Godefridus Fontaineslainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Godefridus Fontaineslainen (lat. Godefridus de Fontibus, ransk. Godefroid de Fontaines, n. 12501309) oli skolastinen filosofi ja teologi, joka sai nimen Doctor Venerandus, "Kunnioitettava opettaja". Hänen merkittävin panoksensa filosofiaan oli metafysiikan alalla.

Elämä ja työt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Godefridus syntyi aatelisperheeseen Fontaines-les-Hozémontissa lähellä Liègeä. Hänestä tuli paikallisen hiippakunnan ja myöhemmin Pariisin ja Kölnin hiippakuntien kaniikki. Hän myös opetti teologiaa Pariisin yliopistossa. Vuonna 1300 hänet valittiin Tournain piispaksi, mistä hän kuitenkin kieltäytyi.

Godefridus on tunnetun disputaatiokokoelman nimeltä XIV Quodlibeta kirjoittaja. Teos osoittaa, ettei hän ollut pelkästään kyvykäs teologi ja filosofi, vaan myös lainoppinut, eetikko ja taitava väittelijä, joka osallistui aktiivisesti erilaisiin kirkollisiin, opillisiin ja kurinpidollisiin väittelyihin, jotka velloivat Pariisissa tuohon aikaan. Kerjäläismunkkiveljistöjen oikeuksia koskeneessa kysymyksessä hän vastusti Tuomas Akvinolaisen kantaa, mutta muuten hän kunnioitti tämän opetuksia. Tomistinen filosofia oli tuohon aikaan juuri syytettynä. Etienne Tempier, Pariisin arkkipiispa, tuomitsi sen vuonna 1277 (Pariisin oppituomiot), ja sitä vastustivat John Peckham ja monet muut. Godefridus oli tomismin vankkumaton tukija, mutta kuitenkin omaperäinen ajattelija, joka poikkesi Tuomaan ajatuksista monissa seikoissa, muun muassa individuaatiota koskevissa periaatteissa sekä materiaalisten asioiden olemisen (esse) ja olemassaolon (existens) eroa koskevissa mielipiteissä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Coffey, Peter: Godfrey of Fontaines Catholic Encyclopedia. 1911. New York: Robert Appleton Company. (englanniksi)
  • Wippel, John: Godfrey of Fontaines The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Godfrey of Fontaines