Pussikaljaromaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pussikaljaromaani
Kirjailija Mikko Rimminen
Kieli suomi
Genre yhdenpäivänromaani
Kustantaja Teos
Julkaistu 2004
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 330
ISBN 951-851-019-9
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pussikaljaromaani on Mikko Rimmisen vuonna 2004 ilmestynyt romaani, joka kertoo kolmen Helsingin Kalliossa asuvan nuoren miehen kesäpäivästä. Romaani on käännetty saksaksi, ruotsiksi, hollanniksi, latviaksi ja venäjäksi.

Pussikaljaromaanin vertailukohtina ovat olleet Volter Kilven Alastalon salissa ja Joel Lehtosen Putkinotko. Edelliseen Rimmisen teosta on verrattu lähinnä tajunnanvirtatekniikan ja yhteen päivään sijoittuvien tapahtumiensa vuoksi. Tuomo Karhu on Kiiltomato.net -sivuston kirjallisuuspalstoilla verrannut teosta Putkinotkoon paitsi sen hauskuuden ja yhteiskunnasta syrjäytyneiden kuvauksen takia, myös sen tajunnanvirtatekniikan vuoksi.

Ilmestyessään Pussikaljaromaani sai osakseen lähes yksinomaan ylistäviä arvioita. Sitä on pidetty muun muassa ensimmäisenä kuvauksena entistä jakautuneemmasta Suomen kansasta. Teos oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.

Teos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

”Sinä ehkä sinänsä arvottoman päivän kituliaana aamunkoina esitettiin kesäteatterissa jo rahvaankuvaelmaa suurella sydämellä ja harrastuksella.” on Pussikaljaromaanin ensimmäinen lause. Teos on kuvaus kolmesta nuoresta miehestä joiden nimet ovat Marsalkka, Henninen ja Lihi sekä heidän yrityksistään päästä pelaamaan noppaa ja saada maailmalta edes vähän rakkautta. Romaani kuvaa heidän kesäistä päiväänsä Kalliossa.

Päähenkilöt keskustelevat loputtomasti, välillä yllättävän sivistyneestikin, etsivät kadonnutta noppaa, hankkivat olutta ja yrittävät hieroa tuttavuutta vastakkaisen sukupuolen kanssa. Päähenkilöiden loputonta jahkailua asioiden kanssa kuvaa seuraava ote: ”Tekis kyllä mieli tehdä jotain, Lihi sanoi- tai ainakin tekis mieli tehdä mieli...”

Henkilöt ovat juuttuneet Kallioon. Kun he yrittävät päästä raitiovaunulla keskustaan, he joutuvat rautatieasemalla vaikeuksiin ja päättävät siirtyä heti takaisin kotikaupunginosaansa. Kalliossa he törmäilevät ystävänsä Kotilaisen rappukäytävässä ja pakenevat moottoripyöräjengiläisiä. Ukkossade ja sähkökatko vaikeuttavat oluenjuontia. Kirjan tapahtumat päättyvät uuden päivän sarastaessa. ”Varjosta raiteita pitkin loikki näkyviin jonkinlainen rusakko. Se oli varmaan menossa Pasilaan”, ovat kirjan viimeiset lauseet.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näytelmäsovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pussikaljaromaani on sovitettu näytelmäksi kahdesti. Molemmat sovitukset on tehty vuonna 2006. Ensimmäisen sovituksen teki Eriteatteri. Näytelmän ohjasi Jerker Polso ja pääosissa nähtiin Juha Hippi, Samu Loijas ja Karo Lauronen. Toisen sovituksen teki Kuusankosken teatteri. Kuusankoskella näytelmän ohjasi Piia Klemola ja pääosissa nähtiin Jari Lukkari, Sami Lahtinen ja Janne Priha.

Elokuvaversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasta on elokuvasovitus, jota kuvattiin kesällä 2010 Kallion kaupunginosassa Helsingissä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]