Kombai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kombai
Kombai breed of dog.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Intia
Määrä uhanalainen
Rodun syntyaika 800 eaa.
Alkuperäinen käyttö karhun, biisonin ja hirven metsästys, lauman ja kodin vartiointi
Nykyinen käyttö maatilojen vahtikoira
Muita nimityksiä Combai, Indian Bear Hound, Indian Beardog
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Väritys punainen tai ruskea; musta maski ja musta selkäviiva

Kombai on intialainen koirarotu. Se oli aikoinaan yleinen koko Etelä-Intiassa, mutta nyt sen elinalue on rajoittunut Tamil Nadun tietyille alueille ja erityiskenneleihin. Nykyisin on vaikea löytää puhdasrotuista yksilöä, koska rodun tärkeys on laskenut rajusti.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodulla on rhodesiankoiran tapaan selässään ridge. Se on hieman rajapalayaminvinttikoiraa lyhyempi, mutta näyttää voimakkaan rakenteensa vuoksi raskaammalta ja sillä on jälkimmäistä voimakkaammat leuat ja paljon riippuvammat korvat. Lisäksi näiden kahden väritys poikkeaa toisistaan: kombai on yleensä punainen tai ruskea, jossa on musta maski ja musta viiva selässä.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kombai on atleettinen, valpas ja älykäs. Se on saksanpaimenkoiran tapaan älykäs ja tunteellinen perhekoira, mutta tunkeilijoille yhtä hurja kuin rottweiler. Tarpeen vaatiessa se voi taistella heitä vastaan kuolemaansa saakka. Sen luonne muistuttaa hyvin paljon bullterrieriä: se on rajapalayaminvinttikoiraa parempi vahtikoira, koska sillä on villimpi luonne.

Moni ihminen luulee rotua sen villin luonteen vuoksi aggressiiviseksi, mutta se on päinvastoin hyvä perhekoira, joka rakastaa lasten kanssa leikkimistä ja nauttii ihmisen seurasta. Se aistii selvästi kuka on tervetullut pihalle ja kuka ei. Älykkäänä koirana se pyrkii miellyttämään omistajaansa ja useimmiten vastaa hänen mielialaansa ja käskyynsä pentuiästä lähtien.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kombai on ikivanha eteläintialainen karhukoira, jota käytettiin metsästykseen jo 9. vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua Marava-kuninkaiden aikaan. Se on saanut nimensä joko paikallisesta kombai-heimosta tai Tamil Nadun Kombai-kylästä. Sitä käytettiin paitsi karhun, myös biisonin ja hirven metsästykseen. Se toimi myös vahtikoirana, ja vuosia sitten sitä käytettiin laumanvartijana tiikereitä ja leopardeja vastaan. Nykyisin se toimiikin metsästyksen sijaan lähinnä maatilojen vahtina.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska kombai on kehittynyt luonnonmukaisesti vuosisatojen ajan, sillä on jalostettuja rotuja parempi immuniteetti suurosalle sairauksista. Karvapeite on helppo hoitaa ja on tavallista vähemmän altis iho-ongelmille, tulehduksille tai loistartunnoille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kombai