Purkki (leikki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pallopurkki, purkkis, purkki tai purkka on lasten pihaleikki. Muita nimiä ovat muun muassa pallokuoppa, tönttis (Etelä-Pohjanmaa), tönttönen (Kainuu), rönttönen (Jyväskylän maalaiskunta), rönttö (Tampere, Saarijärvi), rönö (Honkola (Äänekoski)), tönttörönttö (Järviseutu, Vimpeli), törppö (Kemijärvi), brönttö (Siuro), pöttis (Alavus), posautuspallo (Virrat), purtsu (Keuruu), kurppa (Viitasaari), lekkeri (Pohjois-Pirkanmaa), vanhantalon pässiäinen (Kurjenkylä), karhukobla (Kotala), pallokuoppanen (suomenkielinen Pohjanmaa) ja pallo paikalla (Oulun seutu).

Kymmenen tikkua laudalla ja kirkonrotta ovat samantapaisia pelejä.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valitaan etsijä. Kun etsijä on valittu joku potkaisee pallon joka on laitettu "purkkiin" (purkki tai maahan piirretty ympyrä, jota sanotaan purkiksi). Etsijä kävelee pallon perään ja muut juoksevat piiloihin. Kun etsijä on hakenut pallon ja huutanut "Pallo on purkissa", "Pallo paikalla" (tai muuta vastaavaa) hän alkaa etsiä muita.

Jos hän näkee jonkun, hän juoksee pallolle ja siihen koskettaen huutaa nähdyn nimen, vaikkapa "Esa nähty" tai "Esan purkki". Kun etsijä on nähnyt ja huutanut nähdyn nimen, nähty ei saa enää mennä takaisin piiloon vaan pysyy purkin läheisyydessä. Jos joku ehtiikin juosta pallolle ensin, hän voi potkaista sen. Tällöin muut jo nähdyt pelastuvat ja voivat piiloutua taas.

Jos pääsee pallolle ennen etsijää voi myös huutaa itselleen "suojan" ("Oma purkki!", "Suoja!", "Omat nimet!"), jolloin hän on etsijältä suojassa kunnes muut leikkijät löydetään tai se/ne pelaajat joilla on suojat voivat mennä kierroksen jälkeen piilon "pelastuskierrokselle" ja voivat yrittää pelastaa muut vangit. Kun etsijä on nähnyt kaikki piilossa olevat, leikki alkaa alusta ja etsijänä on ensimmäisenä löydetty. Jos joku on käyttänyt suojan toinen ei saa käyttää perään.

Kierrokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leikkiin voidaan myös sopia kierroksia, jolloin etsijä on sama vaikkapa kolmen kierroksen ajan. Kierros vaihtuu aina kun palloa potkaistaan. Kolmannella kierroksella eli "kuolemankieroksella" se pelaaja joka nähdään ensimmäisenä joutuu seuraaviksi kolmeksi kierrokseksi etsijäksi. Silloin kun kolmannella kierroksella ensimmäinen on nähty ja hänen purkkinsa huudettu, huudetaan pallolla "kaikki pois piiloista" (tai jotain vastaavaa) ja aloitetaan leikki alusta.

Eri nimiä leikille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purkki tunnetaan eri puolilla Suomea eri nimillä, vaikka säännöt ovat samat tai niissä on vain pieniä eroja. Purkki tai "pallokuoppa" tunnetaan esimerkiksi suomenkielisellä Pohjanmaalla "pallokuoppasen" nimellä, Järviseudulla taasen pelataan "tönttörönttöä" ja Jämsän seudulla peli tunnetaan nimellä "rönttö". Siurossa peli tunnetaan nimellä "brönttö". Ikaalisissa peli on "karttu". Pohjois-Pirkanmaalla peli tunnetaan nimellä lekkeri. Järviseudun ja eteläisen Keski-Suomen nimivariaatioissa on havaittavissa jonkinlainen yhteys. Erään tietolähteen mukaan nimi "tönttörönttö" tulee ruotsin kielestä, mutta tarkempaa tietoa siitä mistä sanasta tai sanoista se on muokkautunut, ei ole.