Puheterapeutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puheterapeutti
Tyyppi Ammatti
Toimiala Terveydenhuolto
Koulutus Yliopisto
Työpaikka Erityiskoulu, Järjestöt, Päiväkoti, Sairaala, Terveyskeskus, Yksityinen terveydenhoito
Lähinimikkeitä Fysioterapeutti, Lääkäri, Osastonhoitaja, Psykologi, Ravitsemusterapeutti, Toimintaterapeutti

Puheterapeutti on logopedian koulutusohjelmasta filosofian maisteriksi valmistunut ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston laillistama terveydenhuollon ammattihenkilö. Puheterapeutti kuntouttaa henkilöitä, joilla on eriasteisia kommunikaation tai syömisen tai nielemisen ongelmia. Puheterapeutti paitsi kuntouttaa, myös arvioi kuntoutuksen tarpeen. Isommissa keskussairaaloissa näitä toimenkuvia varten on eri puheterapeutit. Puheterapeuttisen kuntoutuksen piiriin kuuluvat muun muassa afasiat, dysfasiat, dysartriat, äänihäiriöt, kuulovammat, dysfagiat, äännehäiriöt (ns. s- ja r-viat) sekä muut neurologisista vaurioista johtuvat puheen ja/tai nielemisen ongelmat.

Puheterapeutit tutkivat ja kuntouttavat kaikenikäisiä potilaita: puheterapeutti voi tavata vastasyntyneen heti osastolla, jossa lähdetään arvioimaan imemisen taitoja, tai puheterapeutti kutsutaan konsultoimaan geriatrisen potilaan kiinteän ruuan ja nesteiden nielemisen turvallisuutta. Puheterapeutteja toimii terveyskeskusten lisäksi sairaaloiden foniatrian-, psykiatrian ja neurologian klinikoilla. Yksityiset puheterapeutit pitävät vastaanottoa tai kiertävät asiakkaiden tarpeiden mukaan päiväkodeissa, kouluissa ja kotona.

Yleensä afasia-potilaille annetaan kuntoutusta, joka tapahtuu joko vuodeosastolla tai polikliinisesti. Joskus afaatikko voi saada kuntoutuksen järjestymään Kelan kautta, jolloin yksityinen puheterapeutti käy antamassa puheterapiaa potilaan kotona tai kuntolaitoksessa. Useimmiten puhe- ja ymmärtämiskyky toipuu osittain, joskus jopa täysin. Lopullinen toipuminen riippuu aivojen häiriön vaikeusasteesta, yleisestä terveydentilasta sekä toki kuntoutujan motivaatiostakin.

Puheterapeutiksi voi kouluttautua Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa sekä Åbo Akademissä. Opiskeltavan pääaineen nimi on logopedia. Teoriaopiskelun lisäksi logopedian opiskelijat pitävät valvottuja opiskelijaterapioita. Opiskelun loppuvaiheessa on pakollinen kiertoharjoittelu sekä loppuharjoittelu terveyskeskuksessa tai sairaalassa. Maisteriksi opiskelu kestää viidestä kuuteen vuotta, jonka jälkeen voidaan terveysviranomaisilta hakea oikeus toimia puheterapeuttina.

Maisteriksi valmistuttuaan voi logopedian opintoja laajentaa lisensiaatin tai tohtorin tutkinnolla ja hankkia erikoispuheterapeutin pätevyyden. Ensimmäiset erikoispuheterapeutit valmistuivat Helsingin ja Oulun yliopistoista joulukuussa 2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.