Niihau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niihau
Niihau.jpg

Niihau satelliittikuvassa

Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Korkeimmat kohdat
Pānīʻau (en), 1 250 ft, 381 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala
181,04 km²
Väestö
Asukasluku
160 (2000)[1]
Suurin kaupunki
Kieli

Niihau (havaijiksi Niʻihau) on Havaijin saariryhmän seitsemänneksi suurin saari, joka on pääsaarista luoteisin, noin 29 km Kauain saarelta länteen. Saaren korkein kohta on Paniau, 390 metriä. Niihau on yksityisomistuksessa, ja se oli ennen täysin suljettu ulkopuolisilta. Nykyisin saarelle voi tehdä päiväretkiä helikopterilla. Saaren asukkaat puhuvat havaijia äidinkielenään.[2][3]

Niihaun sijainti

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Havaijin kuningaskunnan yhdistymistä 1810 Niihau oli ollut Kauain kuninkaiden alamaisuudessa.

Vuodesta 1864 saari on ollut Robinsonin perheen yksityisomistuksessa, jolloin Elizabeth Sinclair (myöh. Robinson) osti sen 10 000:lla kultadollarilla Havaijin kuningaskunnalta. 1915 Sinclairin lapsenlapsi Aubrey Robinson sulki saaren ulkopuolisilta vierailijoilta, vaatien vierailuluvan erityistä hankkimista jopa asukkaiden muualla asuvilta omaisilta.

Pearl Harborin hyökkäyksen yhteydessä 7. joulukuuta 1941 japanilainen lentäjä teki saarelle pakkolaskun ja asukkaat pidättivät hänet. Paikallisten japanilaisperäisten asukkaiden avustuksella pilotti kuitenkin pakeni, mutta tavoitettiin ja surmattiin myöhemmin. Tapaus tunnetaan paikallisten keskuudessa nimellä Niihaun välikohtaus (the Ni’ihau incident).

Talouselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet saaren asukkaat olivat perinteisesti töissä Niihaun karjatilalla, kunnes Robinsonin perhe lopetti sen toiminnan 1999 kannattamattomana. Tällöin useimmat asukkaat joutuivat liittovaltion sosiaalihuollon varaan. Saaren omistajat ovat sittemmin pohtineet muun muassa lisääntyneen armeijan toiminnan, kuten ohjuskokeiden, sallimista saarella eräänä työllistämisvaihtoehtona.

Saaren rannoilta löytyy simpukankuoria, joista tehdyt erityisellä asetuksella tavaramerkityt korut tuovat tuloja asukkaille[4]. Muita elinkeinoja ovat kalastus, kalankasvatus, hiilen tuottaminen ja mehiläistarhaus.

Säännölliset kuivuudet pakottavat aika ajoin väestön muuttamaan tilapäisesti Kauaille, kunnes makean veden saanti jälleen sateiden myötä elpyy.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niihau on ainut Havaijin saarista, joilla havaijin kieli on edelleen valtakielenä, johtuen omistajien Havaijin kulttuuria suojelevasta politiikasta[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]