Gregor Piatigorsky

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GregorPiatigorsky.jpg

Gregor Piatigorsky (ven. Григорий Павлович Пятигорский, Grigori Pavlovitš Pjatigorski, 17. huhtikuuta 19036. elokuuta 1976) oli yhdysvaltalainen venäläissyntyinen sellisti.

Piatigorsky sai alkeisopetuksen kotikaupungissaan Katerynoslavissa. Hän pääsi stipendin turvin Moskovan konservatorioon ja hankki lisäansioita myös kahvilamuusikkona. Venäjän vallankumouksen jälkeen hänestä tuli Bolšoi-teatterin orkesterin soolosellisti.

Piatigorsky onnistui loikkaamaan Puolaan jännittävien vaiheiden jälkeen, joissa hänen sellonsa sai luodinreikiä. Hän jatkoi opintojaan Berliinissä ja Leipzigissa ja esiintyi taas kahvilamuusikkona ansaitakseen elantonsa. Kuultuaan Piatigorskyn soittoa kahvilassa kapellimestari Wilhelm Furtwängler kuitenkin palkkasi hänet johtamiensa Berliinin filharmonikkojen sellistiksi, ja Piatigorsky pääsi näin uransa alkuun.

Piatigorsky vieraili vuonna 1929 ensi kerran Yhdysvalloissa, jossa hän esiintyi Leopold Stokowskin johtaman Philadelphia Orchestran ja Willem Mengelbergin johtaman New Yorkin filharmonikkojen kanssa. Toisen maailmansodan aikana Piatigorsky asettui Yhdysvaltoihin, jossa hän esiintyi runsaasti paitsi solistina myös kamarimuusikkona mm. Artur Rubinsteinin ja Jascha Heifetzin kanssa muodostamassaan pianotriossa sekä Vladimir Horowitzin ja Nathan Milsteinin kanssa[1]. Hän toimi myös opettajana Curtis Institute of Musicissa Philadelphiassa. Viime vuotensa hän asui Los Angelesissa, jossa hän opetti University of Southern Californiassa.

Piatigorsky omisti kaksi Stradivarius-selloa, nimeltään "Batta" ja "Baudiot".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Piano ma non solo, Jean-Pierre Thiollet, Anagramme Ed., 2012, 147. ISBN 978-2-35035-333-3
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.