Oranssi (yhdistys)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Oranssi ry on helsinkiläinen nuorisotyötä tekevä kansalaisjärjestö. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on nuorten kulttuuri- ja kansalaistoiminnan tukeminen sekä nuorisoasuntojen kunnostus ja ylläpito. Oranssi ry aloitti toimintansa 1990 talonvaltausliikkeenä ja nuorten asunnottomien etujärjestönä. Oranssi-ryhmiä syntyi 90-luvun alussa myös muihin kaupunkeihin, mutta ajan myötä näiden toiminta hiipui.[1]

Oranssin toimintakeskus on toiminut eri aikoina vallatussa taksinkuljettajien vanhassa huoltoasemassa Mei­lahden ”Putkinotkossa”, entisessä nuorisotalossa Kataja­nokan "Skattalla" ja viimeksi vanhassa päiväkodissa Hertto­niemessä. ”Hertsiga” oli ikärajaton musiikkiklubi ja tila joka tarjosi harjoitus- ja esiintymistiloja usealle teatteriryhmälle ja monille muille toimintaryhmille. Toimintakeskus sijaitsi vanhassaa Herttoniemen ostos­keskuksessa, joka purettiin 2008.

Yhdistyksen nykyinen toimintakeskus Valvomo sijaitsee Suvi­lahden entisellä voimala-alueella Helsingin Kalasatamassa.

Yhdistyksen omistama Oranssi Asunnot oy peruskorjaa ja ylläpitää kohtuuhintaisia nuorisoasuntoja nuorille ja nuorille perheille. Yhtiöllä on yhdeksän nuorisoasumiseen tarkoitettua puutaloa Kumpulassa, Arabiassa, Herttoniemessä ja Tapanilassa. Taloissa asuu yli sata asukasta.

Teatteri Reipas Irma on Oranssin kanssa yhteistyössä toimiva ammatti- ja harrastajavoimin toimiva teatteritaiteen ryhmä, jonka perustivat Oranssin aktiivit vuonna 1994. Se on toiminut melko muuttumattomana nykyisellä miehityksellään vuodesta 2009 ja sitä ennen vaihtelevasti erilaisilla kokoonpanoilla. Yhteistyötä tehdään myös muiden näyttämötaiteen ja yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kapinatyöläinen 14b/1993 http://www.anarkismi.net/kapis/

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]