John Peckham

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peckhamin hautamonumentti Canterburyn tuomiokirkossa

John Peckham tai Pecham (n. 1230–1292) oli Canterburyn arkkipiispa[1] vuodesta 1279 kuolemaansa asti.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin vuonna 1250 Peckham ryhtyi fransiskaanimunkiksi Oxfordissa ja lähti sittemmin Pariisin yliopistoon opiskelemaan teologiaa Bonaventuran johdolla ja toimi luennoitsijana. Opettaessaan Pariisissa hän tutustui aikansa johtaviin ajattelijoihin, myös Tuomas Akvinolaiseen.

Paavi Nikolaus III, joka torjui Edvard I:n suosikin Robert Burnellin valinnan, nimitti Peckhamin Canterburyn arkkipiispaksi vuonna 1279. Hänen vaatimuksensa asettaa Magna Carta nähtäville kaikkiin kirkkoihin ärsytti kuningasta, koska tämä piti sitä tarpeettomana puuttumisena valtion asioihin. Parlamentin kokouksessa Winchesterissä hän perääntyi vaatimuksestaan, ja Magna Cartan kopiot poistettiin. Yksi syy siihen, miksi hän antoi asiassa periksi, saattoi olla se, että hän oli veloissa italialaiselle Riccardin pankkiirisuvulle ja hänet olisi voitu julistaa pannaan, ellei hän olisi maksanut velkojaan takaisin.

Peckham oli erittäin tarkka kanonisen lain tulkinnassa ja nuhteli kerran kuningatar Eleonooraa rahan lainaamisesta juutalaisilta, koska piti sitä kuolemansyntinä.

Peckham kuoli vuonna 1292 ja hänet on haudattu Canterburyn tuomiokirkkoon[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. John Pecham Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. Viitattu 14.6.2011. (englanniksi)
  2. Lambeth Palace Library Research Guide Biographical Sources for Archbishops of Canterbury from 1052 to the Present Day (PDF) Lambeth Palace Library. Arkistoitu 15.12.2010. Viitattu 14.6.2011. (englanniksi)


Angl-Canterbury-Arms.svg Edeltäjä:
Robert Kilwardby
Canterburyn arkkipiispa
1279–1292
Seuraaja:
Robert Winchelsey
Tämä pappiin tai piispaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.