Oranssi (yhdistys)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Oranssi ry on helsinkiläinen nuorisotyötä tekevä kansalaisjärjestö. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on nuorten kulttuuri- ja kansalaistoiminnan tukeminen sekä nuorisoasuntojen kunnostus ja ylläpito. Oranssi ry aloitti toimintansa 1990 talonvaltausliikkeenä ja nuorten asunnottomien etujärjestönä.

Oranssin toimintakeskus on toiminut eri aikoina vallatussa taksimiesten vanhassa huoltoasemassa Mei­lahden "Putkinotkossa", entisessä nuorisotalossa Kataja­nokan "Skattalla" ja viimeksi vanhassa päiväkodissa Hertto­niemessä. "Hertsiga" oli vilkas ikärajaton musiikkiklubi ja tila joka tarjosi harjoitus- ja esiintymistiloja usealle teatteriryhmälle ja monille muille toimintaryhmille. Toimintakeskus sijaitsi vanhassaa Herttoniemen ostos­keskuksessa, joka purettiin kesällä 2008.

Yhdistyksellä on tällä hetkellä toimistotilat Suvi­lahden entisellä voimala-alueella Helsingin Kalasatamassa. Oranssi-klubi toimii ajoittain väliaikaisissa tiloissa Suvilahden Tiivistämö-rakennuksessa. Oranssi ry. on aloittanut uuden toimintakeskus Valvomon remontin Suvilahdessa ja se tulee asteittaisesti käyttöön vuosien 2011-2013 aikana.

Yhdistyksen omistama Oranssi Asunnot oy peruskorjaa ja ylläpitää kohtuuhintaisia nuorisoasuntoja nuorille ja nuorille perheille. Yhtiöllä on tällä hetkellä yhdeksän nuorisoasumiseen tarkoitettua puutaloa Kumpulassa, Arabiassa, Herttoniemessä ja Tapanilassa. Taloissa asuu yli sata asukasta.

Teatteri Reipas Irma on Oranssin kanssa yhteistyössä toimiva ammatti- ja harrastajavoimin toimiva teatteritaiteen ensemble, jonka perustivat Oranssin aktiivit vuonna 1994. Se on toiminut melko muuttumattomana nykyisellä miehityksellään vuodesta 2009 ja sitä ennen vaihtelevasti erilaisilla kokoonpanoilla. Nykyisin yhteistyötä tehdään projektiluonteisesti myös muiden näyttämötaiteen ja yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa. Teatteri Reipas Irman toiminta perustuu monialaiseen taiteelliseen työskentelyyn, jossa koko työryhmä osallistuu esitysten luomisprosessiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]