Chippiparainvinttikoira

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chippiparainvinttikoira

Female Chippiparai sitting.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Intia
Määrä uhanalainen
Alkuperäinen käyttö villisian, hirven ja jäniksen metsästys
Nykyinen käyttö metsästys- ja vahtikoira
Muita nimityksiä Chippiparai
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 63,5 cm
Väritys fawn, punaruskea tai hopeanharmaa; joko pienin valkoisin merkein tai ilman

Commons-logo.svg Chippiparainvinttikoira Commonssissa

Chippiparainvinttikoira on intialainen koirarotu. Se on koiranäyttelyissä harvinainen näky ja se voi kuolla pian sukupuuttoon, jos sen selviytymisestä ei aleta pitää huolta. Se ei maksa paljoa kotialueellaan, joten jos siihen kiinnitettäisiin hieman enemmän huomiota se voitaisiin elvyttää.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chippiparainvinttikoiran pää.

Chippiparainvinttikoira on keskikokoinen, ja muistuttaa hyvin paljon sloughia ja rampurinvinttikoiraa. Karvapeite on lyhyttä ja erittäin ihonmyötäistä; jos sitä harjataan oikein, se on kiiltävä. Kiiltävä, "simpukkamainen" olemus on erittäin toivottava´, sillä kyseinen karvatyyppi tekee siitä sopivan kuumaan ilmastoon. Yleisimmät värit ovat fawn, punaruskea ja hopeanharmaa, joko hyvin vähäisin valkoisin merkein tai ilman niitä. Myös muita vaihtoehtoja, erityisesti harmaan ja fawnin muita sävyjä, esiintyy. Säkäkorkeus on noin 63,5 cm.[1]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on älykäs ja siitä saa mahtavan vahtikoiran. Usein sen uskotaan olevan yhden miehen koira, mutta tosiasiassa se tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa jos se sosiaalistetaan oikein. Se rakastaa ihmisen seuraa eikä pidä siitä että se jätetään yksin. Se kykenee suuriin nopeuksiin ja saa helposti jäniksen kiinni. Se vaatii paljon liikuntaa, koska se jalostettiin ja on edelleen metsästyskoira. Se ei ole ahne: se syö elääkseen eikä toisin päin. Se on helppo harjata eikä varista paljon karvoja.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vinttikoira on kotoisin Chippiparai-nimisestä paikasta Madurai-alueen läheltä Tamil Nadusta Etelä-Intiasta, jossa kuninkaalliset perheet kasvattivat sitä. Sen uskotaan olevan salukin jälkeläinen, ja tirunelveli- ja madurai-johtajat pitivät sitä kuninkaallisuuden ja jalouden symbolina. Sitä käytetään lähinnä villisian, hirven ja jäniksen metsästykseen, mutta myös talon vartioimiseen. Nykyisin sitä tapaa lähinnä Periyar-järven lähialueilta.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu tarvitsee yleensä hyvin vähän eläinlääkärihoitoa. Lisäksi lyhyen karvapeitteen antaman suojan ansiosta se on vähemmän altis loistartunnoille.

Rodun tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun harvinaisuuden vuoksi se on harvinainen myös näyttelyissä. Rotu voi kuolla sukupuuttoon, jos toimiin sen säilyttämiseksi ei tehdä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Chippiparai