Ethereum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ethereum
Ethereum logo translucent.svg
Lyhenne ETH
Kehityshistoria
Toiminnallinen tila aktiivinen
Julkaistu 30. heinäkuuta 2015
Viimeisin vakaa versio 15. huhtikuuta 2021
Tekniikka
Aiheesta muualla
Kotisivu
Ethereumin hintakehitys dollareissa.

Ethereum on lohkoketjutekniikkaan perustuva hajautettu avoimen lähdekoodin tietojenkäsittely-ympäristö (ekosysteemi), jolla on oma erillinen lohkoketju. Ethereum perustuu Turing-täydelliseen Ethereum Virtual Machineen (EVM), jossa voi ajaa erilaisia sovelluksia[1]. Ethereumilla voi toteuttaa ICO-anteja (initial coin offering, vrt. IPO, initial public offering), joissa joukkorahoituksen valuuttana käytetään perinteisten fiat-valuuttojen sijaan kryptovaluuttoja[2].

Ethereumin lohkoketjun louhinnasta saa vastineeksi kryptovaluutta Etheriä (lyhenne: ETH)[1] Tulevaisuudessa tämä ei pidä enää paikkansa. Joulukuussa 2020 julkaistu Ethereum 2.0 siirtyy Proof-of-Stake-konsensusalgoritmiin, mikä tarkoittaa, että nykyinen louhinta korvataan 'steikkauksella' (engl. staking). Verkossa on tämän jälkeen validaattoreita ylläpitämässä lohkoketjua. Yhden validaattorin vähimmäispanos (stake) on 32 ETH. Nykyinen Ethereum-lohkoketju kytketään pois päältä, kun versio 2.0 on valmis. Arvioitu valmistumisaika on 2022-2023.lähde?

Ethereum-lohkoketjuun voi luoda omia kryptovaluuttoja, joita kutsutaan tokeneiksi. Ne syntyvät käytännössä edellä mainitun ICO:n tuloksena ja pohjautuvat ERC 20 -standardiin.[2] Nykyisin on olemassa myös muita token-standardeja kuin ERC-20.lähde?

Ethereumin kehitti Vitalik Buterin,[1] joka julkaisi Ethereum white paperin jo vuonna 2013. Vuonna 2014 järjestettiin Ethereum ICO eli projektille kerättiin varat joukkorahoituksen avulla. Ethereumin lohkoketju käynnistyi vasta 30.7.2015.lähde? Seuraavana vuonna pidetyn ICO: n seurauksena he keräsivät 31 000 BTC: tä (18 000 000 dollaria.) Buterin onnistui herättämään suurten rahoituslaitosten huomion ja kesällä 2015 uusi verkko lanseerattiin testitilassa, mutta kaikki toiminnot tulivat saataville vain 9 kuukautta myöhemmin Homestead -protokollan luomisen ja käyttöönoton jälkeen.[3]

Ethereum-lohkoketjun alkuperäinen haara on nimeltään Ethereum Classic. Nykyinen Ethereum jakautui (hard fork)[a] siitä vuonna 2016 omaksi haarakseen The DAO -hakkerointitapauksen yhteydessä.lähde?

Ethereumia kutsutaan usein toisen sukupolven kryptovaluutaksi (Bitcoin, Litecoin ym. ovat ensimmäistä sukupolvea). Tällä hetkellä markkinoilla on jo kolmannen sukupolven ratkaisuja, joiden skaalautuvuus on aivan eri tasolla. Tällaisia projekteja ovat muun muassa Cosmos Network.lähde?

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tällaisesta jakaantumisesta, joka ei ole taaksepäin yhteensopiva, käytetään termiä engl. hard fork

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ethereum – turvallista, hajautettua tiedonjakoa Sijoitustieto. 12.7.2017. Viitattu 5.1.2018.
  2. a b Vänskä, Olli: Blockchain-ideoilla kerätään satoja miljoonia, osa kampanjoista pelkkää kuumaa ilmaa – mistä ico-anneissa on kyse? Mikrobitti. 24.11.2017. Viitattu 5.1.2018.
  3. How to buy Ethereum ETH P2PB2B. Viitattu 6.8.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]