Willem Mengelberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Willem Mengelberg

Willem Mengelberg (28. maaliskuuta 1871 Utrecht, Alankomaat21. maaliskuuta 1951 Zuort, Sveitsi) oli alankomaalainen kapellimestari. Hän opiskeli pianonsoittoa ja säveltämistä Kölnin konservatoriossa. Jo parinkymmenen ikäisenä hän johti orkesteria ja kuoroa Sveitsin Luzernissa ja johti myös musiikkikoulua.

Mengelberg muistetaan parhaiten pitkästä kaudestaan kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin pääkapellimestarina vuodesta 1895 vuoteen 1945. Hän loi orkesterin maailmanmaineen erityisesti Gustav Mahlerin teosten tulkkina. Mengelberg tutustui Mahleriin vuonna 1902 ja ystävystyi tämän kanssa; sen tuloksena säveltäjä itsekin vieraili usein johtamassa teoksiaan ja jopa tarkisti niiden soitinnusta Concertgebouw-salin akustiikkaan sopivammaksi. Mengelberg oli myös erinomainen Richard Straussin teosten tulkitsija, ja hänen äänityksiään pidetään edelleenkin korkeassa arvossa. Mengelbergin levytys Bachin Matteus-passiosta on sekin maineikas, joskin kiistelty.

Mengelbergin tulkintoja luonnehtivat tavaton ekspressiivisyys ja vapaa tempon käsittely joihin vain harvat kapellimestarit, kuten Wilhelm Furtwängler ja Leonard Bernstein ovat uskaltautuneet. Ne jakavat mielipiteitä: toiset eivät kärsi niitä kuunnella, toisille ne ovat suurinta musiikkia mitä on esitetty.

Mengelbergin jälkimainetta tahraa hänen toimintansa toisen maailmansodan vuosina 1940–1945 kun Alankomaat oli natsi-Saksan miehittämänä. Mengelberg jätti suosiolla miehittäjien kannalta epämieluisen musiikin konserttiensa ohjelmistoista. Sodan päätyttyä hän joutui jättämään tehtävänsä ja sai porttikiellon toimimiseen kapellimestarina Alankomaissa. Hän vetäytyi maanpakoon Sveitsiin ja kuoli juuri ennen kieltojakson päättymistä.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.