Nestori Sarri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nestor Sarri (ent. Saxberg, myös nimellä Nestori Sarri, 23. kesäkuuta 1900 Helsinki4. heinäkuuta 1966 Tampere) oli suomalainen näyttelijä ja järjestäjä.

Sarri näytteli Turussa ja pitkään Tampereella, Tampereen Työväen Teatterissa ja Tampereen Teatterissa, toimien myös järjestäjänä. Lisäksi hän esiintyi Pyynikin kesäteatterissa, missä hänet nähtiin muun muassa Tuntemattoman sotilaan Korsumäkenä. Sarri näytteli myös kahdessa elokuvassa. Hänet löydettiin Tampereelta Edvin Laineen elokuvaan Opri (1954), jossa hyödynnettiin paljon tamperelaisia näyttelijöitä. Sarri nähtiin myös Laineen elokuvassa Musta rakkaus (1957).

Lisäksi Sarri vieraili televisiosarjassa Kaksi sisarta (1966) rovastin osassa ja myös televisiosarjassa Eräs syysilta 1966 hotellinjohtajan osassa. Nestor Sarrin veli oli Leo Sarri, joka Sarrin tavoin toimi näyttelijä-järjestäjänä useissa Suomi-Filmeissä, kuten Tuntematon sotilas. Sarrille on omistettu Nestori Sarrin katu, joka sijaitsee Tampereella. Hän kuoli 66-vuotiaana pitkän ja ansioituneen näyttelijäuran jälkeen.

Hänen vaimonsa oli Tuulikki Sjöholm, ja liitosta syntyi poika Simo.

Tuulikki ja Nestor Sarrin hautapaikka sijaitsee Tampereen Kalevankankaalla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukuhistoriaa Tuntemattomassa sotilaasta. Väinö Linnan Tuntematon sotilas tuli Tampereen kesäteatterin ohjelmistoon 1961, ohjaajana Edvin Laine. Se pysyi ohjelmistossa yhdeksän kesän ajan ja saavutti kaikkien aikojen yleisöennätyksen: 372 esitystä ja 348 854 katsojaa. Nestor Sarri esiintyi Korsumäkenä. Hänen lapsenlapsensa Timo Sarri toimi avustajana.

Nestor Sarrin veli Leo Sarri toimi järjestäjänä Edvin Laineen v. 1955 ohjaamassa elokuvassa Tuntematon sotilas.

Nestor Sarrin lapsenlapsi Petri Sarri toimi Rauni Mollbergin v. 1985 ohjaamassa Tuntematon sotilas elokuvassa paloaukeen sotilaana.

Nestor Sarrin lapsenlapsenlapsi Nestor Sarri (s. 1998) toimi avustajana/kiväärimies Aku Louhiniemen Tuntemattomassa sotilaassa v. 2016. myös Petri Sarri oli avustajana/kiväärimies 2016.

Tampereen Teatterin kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatterimuseo ''Palkinto pitkästä urasta''. http://www.teatterimuseo.fi/kokoelmat/valokiilassa/valokiilassa-2013/marraskuu-2013/

Suomen museovirasto. http://suomenmuseotonline.fi/fi/selaa?freetextSearch=nestor+sarri&action=search (Arkistoitu – Internet Archive)

Tampereen kesäteatteri http://www.pyynikinkesateatteri.fi/lehdisto/kuvapankki.html?esitysaika=

Tampereen kesäteatterin historiaa http://www.historia.tampere.fi/pyynikki/teatteri.htm (Arkistoitu – Internet Archive)