Ravitsemusterapeutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ravitsemusterapeutti
Tyyppi Ammatti
Toimiala Terveydenhuolto
Koulutus Yliopisto
Työpaikka Sairaala, Terveyskeskus, Yksityinen terveydenhoito
Lähinimikkeitä Fysioterapeutti, Lääkäri, Osastonhoitaja, Psykologi, Puheterapeutti, Toimintaterapeutti

Ravitsemusterapeutti on ihmisen ravitsemuksen parissa työskentelevä henkilö, joka antaa ravitsemusneuvontaa ja suunnittelee asiakkailleen tai potilailleen yksilöllisiä ruokavalioita.[1]

Suomessa Valvira myöntää ravitsemusterapeutille oikeuden toimia laillistettuna ammattihenkilönä.[2] Laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyden saa opiskeltuaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnan kliinisen ravitsemustieteen pääaineessa. Kliinisen ravitsemustieteen yksikkö on perustettu 1984. Sen alaisuudessa toimii Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskus. Ravitsemustieteen yksikkö oli ennen vuotta 2006 oma yksikkönsä. Nykyisin se on osa Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikköä. Yksikkö toimii lääketieteen laitoksen alaisuudessa.

Ravitsemustiedettä voi opiskella myös Helsingin yliopistossa, mutta ravitsemusterapeutin pätevyys edellyttää maisterin tutkinnon suorittamista Itä-Suomen yliopistossa.[3]

Ravitsemustieteen pääaineopinnot aloittaa Kuopiossa vuosittain 30 opiskelijaa. Ennen vuotta 2005 aloittaneet opiskelevat 160 opintoviikon terveystieteiden maisterin tutkinnon. Vuonna 2005 ja sen jälkeen aloittaneet opiskelevat ensin 180 opintopisteen terveystieteiden kandidaatin tutkinnon ja sitten 120 opintopisteen terveystieteiden maisterin tutkinnon. Maisterivaiheeseen voi päästä myös muun alan kandidaatti suoritettuaan vaadittavat täydentävät opinnot ja läpäistyään pääsykokeen.

Ravitsemusterapeuttien yhdistys on jäsentensä yhdysside, joka tuottaa alan materiaalia yrityksensä Dieettimedia Oy:n kautta. Yhdistyksen sivuilta löytyy asiantuntijarekisterihakukone, joka auttaa löytämään ravitsemusasiantuntijan esimerkiksi luennoitsijoiksi tai freelanceriksi moniin työtehtäviin.

Nimitys "ravintoterapeutti" ei ole suojattu, eikä siten kerro mitään käyttäjänsä pätevyydestä.

Tunnettuja ravitsemusterapeutteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ravitsemusterapeutti Ammattinetti.fi. Viitattu 13.10.2016.
  2. Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (28.6.1994/559) Finlex.fi. Arkistoitu 23.2.2009. Viitattu 13.10.2016.
  3. Ravitsemustiede Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos. Viitattu 13.10.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]