Ethereum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ethereum
Ethereum logo.svg
ISO 4217 -koodi ei ole
Keskuspankki ei ole
Esitelty 30. heinäkuuta 2015
Ethereumin hintakehitys dollareissa.

Ethereum on lohkoketjutekniikkaan perustuva hajautettu avoimen lähdekoodin tietojenkäsittely-ympäristö (ekosysteemi), jolla on oma, erillinen lohkoketju. Ethereum perustuu Turing-täydelliseen Ethereum Virtual Machineen (EVM), jossa voi ajaa erilaisia sovelluksia[1]. Ethereumilla voi toteuttaa ICO-anteja (initial coin offering, vrt. IPO, initial public offering), joissa joukkorahoituksen valuuttana käytetään perinteisten fiat-valuuttojen sijaan kryptovaluuttoja[2]. Ethereumin lohkoketjun louhinnasta saa vastineeksi kryptovaluutta etheriä.[1] Ethereum-lohkoketjuun on mahdollista luoda omia kryptovaluuttoja, joita kutsutaan tokeneiksi. Ne syntyvät käytännössä edellä mainitun ICO:n tuloksena ja pohjautuvat ERC 20 -standardiin.[2]

Ethereumin kehitti Vitalik Buterin,[1] ja se esiteltiin 30. heinäkuuta 2015. Ethereum-lohkoketjun alkuperäinen haara on nimeltään Ethereum Classic. Nykyinen Ethereum jakautui siitä vuonna 2016 omaksi haarakseen The DAO -hakkerointitapauksen yhteydessä. Ethereum on siis syntynyt hard forkista.

Ethereumia kutsutaan usein toisen sukupolven kryptovaluutaksi (Bitcoin, Litecoin ym. ovat ensimmäistä sukupolvea). Tällä hetkellä markkinoilla on jo kolmannen sukupolven ratkaisuja, joiden skaalautuvuus on aivan eri tasolla. Tällaisia projekteja ovat mm. Cardano, EOS ja NEO.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ethereum – turvallista, hajautettua tiedonjakoa Sijoitustieto. 12.7.2017. Viitattu 5.1.2018.
  2. a b Vänskä, Olli: Blockchain-ideoilla kerätään satoja miljoonia, osa kampanjoista pelkkää kuumaa ilmaa – mistä ico-anneissa on kyse? Mikrobitti. 24.11.2017. Viitattu 5.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]