NortonLifeLock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NortonLifeLock Inc.
Logo NortonLifeLock.svg
Osake NASDAQ: NLOK
ISIN US6687711084
Perustettu 1982
Kotipaikka Tempe, Arizona, Yhdysvallat
Toimiala ohjelmistoteollisuus
Tuotteet Norton Security
Liikevaihto Nousua 2,8 mrd. USD (2022)[1]
Tilikauden tulos Nousua 836 milj. USD (2022)[1]
Henkilöstö 2 434 (2021)[2]
Kotisivu nortonlifelock.com

NortonLifeLock Inc. (aiemmin Symantec Corporation) on tietokoneohjelmia, erityisesti tietoturvaan ja tiedonhallintaan käytettäviä ohjelmia, myyvä kansainvälinen yritys. Yritys perustettiin huhtikuussa 1982 ja sen päämaja sijaitsee Tempessä, Arizonassa.

Symantecin perusti Gary Hendrix Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön apurahalla. Yhtiö keskittyi aluksi tekoälysovelluksiin ja palkkasi useita Stanfordin yliopiston luonnollisen kielen käsittelyn tutkijoita.[3] Hendrix jätti yhtiön 1991. Vuosina 1999–2009 toimitusjohtajana oli John W. Thompson.

Vuonna 1990 yhtiö osti Peter Norton Computing -yrityksen 70 miljoonalla dollarilla.[4] Peter Nortonin perustama yritys oli tunnettu PC:n alkuaikojen Norton Utilities -ohjelmapaketista.

1990-luvulla Symantec oli tunnettu kehitystyökaluistaan 68K-pohjaisille Macintosheille ja PC:lle/Windowsille: THINK Pascal, THINK C, Enterprise Developer ja Visual Café for Java. Osa näistä oli Symantecin ostaman Think Technologiesin kehittämiä. THINK C oli lähes standardin asemassa m68k-pohjaisille klassista Mac OSia käyttäville alustoille. Kääntäjä sai nimen Symantec C++ versiossa 7, jossa se sai täyden C++-tuen. Versio 8 tuki myös PowerPC-pohjaisia Macejä, tuolloin kuitenkin Metrowerksin CodeWarrior vei sen markkinat. Visual Café myytiin BEA Systemsille (-> Oracle Corporationille 2008).

Vuonna 2010 Symantec osti Verisignilta sen verkkosivustojen varmennuksia hoitavan puolen.[5]

Syksyllä 2014 Symantec ilmoitti että yritys jaetaan kahteen eri aloille suuntautuvaan yritykseen. Symantec myi tiedonhallintaa kehittävän tytäryhtiönsä Veritas Technologiesin (jonka se oli hankkinut 2004) Carlyle Groupille tammikuussa 2016.

Thompsonin jälkeen yhtiöllä oli lyhyaikaisia toimitusjohtajia. Verisign-kaupan teki toimitusjohtajaksi noussut entinen operatiivinen johtaja Enrique Salem, joka erotettiin 2012. Häntä seurasi Steve Bennett, joka aloitti mittavat uudelleenjärjestelyt. Bennettin toimia moitittiin tuote- eikä asiakaslähtöisiksi ja lyhytnäköisiksi sekä heikentävän yhtiön pitkän ajan näkymiä.[6] Maaliskuussa 2014 toimitusjohtajaksi nimettiin Michael Brown. Elokuussa 2016 toimitusjohtajaksi tuli Greg Clark, toukokuussa 2019 Rick Hill.

Elokuussa 2017 Symantec myi internet-varmennusliiketoimintansa Thoma Bravolle.

Yhtiö on keskittynyt esim. autovarkauksien torjumiseen ja osti marraskuussa 2016 identiteettivarkauksia torjuvan LifeLockin 2,3 miljardilla.[7]

8. elokuuta 2019 Broadcom ilmoitti ostavansa Symantecin Enterprise Security -divisioonan 10,7 miljardin dollarin käteiskaupalla.[8] Tässä kaupassa Symantecille jäivät sen virustentorjuntatuotteet Norton-tuotemerkillä. Symantecin nimeksi muutettiin NortonLifeLock ja sen pääkonttori siirrettiin Mountain View’stä Kaliforniasta Arizonan Tempeen.[9]

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön tuotteita ovat muun muassa Norton AntiVirus, joka on osa Norton Security -pakettia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]