Norton AntiVirus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norton Antivirus
Kehittäjä Symantec Corporation
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 1991
Lopetettu 21.1.0.18 /
27. marraskuuta 2014
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Virustorjuntaohjelma
Alusta Windows, Mac OS X, Linux
Lisenssi omisteinen ohjelmisto
Aiheesta muualla
Norton AntiVirus

Norton Antivirus oli Symantec Corporationin kehittämä haittaohjelmien- ja virustenpoistoon kehitetty ohjelma joka julkaistiin vuonna 1991. Symantec osti Central Point Software -yrityksen vuonna 1994 ja liitti Central Point Anti-Virus -ohjelmiston käyttämää patentoimaa teknologiaa omaan tuotteeseensa. Norton Antiviruksesta tuli vuosittain uusittu versio, joka nimettiin vuosiluvun mukaan.

Ohjelmiston nimi tulee Peter Nortonin yrityksestä Peter Norton Computing, jonka Symantec osti vuonna 1990. Yhtiö tunnettiin lähinnä Norton Commanderista ja Norton Utilities -ohjelmapaketista, joka ei sisältänyt virustorjuntaa, mutta oli PC-yhteensopivien tietokoneiden käyttäjien keskuudessa tunnettu brändi.

Vuosien 2009–2012 Norton AntiVirus kehittyi merkittävästi ja etenkin prosessorin käytön osalta, eikä sillä ole enää konetta hyydyttävää vaikutusta.[1] Monien ihmisten negatiiviset kokemukset vanhasta Nortonista kuitenkin haittaavat uuden version positiivisten puolien huomioimista.

Symantec ilmoitti vuoden 2014 lopulla että he yhdistävät eri ohjelmansa Norton Security-nimisen ohjelmiston alaisuuteen, jolloin Norton Antivirus ja kahdeksan muuta heidän nimikettä poistuvat käytöstä.[2]

Vuonna 2007 Nortonin Antivirus ja Internet Seccurity piti hallussaan 61% virustorjuntaohjelmien markkinaosuudesta Yhdysvalloissa. OPSWAT:in raporttien mukaan Symantecillä oli vuonna 2014 8% markkinaosuus virustorjuntaohjelmien markkinoilla.[3]

Vuonna 2007 Norton Antivirus-ohjelmistoa ei voinut edes asentaa tietokoneeseen jossa oli ZoneAlarm -palomuuriohjelma asennettuna. Tämä johti vihaisiin jo maksaneisiin asiakkaisiin.[4]

FBI kytkökset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norton Antivirus on yksi virusohjelmistoista jotka ovat hyväksyneet FBI:n kehittämän Magic Lantern-vakoiluohjelman[5] heidän ohitettavien kohteiden (engl. whitelist) listalle. Tämä mahdollistaa käyttäjien seuraamisen ja tietojan varastamisen ilman että virustorjuntaohjelma ilmoittaa käyttäjälle asiasta.[6][7] Suurin osa virustorjuntaohjelmista eivät ole lisänneet Magic Lanterniä poikkeuksiin, koska ei ole mahdollista varmistaa onko sen käytön takana FBI, vai jokin kolmas osapuoli.

Spotify virusilmoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 Symantec Antivirusksen automaattinen päivitys sisälsi korjauksen väärään virusvaroitukseen Spotifyn sisällä, mutta päivitys poistikin antivirusohjelman käytöstä miljoonista tietokoneista.[8] Pari vuotta myöhemmin sama tapahtui myös Paint.NET -kuvankäsittelyohjelman suomenkieliselle kielipaketille.

Ohjelman poiston ongelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Norton Remove and Reinstall tool
Kehittäjä Symantec Corporation
Kehityshistoria
Vakaa versio 2012.0.0.19
Tiedot
Alusta Windows
Aiheesta muualla
Norton Removal Tool Homepage

Norton Antivirus on saanut paljon kritiikkiä vaikean ohjelman poistamisen takia sekä turhien tiedostojen jättämisestä tietokoneelle poiston jälkeen.[9][10] Vuonna 2009 Norton sovellusten päivittämiseen tehty LiveUpdate lisäsi oman ongelman, koska se piti myös poistaa manuaalisesti.

Käyttäjien palautteen johdosta Symantec kehitti Norton Removal Tool-ohjelman, jonka tarkoitus on auttaa Norton-tuotteiden poistossa tietokoneilta. Poisto-ohjelman nimeksi on myöhemmin vaihdettu Norton Remove and Reinstall tool.

Maksullinen tuki

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Symantecin tekninen tuki on väittänyt asiakkaan tietokoneen olevan saastunut, ja sen poistamiseen on hankittava maksullinen tukipaketti. Symantec myös kieltäytyi palauttamasta rahoja vääristä ilmoituksista, jolloin käyttäjien koneissa ei ollut saastuneita tiedostoja ollenkaan.[11]

 1. PCmag Norton Internet Security 2012 (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
 2. Techdows New Norton Security to Replace All Nine Products of Norton (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
 3. OPSWAT Worldwide Antivirus Vendor Market Share 2014 (englanniksi)
 4. TheGuardian Norton AV versus Zone Alarm -- can't you have both? (englanniksi)
 5. USgovinfo FBI Has a Magic Lantern (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
 6. NBCnews FBI software cracks encryption wall (englanniksi)
 7. Politechbot Symantec pledges to acquiese to FBI backdoor demands (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
 8. TheRegister Symantec slaps Trojan alert against Spotify (englanniksi)
 9. WindowsSecrets Symantec uninstaller may not finish the job (englanniksi)
 10. AskDaveTaylor How can I fully remove Norton Antivirus from my system? (englanniksi)
 11. ConsumerAffairs Consumer Complaints & Reviews (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.