Paistos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tomaatti-pekonipaistos

Paistos on paistettu ruoka tai leivonnainen. Esimerkiksi eräät piirakat, laatikot ja erilaiset vuoat ovat paistoksia. Usein paistokset kypsennetään hitaasti ja tavallisesti ilman kantta (vertaa hauduttaminen, jossa käytetään kantta). On olemassa sekä suolaisia että makeita, samoin pää- tai jälkiruokina tarjoiltavia paistoksia.

Makaronilaatikko

Suolaisiin paistoksiin voi sisältyä lihaa tai kalaa ja kasviksia, niiden rakennetta sitovana ainesosana käytetään esimerkiksi perunaa, jauhoja tai pastaa. Paistoksen päällä voi olla muru- tai juustokuorrutus. Kypsennettäessä paistoksen aineksista voi irrota nestettä; toisaalta tarpeen mukaan lisätään esimerkiksi liha- tai kasvislientä, kermaa tai alkoholeja.

Suomalainen, suolainen pääruokapaistos on esimerkiksi makaronilaatikko. Eri kansainvälisistä keittiöistä tunnettuja paistostyyppisiä ruokalajeja ovat esimerkiksi moussaka, lasagne ja hotpot.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.