Mudholinvinttikoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mudholinvinttikoira
Caravan hound Dolly1.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Intia
Määrä kotiseudullaan yleinen
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö riistan metsästys
Nykyinen käyttö metsästys- ja vahtikoira
Muita nimityksiä Karwani, Mudhol Hound, Mudhol Dog, Caravan Hound, Lahori Pashmi, Pashmi, Pisuri Hound
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 68-72 cm, narttu 64-68 cm
Väritys mikä tahansa

Mudholinvinttikoira (Karwani) on intialainen koirarotu, joka tunnetaan myös nimellä caravan hound. Pitkäkarvaista rotua kutsutaan yleensä pashmiksi. Intian kansallinen kennelliitto on rekisteröinyt rodun mudholinvinttikoirana, kun taas Intian kennelliitto tunnustaa sen caravan houndina. Vaikkei sitä Euroopassa liiemmin tunnetakaan, on se kotialueellaan hyvin yleinen.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caravan hound Closeupfire.jpg

Nykyinen mudholinvinttikoira on tarkasti määritelty. Sen rakenne on elegantti ja siro. Pää on pitkä, kapea ja korvien välistä leveä ja kuono suipponeva. Leuat ovat pitkät ja voimakkaat ja purenta leikkaava. Kirsu on suuri ja voi olla joko musta, maksanruskea tai lihanvärinen (vaaleanpunertava). Korvat ovat keskikokoiset, vain aavistuksen verran kärjistään pyöristyneet, riippuvat ja kallonmyötäiset. Silmät ovat suuret ja soikionmuotoiset ja väriltään joko tummat tai vaaleat. Katse on läpitunkeva.

Niska on pitkä, selkeä, lihaksikas ja olkavarsiin verrattuna sopusuhtainen. Selkä on pitkä, leveä ja lihaksikas. Rintakehä on voimakas ja leveä ja kylkiluut kaareutuneet. Vatsalinja on sisäänvetäytynyt. Lanteet ovat leveät ja syvät. Eturaajat ovat pitkät, suorat ja hyväluustoiset. Takaraajat ovat leveät ja lihaksikkaat. Häntä on luonnollisesti kiertynyt, alaskiinnittynyt ja tyvestä vahva eikä ole turhan pitkä. Liikkeet ovat lennokkaat ja joustavat olematta vossikkamaiset.

On olemassa kaksi karvamuunnosta:

  • 1) Caravan hound: täysin lyhytkarvainen
  • 2) Pashmi: silkkiset hapsut korvissa, raajoissa ja hännässä

Kaikki värit ja niiden yhdistelmät hyväksytään. Urosten säkäkorkeus on 68-72 cm ja narttujen 64-68 cm.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mudholinvinttikoira ei ole järin ystävällinen eikä pidä vieraiden kosketuksesta. Sen ei kuitenkaan tule koskaan olla aggressiivinen, koska kyseinen ominaisuus ei sovi metsästyskoiralle jonka täytyy sietää muita koiria ja ihmisiä - erityisesti silloin kun nämä eivät tunkeudu sen reviirille. Sen koulutuksen tulee aina olla johdonmukaista, reilua ja kunnioittavaa ettei siitä tulisi hermostunutta tai ilkikurista. Tätä metodia noudattamalla siitä saa ehdottoman uskollisen.

Rotu on ennen kaikkea rohkea työkoira, joka kykenee erinomaisiin saavutuksiin kentällä yhtenäisessä maastossa, uuvuttavissa olosuhteissa jotka nujertaisivat suurosan muista koirista. Sen fyysinen voimakkuus yhdistyy suureen nopeuteen ja suunnattomaan sinnikkyyteen, mikä mahdollistaa muutaman keskenään erityyppisen riistan (jäniksestä intialaiseen antilooppiin) kiinniottamisen ja tappamisen epätasaisilla mailla.

Mudholinvinttikoirasta saa hyvän vahtikoiran, joka suojelee rakkaina pitämiään asioita. Se ei ole paras vaihtoehto pieneen kerrostalohuoneistoon, sillä se tarvitsee ympärilleen paljon tilaa ja liikuntaa. Tämä kuitenkin onnistuu, mikäli sitä ulkoitetaan säännöllisesti riittävän suurella, turvallisesti aidatulla alueella.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän ikivanhan rodun kotiseutua on Deccanin ylänkö Länsi-Intiassa. Pathanit, arabit, persialaiset ja Afganistanin pashtunit toivat tullessaan Intiaan Khyberin solan kautta mukanaan useita vinttikoiria, muiden muassa salukin ja afgaaninvinttikoiran. Sanotaan että afgaaneille annettiin maata puskuriksi Aurangzebin hallitseman Deccanin kuningaskunnan ja Marathan kuningaskunnan välille, minkä vuoksi myös koirapopulaatio rajoittui kyseiselle alueelle.

Mudholinvinttikoira polveutuu todennäköisesti näistä koirista. Se seurasi paimentolaisisäntiään karavaaneissa paikasta toiseen, mistä johtuu paikallisten käyttämä nimitys karwani. Sitä jalostettiin metsästysominaisuuksia kuten karujen sääolosuhteiden kestämistä, metsästyskykyjä, nopeutta ja kestävyyttä silmällä pitäen eikä ulkonäöllä ollut merkitystä.

Mudholin entinen hallitsijan Sri Srimanth Raja Malojirao Gorphaden (Maloji Rao Ghorpade) sanotaan esitelleen kaksi vinttikoiran pentua Englannin kuningas Yrjö V:lle. Asiaa tutkittuaan jälkimmäinen sai tietää niiden edustavan todellista vinttikoiratyyppiä ja kutsui niitä nimellä hounds of mudhol.

Nimitys karwani englannistettiin muotoon caravan hound samalla kun Intian kennelklubi hyväksyi rodun. Kuten kansainvälisesti, myös Karnatakassa sitä kutsutaan mudholinvinttikoiraksi pienen Bagalkotissa sijaitsevan Mudholin kaupungin mukaan. Sitä ei esiinny pelkästään Mudholissa, vaikka Intian kansallinen kennelliitto siitä kyseistä nimitystä käyttääkin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mudhol Hound