Kombai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kombai
Kombai dog.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Intia
Määrä uhanalainen
Rodun syntyaika 800 eaa.
Alkuperäinen käyttö karhun, biisonin ja hirven metsästys, lauman ja kodin vartiointi
Nykyinen käyttö metsästyskoira, maatilojen vahtikoira
Muita nimityksiä Combai, Indian Bear Hound, Indian Beardog
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Väritys punaruskea

Kombai on intialainen koirarotu. Se oli aikoinaan yleinen koko Etelä-Intiassa, mutta nyt sen elinalue on rajoittunut Tamil Nadun tietyille alueille ja erityiskenneleihin. Nykyisin on vaikea löytää puhdasrotuista yksilöä, koska rodun tärkeys on laskenut rajusti.lähde?

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kombain pää.

Rotu on pitkänomainen, hoikkarakenteinen, atleettinen, voimakas ja lihaksikas. Sen häntä on pitkä, kärkeä kohti kapeneva ja selän ylle kaartuva.[1] Sillä on rhodesiankoiran tapaan selässään ridge. Se on hieman rajapalayaminvinttikoiraa lyhyempi, mutta näyttää voimakkaan rakenteensa vuoksi raskaammalta ja sillä on jälkimmäistä voimakkaammat leuat ja paljon riippuvammat korvat.lähde? Lisäksi näiden kahden väritys poikkeaa toisistaan: kombai on yleensä punaruskea, jossa on vaaleampi alapuoli[1]. Sillä on musta maski ja musta viiva selässä.lähde?

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kombai on atleettinen, valpas ja älykäs. Se on saksanpaimenkoiran tapaan älykäs ja tunteellinen perhekoira, mutta tunkeilijoille yhtä hurja kuin rottweiler. Tarpeen vaatiessa se voi taistella heitä vastaan kuolemaansa saakka. Sen luonne muistuttaa hyvin paljon bullterrieriä: se on rajapalayaminvinttikoiraa parempi vahtikoira, koska sillä on villimpi luonne.lähde? Metsästäessään se on raivokas, mutta omistajiaan ja näiden lapsia kohtaan lempeä ja kärsivällinen.[1]

Moni ihminen luulee rotua sen villin luonteen vuoksi aggressiiviseksi, mutta se on päinvastoin hyvä perhekoira, joka rakastaa lasten kanssa leikkimistä ja nauttii ihmisen seurasta. Se aistii selvästi kuka on tervetullut pihalle ja kuka ei. Älykkäänä koirana se pyrkii miellyttämään omistajaansa ja useimmiten vastaa hänen mielialaansa ja käskyynsä pentuiästä lähtien.lähde?

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kombai on ikivanha eteläintialainen karhukoira, joka on alun perin kotoisin Ramnadin alueelta Tamil Nadun osavaltiosta[1]. Sitä käytettiin metsästykseen jo 800 eaa Marava-kuninkaiden aikaan. Se on saanut nimensä joko paikallisesta kombai-heimosta tai Tamil Nadun Kombai-kylästä.lähde? Sitä kasvattavat zamindarit ja muutama muu paikallinen heimo.[1] Sitä käytettiin paitsi karhun, myös biisonin ja hirven metsästykseen. Se toimi myös vahtikoirana, ja vuosia sitten sitä käytettiin laumanvartijana tiikereitä ja leopardeja vastaan. Nykyisin se toimiikin metsästyksen sijaan lähinnä maatilojen vahtina.lähde?

1960-luvulla rodun sanottiin olevan yleinen ja laajalle levittynyt. Osa asiantuntijoista uskoo kuitenkin sen kuolleen sukupuuttoon.[1]

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska kombai on kehittynyt luonnonmukaisesti vuosisatojen ajan, sillä on jalostettuja rotuja parempi immuniteetti suurosalle sairauksista. Karvapeite on helppo hoitaa ja on tavallista vähemmän altis iho-ongelmille, tulehduksille tai loistartunnoille.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 326. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kombai