Kauhupeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kauhupeli on videopelien lajityyppi jonka tarkoituksena on tyypillisesti pelottaa pelaajaa. Toisin kuin muut lajityypit, jotka on luokiteltu niiden pelattavuuden mukaan, kauhupelit perustuvat melkein aina sen kertomukseen tai visuaalisen esitykseen ja niissä käytetään erilaisia pelityyppejä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Seed (1992) ja Alone in the Dark sanotaan kuuluvan tietokonepelien ensimmäiseen aaltoon, jotka yrittivät yhdistää kauhuelementtejä interaktiivisuuteen.[1]

Määritellyt alalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selviytymiskauhupeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi kauhupelien parhaiten määriteltyistä ja yleisimmistä tyypeistä ovat selviytymiskauhupelit. Nämä pelit keskittyvät yleensä pelaajahahmon selviytymiseen kauhuympäristössä rajoitetuilla resursseilla, ja siksi ne ovat yleensä suunnattu toiminta- tai toimintaseikkailupeleiksi. Esim. The Forest.

Psykologinen kauhupeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psykologisten kauhupelien on tarkoitus pelotella pelaajaa emotionaalisten, henkisten tai psykologisten tilojen kautta ennemmin kuin hirviöiden tai säikäytysten kautta. Pelko tulee siitä, mitä ei näe ennemmin kuin mitä näkee. Nämä pelit tukeutuvat yleensä pelaajahahmon epäluotettaviin käsityksiin tai kyseenalaiseen järkeen tarinan kehittämiseksi. Epäluotettavien kertojien avulla tällaiset pelit voivat tutkia pelkoa menettää kykynsä ajatella järkevästi tai jopa pelkoa menettää kykynsä tunnistaa oma identiteettinsä. Esim. Doki Doki Literature Club!.

Käänteinen kauhupeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käänteisissä kauhupeleissä pelaaja ennemmin pelottaa muita kuin pelkää itse. Kauhupeliin verrattuna pelaaja on sen sijaan se, jota pidetään antagonistina. Käänteisissä kauhupeleissä yleensä otetaan mukaan hirviön tai vihollisen rooli. Uhriin verrattuna päähenkilöllä on jonkinlainen etu muihin nähden, kuten parempi näkö, suurempi voima tai yliluonnolliset kyvyt. Käänteiset kauhupelit voivat myös johtua alkuperäisestä kauhupelistä, joka on kehitetty jatkoa tai esiosana alkuperäiselle ja jonka tarkoituksena on näyttää nimellisen antagonistin näkökulma. Esim. Dead by Daylight.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kurt Kalata: Dark Seed hardcoregaming101.net. 16.10.2017. Viitattu 19.10.2021. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Horror game