Pelle Miljoona Oy

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelle Miljoona Oy
Tiedot
Toiminnassa joulukuu 1979[1]–toukokuu 1983, helmikuu 2011 – elokuu 2011, marraskuu 2015 – syyskuu 2016
Tyylilaji uusi aalto, suomirock
Kotipaikka Suomi
Laulukieli suomi
Jäsenet

Pelle Miljoona, laulu ja rummut
Andy McCoy, laulu ja kitara
Sam Yaffa, laulu ja bassokitara
Tumppi Varonen, laulu ja rummut
Ari Taskinen, laulu, kitara, kosketinsoittimet
TB Widow, bassokitara
Stefan Piesnack, kitara
Vexi ”Vety” Kumpula, bassokitara
Jimi Sumén, bassokitara
Vando Suvanto, rummut
Jesu Hämäläinen, bassokitara
Jukka ”Mela” Melametsä, bassokitara

Levy-yhtiö

Johanna, A.A.B. Tuotanto

Pelle Miljoona Oy on vuosina 1979–1983, 2011 ja 2015–2016 vaikuttanut suomalainen rock-yhtye. Se on Pelle Miljoona & 1980 -yhtyeen rinnalla Pelle Miljoonan yhtyeistä tunnetuin. Pelle Miljoona Oy aloitti suomalaisella uuden aallon punkilla ja jatkoi moderniin suomirockiin, jonka merkittävä kehittäjä yhtye oli. Yhtyeen viimeisimmissä julkaisuissa oli vaikutteita progressiivisesta rockista.

Pelle Miljoona Oy -nimeä käytti moni kokoonpano. Tunnetuin näistä on suomirockin menestysalbumin Moottoritie on kuuma levyttänyt kesän 1980 kokoonpano.

1979–1980: ensimmäinen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelle Miljoona Oy:n ensimmäinen kokoonpano on Pelle Miljoonan yhtyeistä kenties tunnetuin, koska kyseinen kokoonpano levytti suomirockin menestyskappaleen "Moottoritie on kuuma". Kokoonpano syntyi Pelle Miljoona & 1980 jälkeen ja se oli tyyliltään erilainen kuin edeltäjänsä, koska tässä kokoonpanossa Ari Taskinen oli siirtynyt kosketinsoittimiin.

Kokoonpano tuotti vuonna 1980 kaksi 7-tuumaista singleä: Olen kaunis / Älä äiti itke ja Moottoritie on kuuma / Viesti (jukebox). Samana vuonna ilmestyi tämän kokoonpanon ainoa albumi Moottoritie on kuuma. Yhtye kuitenkin hajosi juuri menestyksen hetkillä ennen kiertueelle lähtöä syksyllä 1980, kun Andy McCoy ja Sam Yaffa erosivat yhtyeestä liittyäkseen Hanoi Rocksiin ja muuttivat Tukholmaan.

1980–1981: toinen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelle Miljoona Oy:n toinen kokoonpano kesti syksystä 1980 kesään 1981. Kokoonpanossa olivat Pelle Miljoona (laulu ja rummut), Ari Taskinen (kosketinsoittimet), TB Widow (bassokitara), Tumppi Varonen (laulu ja rummut) ja Stefan Piesnack (kitara), joka oli aiemmin erotettu Pelle Miljoona & 1980:sta huumeiden käytön takia. Hän oli ollut kokoamassa Hanoi Rocksia tämän jälkeen, kunnes tuli McCoyn tilalle Pelle Miljoona Oy:hyn. Piesnack oli erotettu Hanoi Rocksista, kun McCoy liittyi siihen. Tämä kokoonpano teki EP:n Varjo seuraa onneain, jonka jälkeen TB Widow jätti yhtyeen.

Kesä 1981 – syksy 1982[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas kokoonpano oli muuten sama kuin toinen kokoonpano, TB Widow'n oli vain korvannut Vexi "Vety" Kumpula. Tämä kokoonpano esiintyi Roskilden festivaaleilla kesällä 1981. Berliinissä samana syksynä nauhoitettiin LP Matkalla tuntemattomaan. Ennen LP:tä kesällä oli julkaistu 7-tuumainen single Matkalla tuntemattomaan / Nämä päivät nämä yöt. Kitaristi Stefan Piesnack kuitenkin joutui vankilaan huumausainerikoksista, ja loppuvuonna 1981 sekä alkuvuonna 1982 oli eri kokoonpano, kun Piesnackin korvasi Jimi Sumén. Tosin muutamilla vuoden 1981 kesäkeikoilla oli kaksikin kitaristia, kun Suménia yritettiin saada mukaan yhtyeeseen. Kokonaisuudessaan Pelle Miljoona Oy:n kolmannen version sisällä oli kolme eri kokoonpanoa. Kesällä 1981 yhtye keikkaili telttakiertueella, josta käytettiin nimitystä Pelle Miljoonan kesäsirkus.[2]

Sumén ei viihtynyt yhtyeessä, joten kokoonpanoa jouduttiin jälleen muuttamaan. Tällä kertaa kokoonpano oli sama kuin Pelle Miljoona & 1978:ssa: Pelle Miljoona (laulu), Rubberduck Jones (kitara), Ari Taskinen (kosketinsoittimet ja bassokitara) ja Tumppi Varonen (laulu ja rummut). Tämä kokoonpano julkaisi 7-tuumaisen singlen Tanssi tämä tanssi / Elämä on salaisuus[3]. Kokoonpano pysyi koossa vuoden 1982 toukokuusta heinäkuuhun, mutta se ei toiminut kunnolla, joten Piesnackille vietiin vankilaan basso ja pyydettiin häntä opettelemaan basistiksi.

Pelle Miljoona Oy:n kolmannen version kolmas kokoonpano syntyi, kun Stefan Piesnack pääsi vankilasta. Kokoonpano oli sama kuin vuoden 1979 Pelle Miljoona & 1980:n kokoonpano, tosin Piesnack soitti nyt bassoa. Kokoonpano pysyi heinäkuusta syksyyn 1982, jolloin Varonen ja Rubberduck Jones jättivät yhtyeen sekä Varonen keskittyi Problems?:iin.

Syksy 1982 – toukokuu 1983[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pellen (laulu), Piesnackin (kitara) ja Taskisen (kosketinsoittimet) lisäksi uuteen kokoonpanoon tulivat Vando Suvanto (rummut) ja Jesu Hämäläinen (basso). Tämä kokoonpano julkaisi LP:n Radio Kebab. Levyllä myös soitti kitarasyntetisaattoria ja akustista kitaraa levyn tuottamiseen osallistunut T. T. Oksala. Yhtye oli jo kaukana alkuperäisestä Pelle Miljoona Oy:n tyylistä ja hajosikin toukokuussa 1983.

2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelle Miljoona Oy soitti helmikuusta 2011 alkaen Albumiklassikot-konserttisarjassa. Yhtyeessä olivat mukana Pelle Miljoona, Andy McCoy, Sami Yaffa, rumpali-laulaja Tumppi Varonen ja kosketinsoittaja Ari Taskinen. Pellen mukaan kyseessä oli "levynjulkaisukiertue – 30 vuotta myöhässä".[4]

2015–2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelle Miljoona Oy esiintyi kiertueella marraskuusta 2015 tammikuuhun 2016. Osalla keikoista esiintyi myös Sleepy Sleepers. Kokoonpanossa olivat mukana Pelle Miljoona, Tumppi Varonen, Andy McCoy, Ari Taskinen ja Jukka Melametsä.[5]

Tämän jälkeen Pelle Miljoona Oy esiintyi vielä toukokuussa ja syyskuussa 2016.[6][7]

2018–2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelle Miljoona Oy:n on määrä lähteä alkuperäisessä kokoonpanossaan 40-vuotisjuhlakiertueelle syksyllä 2018. Yhtye esiintyy ensimmäisen kerran FugeFest-tapahtumassa Fuengirolassa Espanjassa 20. lokakuuta 2018 ja sitten 18 keikkaa Suomessa, alkaen Kouvolasta 14. marraskuuta ja päättyen Helsingin jäähalliin 19. tammikuuta 2019.[8]

Pelle Miljoona Oy:n julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • single 7": Olen kaunis / Älä äiti itke (1980)
  • single 7": Moottoritie on kuuma / Viesti (jukebox) (1980)
  • albumi LP: Moottoritie on kuuma (1980)
  • tuplasingle EP: Varjo seuraa onneain (1981)
  • single 7": Matkalla tuntemattomaan / Nämä päivät nämä yöt (1981)
  • albumi LP: Matkalla tuntemattomaan (1981)
  • single 7": Tanssi tämä tanssi / Elämä on salaisuus (1982)
  • albumi LP: Radio Kebab (1982)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]