Neoptera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uussiipiset
Huonekärpänen
Huonekärpänen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Alaluokka: Siipikantaiset Pterygota
Osaluokka: Uussiipiset
Neoptera
Martynov, 1923
Ylälahkot ja lahkot
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Neoptera Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Neoptera Commonsissa

Uussiipiset (Neoptera) on hyönteisten ryhmä, johon kuuluu suurin osa siivekkäistä hyönteisistä. Ryhmälle yhteistä ovat kehittyneet siivet, jotka kääntyvät takaruumiin peitoksi. Muutamilta ryhmiltä siivet ovat tosin sittemmin surkastuneet pois joko osittain tai kokonaan. Uussiipiset on ollut aiemmin taksonomisessa luokituksessa ylälahko, mutta nykyään se sijoitetaan yleensä osaluokan asemaan.

Nykyisten lahkojen lisäksi uussiipisiin katsotaan kuuluneen myös sukupuuttoon kuolleet hyönteislahkot Caloneurodea, Glosselytrodea, Miomoptera, Protodiptera, Protorthoptera sekä Titanoptera.

Uussiipiset jaetaan kahteen suureen ylälahkoon siipien muodostumisen tavan mukaan: Endopterygota ja Exopterygota. Suurin ero ryhmien välillä on kuitenkin se miten ne kehittyvät täysikasvuisiksi. Exopterygotan toukkia kutsutaan nymfeiksi, ja ne näyttävät aikuisilta yksilöiltä mutta ovat pienempiä. Ne käyvät läpi osittaisen muodonvaihdoksen useiden nahanluontien kautta. Endopterygotan hyönteiset käyvät läpi täydellisen muodonvaihdoksen sarjan selkeitä muutoksia ja kotelon kautta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cheshire, Gerard: Tiikeri ja gaviaali: Eläinsanakirja, s. 168. Suomentanut Hyrkkö, Sakari. Helsinki: WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-32614-5.
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.