Naxos (levy-yhtiö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naxoksen logossa on kreikkalainen pylväikkö, sillä yhtiö on ottanut nimensä kreikan saaresta.
Naxoksen logossa on kreikkalainen pylväikkö, sillä yhtiö on ottanut nimensä kreikan saaresta.

Naxos on taidemusiikkia julkaiseva levy-yhtiö. Yhtiön perusti saksalaissyntyinen, Hongkongissa asuva Klaus Heymann vuonna 1987. Naxos on maailman johtava klassisen musiikin levy-yhtiö julkaisujensa laajuudeltaan ja kattavuudeltaan.[1]

Naxoksen alkuperäisenä toiminta-ajatuksena 1980-luvun lopulla oli tarjota laadukasta klassista musiikkia mahdollisimman monelle klassisen musiikin ystävälle. CD-levyjä tarjottiin LP-levyjen hinnalla.

Vuosien varrella Naxokselle levyttävien taiteilijoiden joukkoon on liittynyt suuri joukko tunnettuja nimiä, esimerkiksi Patrick Gallois, Marin Alsop, Leif Segerstam, Okko Kamu, Chloë Hanslip, Robert Craft, Gerard Schwarz, Lontoon filharmonikot ja Seattle Symphony Orchestra. Suomalaisista taiteilijoista yhtiölle hiljattainmilloin? levyttäneitä ovat mm. kapellimestari Pietari Inkinen, Helsingin barokkiorkesteri, Aapo Häkkinen sekä Sinfonia Finlandia Jyväskylä. Suomalaisista säveltäjistä Naxoksen levytysluettelosta löytyvät mm. Einojuhani Rautavaara, Bernhard Henrik Crusell, Uuno Klami, Einar Englund, Magnus Lindberg ja Kai Nieminen. Suomalainen levy-yhtiö Ondine on myös Naxoksen omistuksessa.

Naxos on julkaissut lukuisia levyjä, esimerkiksi Bachin kantaatteja ja Telemannin Pöytämusiikin, joita laajasti pidetään ensiluokkaisina levytyksinä. Vuonna 2005 Gramophone-lehti valitsi Naxoksen vuoden levy-yhtiöksi,[2] ja vuosittain yhtiölle myönnetään suuri osa taidemusiikin levytyksille annettuista palkinnoista. Vuoden 2010 Grammy-palkintojenjaossa Naxos sai kuusi palkintoa.[3]

Naxos-merkin parhaimpina puolena on pidetty valikoiman laajuutta. Levykatalogi on alan laajin: vuonna 2010 se käsitti lähes 6 000 nimekettä. Näistä yli 800 on saanut kolme tähteä Penguin Guide -suosituslistalla ja yli 130 on valittu Gramophonen toimittajien kuukauden valinnaksi (Editor's Choice).

Merkillä on myös julkaistu uudestaan maineikkaita vanhoja esityksiä vuosikymmenien takaa CD-muodossa, mukaan lukien musiikinhistorian tunnetuimpia kapellimestareita, laulajia, pianisteja ja viulisteja, joukossa mm. Jussi Björling, Maria Callas, Aulikki Rautawaara, Kim Borg, Arturo Toscanini, Vladimir Horowitz, Artur Rubinstein, Jascha Heifetz ja Pablo Casals.

Yhtiöllä on kattava streaming-kuuntelupalvelu Naxos Music Library, jossa käyttäjä voi kuunnella lähes 400 eri levymerkin julkaisuja. Suomalaisista levymerkeistä mukana ovat Ondine, Alba ja SibaRecords. Klassisen musiikin lisäksi Naxos Music Library sisältää myös joukon blues-, jazz-, kansanmusiikki-, gospel- ja pop-äänitteitä.

Oy Fg-Naxos Ab[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fg-Naxos on kansainvälisen Naxos-yhtiön Suomen-jakelija ja sisaryhtiö. Fg-Naxos jakelee useita kymmeniä suurempia levymerkkejä sekä satoja pienempiä levymerkkejä mm. taidemusiikin, jazzin, gospelin ja kansanmusiikin saralla. Fg-Naxos tuottaa taidemusiikkia Naxos-levymerkillä sekä jazz- ja populaarimusiikkia Prophone Finnish Jazz- ja Long Play Records -levymerkeillä. Yhtiön alkukirjaimet viittaavat suomalaisen gospelmusiikin levymerkkiin Finngospel, jota Fg-Naxos myös tuottaa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael Dougan: Classical Music: Tuning up for the 21st century (Internet Archive 2002, lähde korjattu 18.12.2013) San Francisco Chronicle. 15.7.2002. Arkistoitu 24.12.2002. Viitattu 8.3.2008. (englanniksi)
  2. Gramophone luettu 8.3.2008
  3. Naxos News luettu 18.2.2011
  4. Fg-Naxoksen kotisivu

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]