Osteomeles anthyllidifolia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osteomeles anthyllidifolia
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Osteomeles
Laji: anthyllidifolia
Kaksiosainen nimi

Osteomeles anthyllidifolia
(Sm.) Lindl.

Synonyymit
  • Pyrus anthyllidifolia Sm.
  • Mespilus anthyllidifolia (Sm.) Spreng.[1]
Katso myös

  Osteomeles anthyllidifolia Wikispeciesissä
  Osteomeles anthyllidifolia Commonsissa

Osteomeles anthyllidifolia (havaijiksi ʻŪlei, eluehe, uʻulei, engl. Hawaiian rose, Hawaiian hawthorn, ei suomenkielistä nimeä) on ruusukasvien heimoon kuuluva kukkakasvilaji, joka on kotoisin Havaijilta (kaikki saaret paitsi Kahoolawe ja Niihau), Cookinsaarilta, Tongalta, Pitcairnilta ja Rapalta sekä Taiwanilta ja Japanin Riukiusaarilta.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osteomeles anthyllidifolia kasvaa joko pystynä kolmimetrisenä tai matalana lamoavana pensaana. Moniosaiset lehdet ovat järjestäytyneet vuorottain oksille ja jakautuvat 15–25 lehdykkään. Pienet, pitkulaiset lehdykät ovat 1,5 senttimetriä pitkiä ja 0,7 senttimetriä leveitä.

Valkoiset kukat sijaitsevat 3–6 kukan terttumaisissa kukinnoissa oksien päissä; niissä on viisi 7–11 millimetrin mittaista terälehteä. Hedelmä on kypsänä valkoinen, halkaisijaltaan senttimetrin mittainen, omenantapainen epähedelmä, joka sisältää 1,5 millimetrin mittaisia keltaisia siemeniä.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osteomeles anthyllidifolia kasvaa kuivissa tai tuoreissa metsissä, pensaikoissa, rannoilla ja laavakentillä 2000–2320 metrin korkeudella merenpinnasta. Kasvi on ruderaattilaji, joka kykenee tehokkaasti kilpailemaan häiriintyneen elinympäristön muiden kasvien kanssa.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkekäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osteomeles anthyllidifolian lehtiä ja juuren kuorta käytetään syvissä leikkauksissa, siemeniä ja silmuja puolestaan lasten ulostuslääkkeenä.

Muu käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osteomeles anthyllidifolian vanhojen oksien puuaines on erittäin vahvaa, ja havaijilaiset valmistavat siitä harppuunoita (havaijiksi ke ʻō), joilla he pyydystävät mustekaloja (heʻe). Kasvin puuaineksesta valmistetaan myös heittokeihäitä (ihe paheʻe), tavallisia keihäitä (ihe), kaivuutikkuja (ʻōʻō), pyöreitä kapa-kurikoita (hohoa), suorakulmaisia kapa-kurikoita (iʻe kūkū), soittojousia (ʻūkēkē) ja kantokeppejä (ʻauamo). Nuorista, taipuisista Osteomeles anthyllidifolian oksista puolestaan muotoillaan ʻaʻei’n vanteita. ʻaʻei on 7,6 metriä pitkä kalaverkko, jota käytetään yhdessä taarosyötin kanssa opeluparvien (Decapterus macarellus) pyydystämiseen. Kasvin syömäkelpoista hedelmää on käytetty laventelivärin valmistukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Osteomeles anthyllidifolia (Sm.) Lindl. catalogueoflife.org. Viitattu 3.1.2020.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Osteomeles anthyllidifolia