Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nihtisillan tavaratalo Espoossa.
Porttipuiston myymälän sisätiloja Vantaalla.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on vuonna 1990 perustettu[1] suomalainen yleishyödyllinen yritys, jonka tavoitteena on tavaroita kierrättämällä vähentää luonnonvarojen kulutusta, kasvattaa ympäristötietoisuutta sekä lisätä osallistumisen ja työnteon mahdollisuuksia. Kierrätyskeskuksella on pääkaupunkiseudulla useita myymälöitä sekä maanlaajuisesti toimiva verkkokauppa.

Yrityksellä on neljä myymälää Helsingissä, kolme Vantaalla ja kaksi Espoossa: Itäkeskuksessa, Kontulassa, Kyläsaaressa, Oulunkylässä, Havukoskella, Myyrmäessä, Porttipuistossa sekä Nihtisillassa ja Suomenojalla.[2] Elokuussa 2021 yritys avaa myymälän Kaisaniemenkadulle Helsingin keskustaan.[3]

Kyläsaaren toimipiste oli yrityksen ensimmäinen myymälä, ja se aloitti toimintansa entisessä jätteenpolttolaitoksen rakennuksessa vuonna 1990.[4] Vuonna 2013 avatusta[5] Espoon Nihtisillan tavaratalosta on sittemmin tullut yrityksen myymälöistä vilkkain.[6] Yritys kutsuu toimipisteitään kaupoiksi ja kierrätystavarataloiksi, pyrkien erottamaan ne kirpputoreista.[7]

Toimintamalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki Kierrätyskeskuksen tuotto käytetään yrityksen toiminnan ja tavoitteiden edistämiseen eli paikalliseen ympäristötyöhön ja työllistämiseen. Tavaralahjoitukset tukevat ympäristötyötä ja lisäävät mahdollisuuksia työntekoon. Kierrätyskeskus ei jaa voittoa omistajilleen, vaan kaikki mahdolliset tulot käytetään toiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen. Myymälöiden ja verkkokaupan kautta yli viisi miljoonaa tavaraa vaihtaa vuosittain omistajaa.[1]

Tavarat ja tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huonekaluja ja käyttötavaroita Kyläsaaren myymälässä.

Kierrätyskeskuksen myymälöissä myydään ja vastaanotetaan uudelleenkäyttökelpoisia tavaroita. Myymälöistä saa myös tietoa ja ideoita ekologiseen, ympäristöä vähemmän kuormittavaan elämäntapaan. Jokaisessa myymälässä on myös ilmaisosasto, josta voi vapaasti ottaa tarvitsemiaan tavaroita maksutta. Espoon Nihtisillassa sijaitsee myös askartelutarvikkeiden ilmaistukku, josta esimerkiksi koulut ja päiväkodit voivat noutaa askartelutarvikkeita maksutta.

Tavaroiden lahjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavaroiden lastaamista ja vastaanottoa Kyläsaaressa. Kierrätyskeskuksen auto kuljettaa tavaroita toimipisteiden välillä ja tekee lajittelukeskuskäyntejä.

Kierrätyskeskukseen voi lahjoittaa uudelleenkäyttökelpoisia, ehjiä ja puhtaita huonekaluja, mattoja, kodin pientavaraa, harrastusvälineitä, lasten tarvikkeita, kirjoja, levyjä, kenkiä, vaatteita ja tekstiilejä sekä askarteluun sopivia materiaaleja. Yritys vastaanottaa kaikenkuntoiset sähkö- ja elektroniikkalaitteet, tietokoneet ja polkupyörät. Itäkeskuksen, Suomenojan ja Kontulan myymälöihin otetaan vastaan vain pieniä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Rakennusosia ja -materiaaleja otetaan vastaan Nihtisillan tavaratalossa.

Kierrätyskeskuksella on myös noutopalvelu sekä kiertäviä keräysautoja.

Plan B -uusiotuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Plan B on Kierrätyskeskuksen mallisto, johon kuuluvat erilaiset asusteet ja vaatteet sekä sisustustuotteet, huonekalut ja korut.[3][8] Plan B -tuotteet valmistetaan kiertoon tulleista materiaaleista. Tuotteita myydään useimmissa Kierrätyskeskuksen myymälöissä, ja suurin valikoima on Nihtisillan tavaratalosta.

Ympäristökoulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo vuosikymmeniä toiminut Kierrätyskeskuksen ympäristökoulutus tavoittaa vuodessa noin 40 000 asiakasta, kouluttaen niin aikuiset, lapset, oppilasryhmät ja kasvattajat kuin yrityksetkin. Ympäristökoulutuksen muodostavat Ympäristökoulu Polku ja Koulutuspalvelu Tuuma. Polun neuvojat saapuvat esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin ja lastentapahtumiin auttamaan ympäristökasvatustyössä. Opetus- ja varhaiskasvatuskäyttöön Polulla on innostavia opetusmateriaaleja sekä koulutuksia. Tuuma taas kouluttaa arjen ympäristöasioita esimerkiksi asukkaille ja työyhteisöille, jalkautuu tapahtumiin sekä jakaa toiminnallista tietoa suomeksi tai englanniksi. Tuuma myös motivoi, kouluttaa ja innostaa erilaisten ryhmien ja yritysten omia ympäristökouluttajia.

Työllistäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kierrätyskeskus tarjoaa työtehtäviä pitkäaikaistyöttömille ja muille vaikeassa työmarkkinatilanteessa oleville työnhakijoille sekä tukea jatkotyöllistymiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jopa 20 prosenttia jätteestä on itse asiassa käyttökelpoista tavaraa – Pääkaupunkiseudulle tulossa uudenlainen yhden luukun kierrätyspiste Vantaan Sanomat. 11.11.2020. Viitattu 8.4.2021.
  2. Myymälät ja palvelut Kierrätyskeskus. Viitattu 8.4.2021.
  3. a b Kierrätyskeskuksen uusin myymälä avataan elokuussa Kaisaniemeen 12.07.2021. Helsingin kaupunki. Viitattu 13.07.2021.
  4. Yehia, Eweis: Kyläsaaren Kierrätyskeskus Helsingin kaupunginmuseo. 18.9.2020. Viitattu 8.4.2021.
  5. Kierrätyskeskus avaa kaksi uutta kauppaa Kierrätyskeskus. 30.9.2013. Viitattu 8.4.2021.
  6. Rinta-Tassi, Minna: Lähes puolet kierrätyskeskukseen tuotavasta tavarasta on myyntikelvotonta – Katso tästä, mitä voi tuoda Yle. 2.1.2019. Viitattu 8.4.2021.
  7. Rinta-Tassi, Minna: Kierrätyskeskukset täyttyvät nyt tavarasta – Katso tästä mitä ei kannata edes tuoda Yle. 27.12.2016. Viitattu 8.4.2021.
  8. Plan B -uusiotuotteet ja verstas Kierrätyskeskus. Viitattu 8.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.