Robert Grosseteste

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Robert Grosseteste

Robert Grosseteste (n. 11759. lokakuuta 1253) oli englantilainen valtiomies, teologi ja Lincolnin piispa. A.C. Crombie on kutsunut häntä "keskiaikaisen Oxfordin tieteellisen ajattelun todelliseksi perustajaksi, ja jossain määrin jopa koko modernin Englannin älyllisen perinteen perustajaksi".

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grosseteste kirjoitti joukon varhaisia teoksia latinaksi ja ranskaksi toimiessaan kirjurina. Näihin kuuluivat muun muassa Chasteua d'amour, joka oli allegorinen runo maailman luomisesta ja kristillisestä lunastuksesta, sekä joukko muita runoja sekä tekstejä taloudenpidosta ja hovietiketistä. Hän kirjoitti myös joukon teologisia teoksia, mukaan lukien vaikutusvaltainen Hexaëmeron 1230-luvulla.

Grosseteste tunnetaan nykyään kuitenkin lähinnä omintakeisena ajattelijana, jonka työt käsittelivät sitä mitä nykyään kutsuttaisiin luonnontieteeksi tai tieteelliseksi metodiksi.

Vuodesta 1220 vuoteen 1235 hän kirjoitti lukuisia tieteellisiä tutkielmia, mukaan lukien:

  • De sphera, pitkä kirjoitus monenlaisista aiheista.
  • De accessione et recessione maris, vuorovesistä ja niiden liikkeistä.
  • De lineis, angulis et figuris, matemaattisesta todistelusta luonnontieteissä.
  • De iride, sateenkaarista.

Hän kirjoitti myös joukon kommentaareja Aristoteleen teoksiin, mukaan lukien länsimaailman ensimmäinen kommentaari Toiseen analytiikkaan sekä kommentaari Fysiikkaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]