Phasmophobia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Phasmophobia
Kehittäjä Kinetic Games
Julkaisija Kinetic Games
Jakelija Steam
Pelimoottori Unity
Julkaistu 18. syyskuuta 2020 (ennakkojulkaisu)
Lajityyppi kauhupeli
Pelimuoto moninpeli ja yksinpeli
Alusta Microsoft Windows
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Phasmophobia on Kinetic Gamesin 18. syyskuuta 2020 julkaisema kauhupeli, joka perustuu aaveiden metsästykseen. Peliä voi pelata 1–4 hengen ryhmässä ja se onkin suunniteltu yhteistyöpeliksi. Tavoitteena pelissä on vierailla kummittelevissa paikoissa ja selvittää, mikä pelin kummituksista kyseisessä sijainnissa on. Tämä tehdään pelissä olevien työkalujen, kuten EMF-mittarin, sekä Spirit boxin avulla.[1]

Peli on ostettavissa ja ladattavissa Steam-alustasta[2]. Pelistä on tulossa konsoliversio, ja se on määrä julkaista lokakuussa 2023[3].

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan tehtävänä on selvittää, minkä tyyppinen kummitus kummittelee valitussa paikassa. Peliä voidaan pelata yksin tai muiden pelaajien kanssa. Peli käyttää hyödykseen paikallista keskustelua, jonka avulla pelaajat voivat kommunikoida kummituksen ja muiden metsästäjien kanssa. Pelaajan täytyy tarkkailla autossa olevaa järkimittaria, joka kertoo, missä asteikoilla pelaajan järki on. Mitä alhaisempi järki on, sitä useammin kummitus aloittaa pelaajan metsästyksen ja estää tämän pääsyn ulos talosta. Pelaajan täytyy piiloutua tai juosta kummitusta pakoon. Kaikilta kummitustyypeiltä ei voi juosta pakoon tai piiloutua. Mikäli kummitus saa pelaajan kiinni tai tappaa koko ryhmän, peli päättyy ja pelaaja voi menettää tavaroita.

Todisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selvittääkseen kummituksen pelaajan täytyy etsiä todisteita, jotka kertovat, minkä tyyppinen kummitus on kyseessä. Todisteaineistona ovat ultraviolet, henkiradio, pakkanen, aavehiukkanen (ghost orb), D.O.T.S-projektori, tason 5 EMF ja aavekirjoitus. Tämän lisäksi pelaaja voi suorittaa kolmea lisätehtävää ja ottaa kuvia kameralla, jotka vaikuttavat saatavan palkkion suuruuteen

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä perusvarusteisiin kuuluu D.O.T.S.-laserprojektori, EMF-mittari, aavekirjoituskirja, henkiradio, lämpömittari, UV-taskulamppu, videokamera ja tavallinen taskulamppu. Pelissä on myös kirottuja esineitä, joiden avulla voidaan saada kummitus esiin. lumottu peili, manauspiiri, voodoo-nukke, musiikkirasia, ouija-lauta, apinan käpälä ja tarot-kortit. Jokaisella varusteella on pelissä kolme tasoa, joita päivittämällä varusteista tulee paremmat.

Aavetyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2023 Phasmophobiassa on 24 eri aavetyyppiä. Näihin kuuluvat mm. Räyhähenki, Banshee, Jinni, Demoni, Yokai, ja Goryo. Jokaisella aavetyypillä on erilaisia kykyjä.

Kartat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phasmophobia pelissä on 2023 yhteensä 12 eri karttaa joissa pelaaja voi metsästää kummituksia[4]. Karttoja ovat esimerkiksi kuvitteellinen mielisairaala Sunny Meadows Mental Institution, josta on kaksi erilaista versiota sekä kuvitteellinen leirintäalue Camp Woodwind. Karttojen koot vaihtelevat pienestä suureen, ja suuremmat kartat on suunnattu isommille pelaajamäärille.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Phasmophobia Steamissä store.steampowered.com. Viitattu 15.11.2022.
  2. Kinetic Games kineticgames.co.uk. Viitattu 16.11.2022.
  3. https://twitter.com/KineticGame/status/1694849069045194958 Twitter. Viitattu 25.8.2023.
  4. Map Phasmophobia Wiki. Viitattu 3.10.2023. (englanniksi)