Jascha Heifetz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jascha Heifetz
Henkilötiedot
Syntynyt2. helmikuuta 1901
Vilna
Kuollut10. joulukuuta 1987 (86 vuotta)
Los Angeles
Muusikko
Tyylilajit länsimainen taidemusiikkiView and modify data on Wikidata
Soittimet viulu
Levy-yhtiöt RCA
Aiheesta muualla
Kotisivut

Jascha Heifetz (2. helmikuuta 1901 Vilna10. joulukuuta 1987 Los Angeles) oli liettuanjuutalainen ja yksi 1900-luvun suurimpia viulisteja ja viulupedagogeja. Heifetz aloitti 1900-luvun suurten viulistien sarjan ja ohitti suosiossa 1800-luvulla eläneet tulkitsijat.

Heifetz syntyi Vilnassa ja aloitti kaksivuotiaana viuluopinnot isänsä opetuksessa. Nelivuotiaana hän aloitti viralliset opintonsa Ilja Malkinin johdolla Vilnan Keisarillisessa musiikkikoulussa. Seitsemänvuotiaana hän esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti ja soitti Kaunasissa Mendelssohnin viulukonserton. Yhdeksänvuotiaana hän aloitti viuluopinnot opettajanaan Leopold Auer.[1] Vuonna 1912 hän debytoi Saksassa soittaen Tšaikovskin viulukonserton.[2]

Heifetz lähti kuusitoistavuotiaana kiertueelle Yhdysvaltoihin ja soitti muun muassa New Yorkin Carnegie Hallissa. Sen jälkeen hän piti konsertteja ympäri maailmaa, muun muassa Lontoossa, Pariisissa sekä Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Hän sai Yhdysvaltojen kansalaisuuden 24-vuotiaana.[3]

Heifetzin 30-luvulla tekemä levytys Sibeliuksen viulukonsertosta nosti teoksen uudestaan unohduksesta kuuluisuuteen. Hän tulkitsi loistavasti näitä romantiikan ajan teoksia, mutta järin tunnettu klassisen ohjelmiston esittäjä hän ei ollut. Heifetz oli erityisen tarkka soittonsa artikulaatiosta.

Vuonna 1949 Heifetz muodosti trion sellisti Gregor Piatigorskyn ja pianisti Artur Rubinsteinin kanssa.[4]

Brooks Smith ryhtyi 1954 hänen säestäjäkseen, ja yhteistyö jatkui lähes kahden vuosikymmenen ajan.[5] Viimeisen konserttinsa Heifetz piti Los Angelesissa 1972. Sen jälkeen hän jatkoi vielä viuluopettajana ja antoi myös kamarimusiikkiopetusta. Heifetz kuoli Los Angelesissa 10. joulukuuta 1987.

Jascha Heifetzin pojanpoika, yhdysvaltalainen rumpali Danny Heifetz on ollut jäsenenä mm. yhtyeissä Mr. Bungle ja Secret Chiefs 3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jascha Heifetz all music guide. Viitattu 3.5.2013.
  2. Jascha Heifetz Encyclopedia Britannica. Viitattu 3.5.2013.
  3. Jascha Heifetz Legendary violinists. Arkistoitu 30.5.2013. Viitattu 3.5.2013.
  4. Toivo Haapanen ym. (toim.): Musiikin tietokirja, täydennysliite s. 21. Helsinki: Otava, 1957.
  5. Brooks Smith, 88, Who Worked With Heifetz for Almost 2 Decades NY Times. Viitattu 3.5.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jascha Heifetz.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.