Qitai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Qitai
(kiin. 奇台县, Qítái Xiàn)
uiguuriksi گۇچۇڭ ناھىيىسى, Guchung Nahiyisi
Qitain sijainti, merkitty vaa­le­an­pu­nai­sel­la Changjin au­to­no­mi­ses­sa pre­fek­tuu­ris­sa jos­ta lo­put on kel­tai­sel­la ja nii­den sijainti Xinjiangissa
Qitain sijainti, merkitty vaa­le­an­pu­nai­sel­la Changjin au­to­no­mi­ses­sa pre­fek­tuu­ris­sa jos­ta lo­put on kel­tai­sel­la ja nii­den sijainti Xinjiangissa

Qitai

Koordinaatit: 44°01′N, 89°35′E

Valtio Kiina
Autonominen alue Sinkiang
Autonominen prefektuuri Changji
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 16 709[1] km²
Väkiluku (2010) 210 566[1]
Aikavyöhyke UTC+8
 – Kesäaika UTC+8
Suuntanumero(t) 0994
Rekisterikilpi B
Qitai (kiin. 奇台县, Qítái Xiàn, uiguuriksi گۇچۇڭ ناھىيىسى, Guchung Nahiyisi) on piirikunta Kiinan Sinkiangin uiguurien autonomisen alueen Changjin hui-kiinalaisten autonomisessa prefektuurissa. Piirikunnan pinta-ala on 16 709 neliökilometriä. Väkiluku vuonna 2010 oli 210 566.[1] Piirikunnan keskus on Qitain suurkunta (奇台镇).

Qitaissa on esimerkiksi Kiinan tiedeakatemian astronominen tutkimusasema ja sinne rakennetaan tähtitieteen ja tieteen koulutuskeskus. Qitaihin rakennetaan myös uusi, maailman suurimpiin kuuluva, halkaisijaltaan 110-metrinen, monikanavainen radioteleskooppi.[2][3]

Neuvostoliittoa seurannut kuunteluasema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosikymmeniä aiemmin, Kiina ja Yhdysvallat pääsivät vuonna 1978 periaatteelliseen sopimukseen kuunteluasemien perustamisesta Neuvostoliiton rajalle. Huhtikuussa 1979 varapääministeri Deng Xiaoping ilmoitti, että kiinalaisten pitäisi operoida näitä asemia ja että tiedot pitäisi jakaa Kiinan kanssa.lähde?

Kiina ja Yhdysvallat pääsivät lopulliseen sopimukseen tammikuussa 1980 kahden kuunteluaseman rakentamisesta, toisen Qitaihin ja toisen Korlaan. Rakennuttamisen ja laitteiston toimittamisesta vastasi CIA:n signaalitiedustelutoimisto, Office of SIGINT Operations (OSO), mikä koulutti kiinalaisen henkilökunnankin, mikä on ollut koulutuksessa myös Yhdysvalloissa San Franciscon lähellä.lähde?

Korlaan ja Qitaihin asennettu laitteisto oli alun perin tarkoitettu hankkimaan tietoja Neuvostoliiton ohjuskokeista Tjuratamissa Araljärven lähellä ja ydinasekokeista Sary Shaganissa Semipalatinskin lähellä. Myös muiden sähköisen tiedustelun lajien, kuten viestiliikennetiedustelun (COMINT) ja sähköisen tiedustelun (ELINT) arvellaan kuuluvan asemien ohjelmaan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c QÍTÁI XIÀN (County) (Julkaisijan mukaan aineistolähteenä Kiinan tilastokeskus) citypopulation.de. Viitattu 20.2.2016. (englanniksi)
  2. Groundbreaking Ceremony of Qitai Base 1.10.2012. xao.cas.cn. Viitattu 15.4.2015. (englanniksi)
  3. QTT Specification. (The world’s largest fully-steerable single-dish radio telescope (diameter 110 m) which is called Qitai Radio Telescope, or QTT...) 29.11.-1.12.2012. csp.escience.cn. Viitattu 15.4.2015. (englanniksi)