Petrus Hispanus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Petrus Hispanus oli hispanialainen keskiaikainen 1200-luvun filosofi. Hän kirjoitti teoksen nimeltä Tractatus, joka oli yleisenä logiikan oppikirjana. Hänen nimiinsä on laitettu myös joukko lääketiedettä käsitteleviä teoksia. Hän kirjoitti myös teoksen Summule logicales magistri Petri Hispani ("Maisteri Petrus Hispanuksen kokoelma logiikan kysymyksiä"), jota on säilynyt suuri joukko sekä käsikirjoituksina että painettuina versioina. Tämä on merkki siitä, että hänen teoksensa olivat suosittuja eurooppalaisissa yliopistoissa 1600-luvulle.

Petruksen todellinen henkilöllisyys on epävarma. Nimen Hispanus viittaa Hispaniaan eli koko Iberian niemimaahan — Espanja maana oli olemassa vasta 1400-luvulta alkaen. Hänet on usein yhdistetty Pedro Juliãoon (n. 1215–1277), portugalilaiseen lääkäriin, joka tunnettiin nimellä Petrus Hispanus ja josta tuli paavi Johannes XXI. Toisen teorian mukaan Tractatuksen kirjoittaja oli kastilialainen ja dominikaanisen sääntökunnan jäsen. Muut 1400-luvun teoriat viittaavat Petrus Ferrandi Hispanukseen, joka kuoli vuosien 1254 ja 1259 välillä, tai erääseen dominikaaniveljeen 1200-luvun lopulta tai 1300-luvun alusta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Spruyt, Joke: Peter of Spain The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.