Ravitsemusterapeutti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ravitsemusterapeutti on ihmisen ravitsemuksen parissa työskentelevä henkilö.

Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa laillistetun ravitsemusterapeutin ammattia (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 28.6.1994/559). Ravitsemusterapeutti on laillistettu ammattihenkilö.

Laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyden saa opiskeltuaan Itä-Suomen yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kliinisen ravitsemustieteen yksikössä ravitsemustieteen pääaineessa. Ravitsemustiedettä voi opiskella myös Helsingin yliopistossa, mutta laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyden saadakseen tulee suorittaa pätevöitymiskoulutus Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa.

Kliinisen ravitsemustieteen yksikkö on perustettu 1984. Sen alaisuudessa toimii Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskus. Ravitsemustieteen yksikkö oli ennen vuotta 2006 oma laitoksensa. Se on nykyisin osa Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen laitosta.

Ravitsemustieteen pääaineopinnot aloittaa Kuopiossa vuosittain 20 opiskelijaa. Heistä yleensä enintään kolme on miehiä. Ennen vuotta 2005 aloittaneet opiskelevat 160 opintoviikon terveystieteiden maisterin tutkinnon. Vuonna 2005 ja sen jälkeen aloittaneet opiskelevat ensin 180 opintopisteen terveystieteiden kandidaatin tutkinnon ja sitten 120 opintopisteen terveystieteiden maisterin tutkinnon. Maisterivaiheeseen voi päästä myös muun alan kandidaatti suoritettuaan vaadittavat täydentävät opinnot ja läpäistyään pääsykokeen.

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. on jäsentensä yhdysside, ja se tuottaa alan materiaalia yrityksensä Dieettimedia Oy:n kautta. Yhdistyksen sivuilta löytyy asiantuntijarekisterihakukone, mikä auttaa löytämään ravitsemusasiantuntijan esimerkiksi luennoitsijoiksi tai freelanceriksi moniin työtehtäviin.

Tunnettuja ravitsemusterapeutteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]