Nathan Milstein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nathan Milstein vuonna 1920.

Nathan Mironovich Milstein, alun perin Natan Mironovitš Milštein (ven. Натан Миронович Мильштейн; 13. tammikuuta 1904 (J: 31. joulukuuta 1903) Odessa21. joulukuuta 1992 Lontoo) oli venäjänjuutalainen viulisti, joka vuodesta 1942 oli Yhdysvaltojen kansalainen.

Milstein syntyi Odessassa, jossa hän sai alkeisopetusta Pjotr Stoljarskilta. Tämä oli myös David Oistrahin opettaja. Kun Milstein oli 11-vuotias, Leopold Auer kutsui hänet oppilaakseen Pietarin konservatorioon. Auerin siirryttyä Norjaan vuoden 1917 vallankumousten jälkeen Milstein palasi Odessaan. Vuonna 1921 hän tutustui Kiovassa pianisti Vladimir Horowitziin, jonka kanssa ystävystyi ja esiintyi usein. Vuonna 1925 he tekivätkin yhteisen konserttimatkan Länsi-Euroopassa. Tänä aikana Milstein sai jonkin aikaa opetusta myös viulisti Eugène Ysaÿelta.

Milstein esiintyi ensi kerran Yhdysvalloissa vuonna 1929 Leopold Stokowskin johtaman Philadelphian orkesterin solistina. Hän asettui lopulta asumaan New Yorkiin, mutta jatkoi esiintymisiä myös Euroopassa.

Milsteinia pidetään yhtenä 1900-luvun hienoimmista viulisteista. Hänen uransa oli poikkeuksellisen pitkä: hän esiintyi vielä 1980-luvun puolivälissä, viimeisenä Auerin oppilaista, ja joutui lopulta vetäytymään konserttilavoilta käsiongelmien takia.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.