Myytinmurtajat (5. tuotantokausi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Myytinmurtajat (MythBusters) on yhdysvaltalainen televisiosarja. Jokaisessa jaksossa keskitytään kahteen tai kolmeen kaupunkitarinaan, yleiseen uskomukseen tai nettihuhuun.

Jakso 70 - Hindenburgin arvoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hindenburgin arvoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Hindenburg-ilmalaiva ei tuhoutunut sen sisältämän vedyn vaan pinnan helposti syttyvien maaliyhdisteiden takia. Murrettu Adamin ja Jamien rakentama pienoismalli paloi liian hitaasti. Vedyn kanssa se paloi täsmälleen samalla tavalla ja yhtä nopeasti kuin nauhoitetussa filmissä.

Krokotiilipako siksakilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Krokotiilia pääsee parhaiten pakoon juoksemalla siksak-kuviota. Murrettu

Kari, Tory ja Grant yrittivät eri tavoin saada krokotiilin jahtaamaan heitä mutta turhaan. Maalla ne etenivät hitaasti tai tekivät vain yksittäisen syöksyn. Parhaiten krokotiileilta suojautuu välttämällä vesistöjä.

Jakso 71 - Piraattijakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Sirpaleet laivan puisesta rungosta voivat tappaa useamman merirosvon kuin pelkkä tykinkuula. Murrettu

Sirpaleista tuli korkeintaan pintanaarmuja. Tykinkuula puolestaan meni testissä neljän peräkkäisen sian ruumiin läpi.

Merirosvot käyttivät silmälappuja säilyttääkseen toisessa silmässään hyvän pimeänäön. Mahdollista Myytinmurtajat tekivät täysin pimeän este- ja taitoradan, johon Adam ja Jamie siirtyivät suoraan auringonvalosta. Ensimmäisellä kerralla he peittivät saman silmän ja toisessa vaihtoivat lapun paikkaa ennen testiä. Sekä aika että tarkkuus paranivat merkittävästi. Myytistä ei ole kuitenkaan historiallisia todisteita.
Laivan mastosta voi laskeutua nopeasti viiltämällä samalla purjetta veitsellä, mikä hidastaa alastulon turvalliseen nopeuteen. Murrettu Terävällä veitsellä laskeutuminen oli liian nopeaa. Tylsempi ei taas leikkautunut saumakohtien läpi vaan töksäytti Toryn ulos.
Merirosvot käyttivät rommia myös vaatteiden pesuun. Murrettu Adam ja Jamie yrittivät pestä kankailta verta, tervaa ja appelsiinitahroja. Rommilla ja piraattikauden saippualla ei ollut juuri vaikutusta, mutta virtsan ammoniakki toimi melko hyvin.

Jakso 72 - Vedenalainen auto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vedenalainen auto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Veteen uponneen auton ovea ei voi saada auki ennen kuin koko sisätila on täyttynyt vedellä. Vahvistettu Ovea ei saa auki, koska auton sisä- ja ulkopuolen välinen paine-ero on liian suuri.
Uppoavasta autosta voi paeta avaamalla oven heti, kun auto alkaa upota. Vahvistettu Autosta voi paeta vielä silloinkin, kun vettä on vyötäröön asti.
Uppoavasta autosta voi paeta avaamalla ikkunan. Murrettu Ikkunaan kohdistuva paine on niin suuri, että ikkunan avaaminen veden alla on mahdotonta.
Uppoavasta autosta voi paeta rikkomalla ikkunan. Mahdollista Adam ja Jamie eivät saanet ikkunaa rikki tavallisilla esineillä kuten avaimilla, puhelimella tai teräskärkisillä kengillä, mutta hätävasarat rikkoivat ikkunan yhdellä iskulla.
Uppoavasta autosta voi paeta rentoutumalla ja odottamalla auton täyttyvän vedestä. (Jamien Zen-taktiikka) Vahvistettu Rauhoittuessaan ihminen säästää energiaa ja happea, jota hän voi käyttää paetessaan.

Paperin taittaminen yli 7 kertaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Paperiarkkia ei voi taittaa 7 kertaa enempää. (Taiton jälkeen 90 asteen kääntö) Murrettu Tiimi sai taitettua jalkapallokentän kokoisen paperin 11 kertaa. Paperin voi myös taittaa useammin kuin seitsemästi taittamalla sitä useamman kerran samansuuntaisesti.

Jakso 73 - Nopeuskamerat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopeuskamerat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam ja Jamie kokeilivat, voiko nopeuskameraa huijata ottamaan auton rekisterikilvestä liian sumean kuvan...

Myytti Tulos Lopputulokset
...kidemäisellä kilpisuojuksella. Murrettu Kiteet eivät heijastaneet tarpeeksi valoa. Lisäksi se voi olla laitonta.
...linssimäisellä kilpisuojuksella. Murrettu Vaikka linssi oli suunniteltu vääristämään kilpeä tietystä kulmasta, kaikki kirjaimet oli tunnistettavissa. Lisäksi se voi olla laitonta.
...muovikelmulla. Murrettu Ei vaikutusta.
...hiuslakalla. Murrettu Ei vaikutusta.
...kaupallisella vääristävällä suihkeella. Murrettu Ei vaikutusta.
...ajamalla tarpeeksi lujaa. Murrettu (toistaiseksi) Ainakaan 222 km/h ei ollut riittävä vauhti.
Nopeuskamera voi ottaa kuvan ohilentävästä linnusta. Vahvistettu Kamera otti kuvan koulutetusta muuttohaukasta, joka lensi ohi 64 km/h.

Räjähtävät nitrolaastarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Defibrillaattorit voivat saada nitroglyseriinirintalaastarin räjähtämään. Murrettu Defibrillaattorin sähköshokeilla ei saatu räjähtämään vanhanaikaisia alumiinisia nitrolaastareita eikä edes puhdasta nitroglyseriiniä levitettynä kehoon. Lopuksi nukke räjäytettiin oikeilla räjähteillä.

Jakso 74 - Koiramyyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha koira, uudet temput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Vanha koira ei opi uusia temppuja. Murrettu Adam ja Jamie opettivat koirakouluttajan opastuksella kahdelle 7-vuotiaalle koiralle useita käskyjä, kuten istumisen, kättelyn ja paikallaan pysymisen.

Vahtikoiran ohittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari, Tory ja Grant kokeilivat, voiko vahtikoiran ohittaa...

Myytti Tulos Lopputulokset
...harhauttamalla sitä pihvillä. Mahdollista Koira jäi syömään riittävän pitkäksi aikaa, että tunkeutuja ehti määränpäähänsä muttei takaisin.
...käyttäytymällä alistuvasti. Murrettu Tunkeutuja ryömi polvillaan ja käsillään, mutta koira hyökkäsi epäröimättä.
...käyttäytymällä aggressiivisesti. Murrettu Tunkeutuja huusi ja heilutti käsiään, mutta koira hyökkäsi epäröimättä.
...käyttämällä imettävän naaraan tuoksua. Murrettu Tuoksua levitettiin tunkeutujaan, mutta koira hyökkäsi epäröimättä.
...käyttämällä suden virtsan hajua. Mahdollista Aluksi koira vain haisteli, mutta aloitti hyökkäyksen, kun tunkeutuja oli jo päässyt kauas.
...käyttämällä naaraan virtsan hajua. Vahvistettu Hajustettua vaatetta raahattiin ensin maata pitkin aidan vierestä. Koira haisteli ja nuoleskeli hajua, minkä aikana tunkeutuja livahti määränpäähänsä ja takaisin turvallisesti.

Vainukoiran harhautus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam ja Jamie kokeilivat voiko vainukoiran harhauttaa...

Myytti Tulos Lopputulokset
...juoksemalla siksakkia ja kiertämällä takaisin. Murrettu Koira löysi Adamin minuuteissa.
...juoksemalla veden läpi. Murrettu Koira löysi Adamin.
...levittämällä maahan pippuria. Murrettu Koira meni pippurialueelle vain hetkeksi, kunnes pääsi takaisin Adamin jäljille.
...vaihtamalla vaatteet. Murrettu Koira löysi Adamin kierrettyään ensin paikan, jossa hän vaihtoi vaatteensa.
...peittämällä itsensä kölninvedellä tai kahvilla. Murrettu Ei vaikutusta.
...kulkemalla sokkelomaisissa kaupunkioloissa. Mahdollista Koira meni eri hajuista hämilleen, vaelsi vääriä reittejä ja löysi Adamin vasta 90 minuutissa. Koulutetummalle koiralle jäljitys olisi ollut helpompaa.

Jakso 75 - Myyttien uudelleenarviointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorossa on järjestyksessään kuudes uudelleenarviointijakso.

Hullu pasunisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Pasuunasta voi ampua sordiinon ja kaataa kapellimestarin iskun voimasta. Uudelleen murrettu Adam ja Jamie rakensivat Busterille tekohuulet, mutta ne eivät olleet tarpeeksi ilmatiiviit sordiinon lennättämiseen. He onnistuivat vasta hitsaamalla pasuunan suuaukon täysin umpeen.

Luoti kiikaritähtäimen läpi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Tarkka-ampuja voi tappaa toisen tarkka-ampujan kiikaritähtäimen läpi. Mahdollista Tällä kertaa Adam ja Jamie käyttivät oikeanlaatuista Mosin-Nagant PU -tähtäintä sekä panssarinläpäisevää ammusta ja saivat luodin läpäisemään kiikaritähtäimen kokonaan. Luoti upposi nukkeen 5 cm syvyyteen eli tarpeeksi ollakseen tappava.

Sormi aseenpiipussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Haulikon piipunsuuhun työnnetty sormi räjäyttää aseen, vahingoittaen ampujaa aiotun uhrin sijaan. Uudelleen murrettu Katsojien palautteen pohjalta kokeiltiin 1800-luvun kaksipiippuista haulikkoa. Ensimmäinen piippu vain vahingoittui ballistisen sormen takia. Toinen piippu saatiin räjähtämään vasta, kun siihen oli hitsattu kiinni terässormi.
.30-06-kaliiberin kivääri, jonka piipussa on ammuttaessa kiikaritähtäin, räjähtää ja saa piipun leviämään joka suuntaan kuin banaankuoren. Mahdollista Piippu levisi useiden senttien matkalta, kun siihen oli kiinnitettynä lasertähtäin. Myytinmurtajat arvelivat, että efektin saa aikaan vain vanhoilla ja kuluneilla kivääreillä. Tositapauksista on lähetetty myös valokuvia.

Hajoava vasara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Vasara voi pirstoutua kappaleiksi, jos sillä lyö toista vasaraa tai alasinta. Uudelleen murrettu Kari, Tory ja Grant kuumensivat ja karaisivat kahta vasaraa haurastuttaakseen niitä mahdollisimman paljon. Iskuissa ne katkesivat irti päistään, mutta eivät pirstoutuneet. He kokeilivat myös hyvin vanhoja ja kuluneita teräsvasaroita ja saivat niistäkin yhden katkeamaan, muttei pirstoutumaan kokonaan.

Jakso 76 - Ääniliekinsammutin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääniliekinsammutin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ihmisen vahvistamaton ääni voi sammuttaa kynttilän. Murrettu Vahvistamaton ääni ei onnistunut, mutta paikallisen yhtyeen laulaja sammutti kynttilän vahvistetulla äänellään.
Liekin voi sammuttaa äänellä. Vahvistettu Kokeiltuaan erilaisia taajuuksia ja voimakkuuksia Adam ja Jamie saivat sammutettua isokokoisen liekin vahvistetulla ääniaallolla.

Hypnoosi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Hypnoosilla voi ohjailla ihmisiä vastoin heidän tahtoaan. Murrettu Grant ja ohjelman tuottaja hypnotisoitiin ja heitä käskettiin tekemään itselleen epäluonteenomaisia tekoja, mutta koe epäonnistui.
Hypnoosilla voi muistaa asioita selkeämmin. Vahvistettu Adam ja Jamie järjestivät näytellyn kohtauksen ja tekivät siitä pistokokeen Karille, Torylle ja Grantille. Hypnoosin jälkeen he muistivat enemmän yksityiskohtia: esimerkiksi Tory muisti nimen, Grant tatuoinnin ja Kari enemmän dialogia.

Jakso 77 - Linnut kuorma-autossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnut kuorma-autossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Lentävät linnut kuorma-auton sisällä keventävät sen painoa. Murrettu Adam ja Jamie lennättivät kyyhkysiä herkän vaa'an kanssa, mutta painoissa ei ollut eroa. Samoin kävi leluhelikopterin kanssa. Newtonin III lain mukaan jokaisella voimalla on aina vastavoima eli lentävät kappaleet painoivat siis ilmaa alapuolellaan oman painonsa suuruisella voimalla.

Veneen jakautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
40 km/h kulkeva vene voi repeytyä keskeltä kahtia törmäyksessä väylämerkkiin. Murrettu Pienen mittakaavan testeissä vene aluksi vain kimposi merkistä, kunnes Tory keksi kääntää sen kurssia viime hetkellä, mikä toimi paremmin. Täysikokoinen vene kärsi kuitenkin vain vähäisiä vahinkoja. Myytti on mahdollinen vain paljon suuremmilla nopeuksilla, kuten alkuperäisessä tositapauksessa oli täytynyt ollakin.

Jakso 78 - Ninjamyyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veden päällä juoksu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ninjat pystyvät juoksemaan veden päällä. Murrettu

Adam kokeili erikoisvalmisteisia kenkiä, joiden piti kasvattaa hänen pinta-alaansa tai parantaa nostetta, mutta ei onnistunut etenemään askeltakaan vaan kaatui. Hän pystyi juoksemaan veden yli vasta sekoitettuaan pieneen altaaseen maissitärkkelystä.

Nuolen nappaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ninjat voivat napata nuolia lennosta. Murrettu Adam ja Jamie rakensivat tekokäden, mutta se onnistui nappaamaan nuolia täydestä vauhdista vasta yli-inhimillisellä nopeudella ja reaktiolla.

Miekan pysäytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ninjat voivat pysäyttää miekan paljaiden kämmeniensä väliin. Murrettu Myytinmurtajat rakensivat koneen laskemaan miekan alas sekä tekokädet liikkumaan toisiaan kohti. Kädet olivat liian hitaat ja kärsivät vakavia vammoja.

Jakso 79 - Villin lännen myyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hatun ampuminen päästä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Cowboy voi ampua hatun ilmalentoon pois ihmisen päästä vahingoittamatta hatun kantajaa. Murrettu Pistooleissa ja kivääreissä oli voimaa liikuttamaan hattua vain vähän. Haulikon haulipanos levittyi laajemmalle pinta-alalle ja lennätti hatun, mutta olisi myös vahingoittanut hatun kantajaa.

Villin lännen vankilapako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Hevosta voi käyttää vetämään vankilaikkunasta tangot irti ja auttamaan vangin pakoon. Murrettu Kaksi hevosta eivät pystyneet poistamaan tankoja eikä myöskään moottoriajoneuvo, jolla oli neljän hevosen voimat. 14 000 kilon nosturilla he saivat seinää tukevat teräspalkit pettämään, mutta tangot pysyivät ehjinä.
Vangin voi vapauttaa villin lännen vankilasta yhdellä dynamiittipötköllä. Murrettu Räjähdys löysensi yhtä tankoa niin paljon, että Adam sai sen käsivoimin pois, joten laiha ja ketterä vanki olisi voinut livahtaa pakoon. Tarkempi tarkastelu osoitti, että räjähdyksen paineaalto olisi kuitenkin surmannut vangin.

Yksinäisen ratsastajan hopealuodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Yksinäisen ratsastajan käyttämät hopealuodit ovat tehokkaampia kuin tavalliset lyijyluodit. Murrettu Lyijyluodit upposivat syvemmälle ballistiseen hyytelöön suuremman massansa ansiosta. Lisäksi hopealuotien käyttö olisi suurta rahan tuhlausta.

Kuoleman tiirikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Varas, joka yritti murtautua autoon, laukaisikin vahingossa sivuilmatyynyn, jonka voima lävisti tiirikalla pääkallon. Murrettu Autoa tiirikoitiin Grantin robotilla, mutta sivuilmatyyny ei lauennut. Ovea myös potkittiin robottijalalla suurella voimalla, mutta ilmatyynyä ei saatu mitenkään laukaistua.

Jakso 80 – "Rekkamyyttejä"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räjähtävä kuoleman rengas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myth statement Status Notes
ison kuorma-auton rengans voi räjähtää tappavalla voimalla Confirmed Myytinmurtajat ensin testasi voiko ison kuorma-auton rengas räjähtää. He onnistuivat hankkimaan useita kuorma-auton renkaita ja altistamaan ne todellisille tienolosuhteille yrittääkseen toistaa olosuhteet, jotka voivat aiheuttaa renkaan räjähtämisen. Vaikka he eivät saaneet rengasta räjähtämään katastrofaalisesti, he onnistuivat aiheuttamaan sen hajoamaan osiin ajamalla rengasta tasaisella moottoritiellä. vaikka lentävä roska ei onnistunut osumaan renkaan viereen asetettuun nukeen.kuitenkin myytinmurtajat kykenivät mittaamaan roskan nopeuden. ottamalla todellisen palasen räjähtäneestä renkaasta ja ampumalla se mitatulla nopeudella auton ikkunan takaa sian selkärankaalla varustettuun ballistiseen geeli-nukkeen. Roskan pala

murskasi ikkunan ja mestasi nuken, joka todisti myytin olevan totta.

Bensan säästö rekan imussa ajamalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myth statement Status Notes
Drafting, or slipstreaming, behind a big rig will improve a car's fuel efficiency. Confirmed To test this myth, the build team procured a car, a big rig, and a device that could measure a car's fuel efficiency. They then drove the car behind a moving big rig at various distances ranging from 100 to 2 ft (30,48 to 0,61 m) and measured the amount of fuel the car consumed. They discovered the closer the car was to the big rig, the less drag is produced, thus the more fuel saved. At just 10 ft (3,0 m), the car managed to increase its fuel efficiency by 40%. Drafting at 2 ft (0,61 m) was slightly lower than the ten-foot distance, mainly because Grant had to keep working the car pedal to maintain distance from the truck. However, they did not dispute the fact that drafting actually can increase a car's fuel efficiency if a constant velocity is kept. However, the Build Team has warned that drafting is incredibly dangerous because the truck driver may not be able to see cars that close, and the driver of the car may not be able to react in time if the truck were to make a sudden stop (they noted that at two feet, a person has less time to act than it takes to blink).
Scale wind tunnel test: drag
reduction from baseline at 50 mph (80 km/h):
seven car lengths 10 ft (3 m) 6 ft (2 m) 2 ft (1 m)
21% 60% 80% 93%
 
Controlled road test: fuel consumption
decrease from baseline at 55 mph (89 km/h):
100 ft (30 m) 50 ft (15 m) 20 ft (6 m) 10 ft (3 m) 2 ft (1 m)
11% 20% 27% 39% 28%

Ritari ässän ramppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myth statement Status Notes
As seen in the TV series Knight Rider, a moving car can safely transition from a road into a moving big rig by ramp. Confirmed To test this myth, the MythBusters first started with a small-scale test using a toy car. Simulating the Knight Rider stunt, the MythBusters found the toy car could enter the big rig safely without a sudden and dangerous acceleration that many people had feared. They then tested the stunt at full scale using a Chevy Camaro, which is similar to a Pontiac Trans Am like the one used in Knight Rider. They tested at both 30 mph (48 km/h) and 55 mph (89 km/h) with no difficulty. The MythBusters explained, even when hitting the truck's ramp, the car's inertia keeps it going at exactly the same speed relative to the ground—which lets it safely drive into the big rig, with no surprising accelerations. Jamie then reinforced the concept by safely exiting the moving semi truck in reverse.

Cyclists Drafting a Big Rig[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myth statement Status Notes
Cyclists can draft behind a big rig and achieve "crazy speeds". Plausible Seen on the Discovery Channel's website, the Build Team decided to test whether a cyclist would have an easier time riding if he were to draft a big rig. Tory was chosen as the cyclist and performed a control test by cycling up to 20 miles per hour unaided. To ensure accuracy, Grant kept track of Tory's heart rate and Kari measured his speed with radar. By the end of the control run, Tory was exhausted by the effort. During the actual test, however, Tory literally coasted along behind the big rig and rarely had to pedal at all. Due to the obvious difference in performance and the fact that professional cyclists draft behind each other during competitions, the myth was plausible, but unsafe.

This test was finally aired in the 2011 Planes, Trains and Automobiles special.

Jakso 81 - Käsikranaattisankari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikranaattisankari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyseessä on tyypillinen Hollywood-myytti. Sankari pelastaa kaverinsa käsikranaatin iskulta...

Myytti Tulos Lopputulokset
...uhrautumalla ja heittäytymällä kranaatin päälle. Vahvistettu Ensin kranaatin annettiin räjähtää vapaasti ja melkein kaikki vanerinuket saivat tappavia vammoja. Ruumiin alla räjähtävä kranaatti surmasi vain yhden ulkopuolisen.
...heittämällä sen vesiämpäriin. Vahvistettu Vain yksi nukeista sai tappavia vammoja ja sirpaleita lensi vähemmän, vaikka niitä tuli lisää hajonneesta ämpäristä. Etuna edelliseen oli, että sankarin ei tarvinnut uhrautua.
...heittämällä sen jääkaappiin (perustuu Monk-sarjan jaksoon). Murrettu Jääkaappi räjähti eikä vaimentanut kranaatin voimaa vaan suuntasi sen eteen ja taakse. Vain sivussa olleet nuket selvisivät.

Adam kokeili myös näyttävää minimyyttiä.

Myytti Tulos Lopputulokset
Hampailla on mahdollista vetää käsikranaatista sokka irti. Murrettu Vetäminen vaati 44 newtonin voiman, joka olisi murtanut hampaat tai vetänyt ne juurineen.

Kevytkola ja Mentos osa 2: Räjähtävä vatsa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Mentosin ja kevytcolan nieleminen samanaikaisesti räjäyttää vatsalaukun. Murrettu Juominen vapauttaa suurimman osan kolan hiilidioksidista eikä reaktio olisi saanut aikaan kuin huonon olon.

Itsehypnoosi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari, Tory ja Grant kokeilivat, voiko itsehypnoosin avulla...

Myytti Tulos Lopputulokset
...parantaa merisairauden. Murrettu Tory ja Kari tekivät itsehypnotisoivan CD:n merisairaudesta kärsivälle Grantille, mutta se ei parantanut häntä.
...muuttaa silmien väriä. Murrettu Kari käytti itsehypnoosia muuttaakseen silmiensä väriä, mutta mitään ei tapahtunut.
...poistaa mehiläispelon. Murrettu Adam pantiin koetukselle, mutta hänen pelkonsa, sykkeensä ja stressitasonsa olivat samat ennen ja jälkeen itsehypnoosin.

Jakso 82 - Lumispesiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumivyöry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumivyöryn voi saada aikaan...

Myytti Tulos Lopputulokset
...jodlaamalla. Murrettu Ammattilaisjodlaaja ei saanut lumivyöryä edes megafonin avulla.
...ruoskan/piiskan sivalluksella. Murrettu Adamin ääniteoria ei toiminut.
...konepistoolin tulituksella. Murrettu I maailmansodasta on tarinoita, joissa Alpeilla aiheutettiin vihollisjoukoille lumivyöryjä. Adam ja Jamie eivät kuitenkaan saaneet MP5:illa mitään aikaan.

Jäämyyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ihmisen kieli tarttuu kosketuksesta välittömästi kiinni jäätyneeseen metallitolppaan. Vahvistettu Myytti piti paikkansa ja osa kielen pinnasta voi myös jäädä kiinni tolppaan, jos sen riuhtaisee irti voimaa käyttäen.
Autolla peruuttaminen jäisellä tiellä tuottaa paremman pidon kuin ajaminen eteenpäin. Murrettu Pitoa tuli hivenen lisää, mutta peruuttaminen jäisellä tiellä oli muuten niin paljon vaikeampaa, että siitä oli enemmän haittaa kuin hyötyä.

Jakso 83 - Baseball-myyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkkimaila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Korkeilla täytetyllä baseball-mailalla voi lyödä palloa pidemmälle kuin tavallisilla. Murrettu Myytti perustuu oletukseen, että kevyemmilla mailoilla voi lyödä nopeammin, mutta ne siirtävät palloon vähemmän voimaa eli lyhentävät sen lentomatkaa.

Kuivat vs kosteat pallot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Kuivat pallot lentävät pidemmälle kuin kosteissa olosuhteissa säilytetyt. Mahdollista Kuivat pallot lensivät pidemmälle ja pomppasivat korkeammalle kuin kosteat. Testituloksiin saattoi vaikuttaa muitakin tekijöitä, joten myytti todettiin mahdolliseksi.

Nouseva kierrepallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Nopeasti kierteellä heitetty pallo voi nostaa itseään korkeammalle. Murrettu Fysiikan lakien mukaan pallolla pitäisi olla tällöin käytettävissä enemmän ylöspäin suuntautuvaa voimaa kuin oma painonsa. Pallolla oli voimaa nostamaan enintään vain puolet painostaan.

Pesäsyöksy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
On nopeampaa syöksyä ja liukua loppumatka pesään kuin vain juosta. Vahvistettu Kari, Tory ja Grant koulutettiin syöksymään kuin ammattilaispelaajat ja heidän aikansa parani noin sekunnilla. Syy oli siinä, että juostessa täytyy hidastaa lopussa, ettei liikemäärä jatka juoksua pesän yli.

Nahan lähtö pallosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Jos baseball-palloa heitetään ja lyödään tarpeeksi kovaa, sen tikit voivat repeytyä ja osa nahasta irrota. Murrettu Myytinmurtajien kone löi mailalla palloa 320 km/h, kaksinkertaisesti ennätysnopeuden verran, mutta pallo pysyi kokonaisena. He saivat nahan irtoamaan ampumalla pallon tykillä 703 km/h - 17-kertaisella energiamäärällä kuin nopein ihmislyöjä.

Jakso 84 - Katsojien ehdotuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katsojat saivat ehdottaa myyttejä tutkittavaksi ja Myytinmurtajat valitsivat niistä parhaat jaksoon.

Myytti Tulos Lopputulokset
Silmämunat lentävät ulos kuopistaan, jos aivastaa silmät auki. Murrettu Adam onnistui pitämään sormillaan silmäluomensa auki aivastettaessa, mutta silmille ei käynyt mitenkään.
Auton voi pysäyttää peruutusvaihteella. Murrettu Peruutusvaihde ei vaikuttanut, vaan autot pysähtyivät vasta 300 metrissä. Peruutusvaihde kovassa vauhdissa voi tuhota auton vaihteiston, ja automaattivaihteinen auto estää kyseisen vaihdon eteenpäin liikkuessaan.
Tupakantumpeilla ampuminen aseella voi tappaa. Vahvistettu Myytinmurtajat ampuivat ensin katkaistuilla tumpeilla, mutta ne eivät tunkeutuneet tarpeeksi syvälle ballistiseen hyytelöön. Sitten he siirtyivät ampumaan läheltä ja käyttivät painavampia käytettyjä tumppeja, jotka vahingoittivat sydäntä tappavasti.
Tennispallolla, johon on leikattu reikä, voi avata auton sähköisen lukon lisäämällä siihen ilmanpainetta. Murrettu Tiimi käytti kahta tennispalloa erikokoisilla rei'illä, mutta he eivät onnistuneet avaamaan ovea edes pumppaamalla 10-kertaista ilmanpainetta.

Kari, Tory ja Grant kokeilivat, voiko rintakehää suojata pienen miekan iskulta...

Myytti Tulos Lopputulokset
...kovakantisella raamatulla. Vahvistettu He käyttivät omaa Myytinmurtajien opustaan, joka pysäytti Karin iskun.
...kolikoilla. Murrettu Kolikot vain siirtyivät pois miekan tieltä. Sen sijaan hyvin paksu setelinippu pysäytti iskun.

Jakson lopuksi Adam ja Jamie myös toteuttivat 12-vuotiaan fanin toiveen ja räjäyttivät tämän vanhempien lahjoittaman vanhan auton kahdesti käyttäen ensimmäisellä kerralla pelkkää bensaa. Se osoitti Hollywood-efektien ja oikeiden räjähteiden eron liittymättä mihinkään myyttiin.

Jakso 85 - Punainen vaate härälle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punainen vaate härälle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Punainen väri raivostuttaa härän ja saa sen ryntäämään kohti. Murrettu Kari, Tory ja Grant tekivät kolme matadorinukkea ja käyttivät punaista, valkoista ja sinistä lippua, mutta väreillä ei ollut mitään eroa vaan pelkästään liikkeen määrällä. Lopuksi Tory laitettiin koetukselle ja puettiin täysin punaiseen, mutta kun hän seisoi paikoillaan, härkä ei huomioinut häntä lainkaan vaan ryntäili kohti muita cowboyta.

Härkä posliinikaupassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Sanonta "kuin härkä posliinikaupassa" on todenmukainen. Murrettu Kari, Tory ja Grant rakensivat hyllyt täynnä posliinia härkäkarsinaan ja päästivät neljä härkää sisään, mutta ne kulkivat käytävillä yllättävän ketterästi ja varovasti kaataen vahingossa vain yhden hyllyn ja muutaman kipon.

Tuliset luodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Uuninluukku voi pysäyttää luodin. Murrettu Luukku ei pysäyttänyt .38-kaliiperin luoteja, .357 magnum-luoteja eikä haulikonhauleja. Vain .22-kaliiperi ei onnistunut lävistämään luukun teräsosaa.
Patruunat voivat räjähtää tappavasti, jos niitä säilyttää kuumassa uunissa. Murrettu .22, .44 ja .50 patruunat räjähtivät kaikki, mutta eivät läpäisseet uunia, koska niillä ei ollut patruunapesää ja aseen piippua keskittämään ja suuntaamaan räjähdyksen voimaa.
Ladattu ase voi laueta tappavasti, jos sitä säilyttää kuumassa uunissa. Vahvistettu Ase suunnattiin luukkua kohti ja ampui sen läpi, mikä mahdollisesti tappaisi uunin edessä olevan.
Avotuleen heitetty patruuna voi räjähtää tappavasti. Murrettu Adam ja Jamie kaatoivat tuleen laatikollisen erikokoisia patruunoita ja ne räjähtivät, mutta eivät tappavasti samasta syystä kuin uunissa räjähtäneet. Ne olisivat aiheuttaneet kuitenkin muita vammoja.
Aerosolitölkit avotulella voivat räjähtää tappavasti. Murrettu Tölkit räjähtivät, mutta olisivat aiheuttaneet korkeintaan palovammoja.
Oluttynnyri avotulella voi räjähtää tappavasti. Mahdollista Täysi tynnyri oli raskasta siirtää, joten he käyttivät vajaata. Tynnyri räjähti voimakkaasti, mutta siitä ei sattunut lentämään sirpaleita. Adam ja Jamie arvelivat, että sirpale niin kovasta räjähdyksestä voisi kuitenkin tappaa.
Palosammutin avotulella räjähtää tappavasti. Murrettu Uusimmissa sammuttimissa on turvatoiminto ja varoventtiili, joka vapauttaa hiilidioksidin hitaasti ulos, jos sylinterin paineraja ylittyy.

Jakso 86 - Supersankarispesiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seinäkoukku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Supersankarit voivat kiivetä nopeasti seiniä ylös ammuttavien koukkujen sekä vaijerivinssien avulla. Kiinnittyvä koukku Murrettu, Nostava vinssi Mahdollista Adam rakensi aseen, jolla voisi ampua koukun kiinni seinään ja Jamie vinssin, jolla voisi nostaa ylös oman painonsa. Jamie onnistui nousemaan tehokkaimmalla vinssillä 8 metrin korkeuteen vain 20 sekunnissa, muttei kehittänyt toimintoa, jolla pääsisi turvallisesti alas. Adam ampui koukkuja lukuisia kertoja, muttei onnistunut saamaan niitä pysymään tarpeeksi tukevasti seinässä kiinni.

Sormuslyönti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti perustuu Mustanaamio-sarjakuvaan.

Myytti Tulos Lopputulokset
Supersankari voi lyödä ihmistä niin kovaa, että ihoon jää tarkka jäljennös sormuksesta. Murrettu Grant rakensi robotin toistamaan lyöntejä eri voimakkuuksilla, kun Kari ja Tory tekivät sormuksen, nyrkin ja aidonoloisen pään. Ammattilaisnyrkkeilijöiden voima aiheutti vammoja, muttei sormuksen muotoista jälkeä. Supersankarivoima mursi koko kallon eikä tehnyt erottuvaa jälkeä.

Asunvaihto puhelinkopissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Supersankari voi vaihtaa asunsa puhelinkopissa. Vahvistettu Kari, Tory ja Grant vaihtoivat omiin sankariasuihinsa. Kari oli nopein, 33 sekuntia, kun Torylla kesti eniten, 1½ minuuttia.

Auton kääntävä koukku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Supersankari voi ampua autostaan kiinnittyvän koukun, joka mahdollistaa jyrkän käännöksen kovassa nopeudessa. Murrettu 90 asteen kääntö ei onnistunut 48 km/h nopeudessa, joten he yrittivät sillä. Vaijeri ei kuitenkaan kestänyt kääntää autoa vaan katkesi joka kerta, vaikka oli vahvinta mahdollista vaijerilaatua.

Jakso 87 - Myyttien kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytinmurtajat kehittivät käsitellyistä myyteistä useita sivumyyttejä, jotka olivat jääneet pois aiemmista jaksoista.

Luodin läimäytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ninja voi läimäistä luotia ja siirtää sen lentoradaltaan. Murrettu Tory onnistui läimäisemään hitaampia paintball-kuulia, mutta 9 mm asetta varten tiimi rakensi tekokäden. Se onnistui läimäyttämään luotia, muttei siirtämään lentorataa ja luoti läpäisi käden.

Peukalot turvatyynyn tiellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Turvatyyny voi repiä peukalot irti, jos kuski pitää käsiään ratissa 10-2 -asennossa. Murrettu Turvatyyny löi kädet pois ratista, muttei vahingoittanut ballistisen käden peukaloita. Peukalot irtosivat vasta, kun ne asetettiin suoraan turvatyynyt yläpuolelle erilleen muista sormista.

Räjähtävät RFID-tunnisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
RFID-tunniste räjähtää magneettikuvauksessa. Murrettu Tunniste lisättiin sian lihaan eikä saanut mitään aikaan. Kari otti tagin käsivarteensa, muttei tuntenut kuvauksessa mitään.

Renkaasta hengitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Veden alla voi selviytyä kauemmin hengittämällä ilmaa auton renkaasta. Murrettu Adam istui taas uppoavassa autossa ja poistuessaan leikkasi renkaaseen reiän, muttei saanut tarpeeksi ilmaa. Se karkasi ilmakuplina liian nopeasti.

Nopeuskameran huijaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fanien mukaan nopeuskamera oli viimeksi liian matalalla. 3 metrin korkuista nopeuskameraa voi huijata...

Myytti Tulos Lopputulokset
...suurentavalla kilpisuojuksella. Murrettu Suojus sumensi rekisterikilpeä osittain, muttei tarpeeksi sakkojen välttämiseksi. Vain yksi kirjain oli tunnistamaton.
...heijastavalla kilpisuojuksella. Murrettu Ei vaikutusta.
...kaupallisella suihkeella. Murrettu Ei vaikutusta.
...äärimmäisen kovalla nopeudella. Vahvistettu Suihkumoottorilla käyvä kilpa-auto "The Beast" kulki lähes 400 km/h eikä kamera onnistunut ottamaan kuvaa, vaikka sitä säädettiin suurempaan nopeuteen.

Jakso 88 - Palavat vanat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuotava bensatankki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Jos vuotavan bensatankin jättämä vana syttyy tuleen, liekki etenee tankkiin ja räjäyttää auton. Murrettu Bensa palaa hyvin vasta, kun sitä on ehtinyt höyrystyä ilmaan. Vanan liekki eteni vain 5 km/h, joten sitä pääsi helposti karkuun jalkaisinkin. Adam ja Jamie päästivät liekin tankkiin asti, mutta se ei räjähtänyt. Lopuksi he räjäyttivät bensatankin oikeasti sopivalla ilman ja bensan suhteella.

Vuotava ruutitynnyri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ihminen voi juosta palavaa ruutivanaa nopeammin ja potkaista vanan poikki, mikä estää kohteen räjäytyksen. Mahdollista Adam ehti hyvin katkaista vanan ja Jamie olisi myös ellei Adam olisi estänyt häntä matkalla. Vauhdin piti olla vähintään reipasta kävelyä ja vanan riittävän pitkä.
Palava ruutivana voi edetä valuvaa ruutia pitkin tynnyriin ja räjäyttää sen. Mahdollista Räjähdys onnistui muutaman yrityksen jälkeen.

Polttava defibrillaattori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Defibrillaattorin sähköshokki voi aiheuttaa palovammoja, jos potilas käyttää...

Myytti Tulos Lopputulokset
...kaaritukirintaliivejä. Mahdollista Liivit aiheuttivat palovamman, mutta se tapahtui vasta kun elektrodeja käytettiin lähekkäin toisiaan aivan liivien vieressä. Normaalisti näin ei tehtäisi ja esteet poistettaisiin, jos mahdollista.
...nännilävistystä. Mahdollista Lävistys aiheutti palovammoja, mutta tämäkin tapahtui vasta, kun elektrodeja pidettiin aivan lävistyksen vieressä epätavallisissa olosuhteissa.

Jakso 89 - Räjähtävä vedenlämmitin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räjähtävä vedenlämmitin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Vedenlämmitin voi räjähtää talon katon läpi kuin raketti. Vahvistettu Adam ja Jamie tekivät kaksikerroksisen rakennelman Kalifornian rakennusmääräysten mukaan ja käyttivät 200-litraista lämmitintä, josta oli poistettu turvaominaisuudet. Sen sisäpaine nousi ja nousi, kunnes se räjähti valtavalla voimalla, läpäisi katon ja lensi vielä 150 metriä ylöspäin. 110-litrainenkin lämmitin olisi todennäköisesti läpäissyt katon.

Farkkumyyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari, Tory ja Grant käyttivät näissä myyteissä sinisiä denim-farkkuhousuja.

Myytti Tulos Lopputulokset
Jos ihmistä raahataan hevosen perässä, hänen farkkunsa voivat syttyä kitkasta tuleen. Murrettu Torya raahattiin hevosen perässä ja farkkujen lämpötila nousi, muttei riittävästi. Tiimi kokeili myös hiomakoneella, mutta farkut repeytyivät kulumisesta ennen syttymistä.
Tiukat farkut voivat kutistua kuumassa kylvyssä ja tappaa niitä pitävän ihmisen. Murrettu Myytin mukaan tiukkuus haittaa jalkojen verenkiertoa ja aiheuttaa veritulpan. Grant istui tiukat farkut jalassa 6 tuntia kuumassa kylvyssä lääketieteen ammattilaisen tarkkailussa, mutta hän oli täysin terve sen jälkeen.

Jakso 90 - Jättikokoisia myyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jättihait[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Hait voivat saalistaa tuntemalla vedessä kulkevia matalia äänitaajuusaaltoja. Murrettu Adam ja Jamie matkustivat Etelä-Afrikkaan ja syöttivät vedenalaisilla kaiuttimilla valkohaille 40-100 Hz taajuuksia ja myös korkeita taajuuksia, mutta ne eivät houkutelleet haita mitenkään.
Delfiinien läsnäolo voi pidätellä haita hyökkäämästä saaliinsa kimppuun. Mahdollista Adam ja Jamie rakensivat ensin delfiininnäköisen jäljennöksen. Kun he käyttivät hylkeenmuotoista syöttiä, valkohai hyökkäsi 5 sekunnissa, mutta tekodelfiinin kanssa hai ei hyökännytkään syöttiin. Samoin kävi elävän syötin kanssa. Näillä tuloksilla myytti on mahdollinen.

Jättisuihkumoottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari, Tory ja Grant kokeilivat, voiko Boeing 747:n suihkumoottoreilla pyöräyttää ympäri...

Myytti Tulos Lopputulokset
...taksin. Vahvistettu He hankkivat taksin ja hinasivat sen jumbojetin moottorien viereen. Taksi nousi ilmaan ja pyörähti useita kertoja ympäri romuttuen täysin.
...koulubussin. Vahvistettu Bussi nousi ilmaan ja pyörähti 1½ kertaa romuttuen täysin.
...pienen lentokoneen. Vahvistettu Myös lentokone nousi ilmaan ja kärsi vakavia vaurioita.

Vesihiihtoa risteilijällä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Risteilyaluksen perässä voi vesihiihtää. Vahvistettu Tory käytti suksien sijasta lautaa, vaihtoi toisen veneen köydestä laivan pitkään hinausköyteen ja onnistui hyvin vesihiihtämään laivan perässä.

Jakso 91 - Kalan ampuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalan ampuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Tynnyrissä uivaan kalaan osuu helposti käsiaseella. Vahvistettu Adam ja Jamie käyttivät kuollutta kalaa ja asensivat siihen moottorin matkimaan uimista. Kumpikin osui kalaan 9 mm pistoolilla, kun he ensin maalasivat tynnyrin sisäpinnan valkoiseksi ja asensivat ikkunoita parantamaan näkyvyyttä.
Pelkkä luodin paineaalto vedessä tappaa kalat. Vahvistettu Tappava paine kaloille on noin 56 kPa. Adam ja Jamie käyttivät tarroja, jotka mittaavat g-voimia, ja kaikki hajosivat veden paineaallossa. Luodin ei siis välttämättä tarvitse osua kaloihin tappaakseen.

Tulisen chilin parannuskeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tory ja Grant söivät erilaisia väkeviä chilipippureita kokeillakseen, voiko niiden aiheuttamaa kipua suussa poistaa tehokkaasti...

Myytti Tulos Lopputulokset
...maidolla. Vahvistettu Maidon rasvat toimivat tehokkaasti kivun lievitykseen. He käyttivät maitoa vertailukohteena muihin keinoihin.
...vedellä. Murrettu Kipu palasi heti, kun vesi lähti suusta.
...oluella. Murrettu Olut ei vaikuttanut kovin tehokkaasti.
...tequilalla. Murrettu Tequila aluksi vain tehosti kipua, mutta alkoholin aiheuttama turtumus helpotti hiukan. Se ei ollut kuitenkaan kovin tehokasta.
...hammastahnalla. Murrettu Ei mitään vaikutusta.
...vaseliinilla. Murrettu Vaseliini vain kuvotti heitä.
...maustekrassilla. Murrettu Grantin olo tuli vain huonommaksi, kun taas Tory tunsi pientä helpotusta. Se ei ollut kuitenkaan kovin tehokasta.

Norsujen hiiripelko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Norsut pelkäävät hiiriä. Mahdollista Adam ja Jamie matkustivat Etelä-Afrikkaan, lainasivat eläviä hiiriä ja siirtyivät luonnonsuojelualeelle etsimään norsuja testattavaksi. He kätkivät hiiren norsunlannan alle ja käänsivät sen norsun kohdalla paljastaakseen hiiren. Yllättäen norsu reagoi siihen ja perääntyi pari askelta. Vastaavaa reaktiota ei tullut pelkästä lantakasan kääntämisestä, joten myytti todettiin mahdolliseksi.

Jakso 92 - Piraattijakso 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soutuveneestä sukellusvene[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Kaksi merirosvoa voivat tehdä soutuveneestä sukellusveneen kääntämällä veneen ylösalaisin, kävelemällä meren pohjaa pitkin ja hengittämällä ilmataskusta. Murrettu Ilmataskun noste oli niin voimakas etteivät Adam ja Jamie saaneet venettä pysymään kokonaan pinnan alla omilla painoillaan eivätkä 230 kilon yhteispainolla. Nosteen voittamiseen olisi vaadittu yli 910 kilon voima.

Hiekkaan haudattu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Kaulaan asti rannan hiekkaan haudattu ihminen ei pysty pakenemaan. Vahvistettu Ensin Tory haudattiin kuivaan hiekkaan ja hän onnistui kaivautumaan vapaaksi 86 minuutissa. Tiimi päätti tarkentaa olosuhteita ja hautasi Grantin märkään hiekkaan, johon lisättiin vettä jäljittelemään aaltoja ja vuorovettä, ja hän ei pystynyt kaivautumaan ylös.

Tykinkuulan korvikkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytinmurtajat kokeilivat, mitä merirosvolaivalta löytyviä esineitä ja materiaaleja voisi käyttää ammuksina sian ruhoihin tykinkuulien loputtua. Piraattikauden tykillä voi ampua tappavasti...

Myytti Tulos Lopputulokset
...rypäleammuksia. Vahvistettu Rypäleammukset osuivat tappavasti ja niitä käytettiin oikeasti piraattikaudella.
...rommipulloja. Murrettu Rommi höyrystyi ja lasi pirstoutui aiheuttaen vain pieniä lasinsiruja ja pintanaarmuja.
...ruokailuvälineitä. Murrettu Ruokailuvälineet levisivät kauaksi toisistaan ja hajauttivat voimaa liikaa ollakseen tappavia.
...pihviveitsiä. Mahdollista Koska veitset asetettiin astiaan, ne osoittivat kaikki samansuuntaisesti ja osuivat sikoihin aiheuttaen vakavia viilto- ja avohaavoja.
...puujalan. Murrettu Puujalka tuhoutui laukaisussa täysin.
...nauloja. Mahdollista Painavat ja terävät naulat aiheuttivat lähes yhtä pahoja vammoja kuin rypäleammukset.
...metalliketjuja. Vahvistettu Pitkä ja raskas ketju säilyi ehjänä ja vahingoitti sikaa eniten halkaisten sen melkein kahtia.

MacGyver-minimyytti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytinmurtajat alkoivat esittää joka jakson mainoskatkolla yhden MacGyver-minimyytin mainostaakseen tulevaa MacGyver-spesiaalijaksoa.

Myytti Tulos Lopputulokset
Hehkulampun voi rikkoa käyttämällä viemärinavausainetta spraypullosta. Vahvistettu Viemärinavausaine rikkoi hehkulampun kuuman lasin lämpöshokilla.

Jakso 93 - Höyrykonekivääri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Höyrykonekivääri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Etelävaltiot valmistivat toimivan höyrykonekiväärin, joka ampui luoteja keskipakoisvoimalla. Murrettu Adam ja Jamie saivat kuulla sota-aseiden asiantuntijalta, että kyseinen ase todella suunniteltiin ja rakensivat oman höyryaseensa vanhojen ohjeiden mukaan. He arvioivat asetta kolmella kriteerillä: kantomatka, kierrosnopeus ja tappavuus. Kaksi ensimmäistä ehtoa täyttyivät, mutta ase oli tappava vain lyhyellä etäisyydellä ja liian epätarkka, joten aseeksi se oli aivan liian epäkäytännöllinen.

Valheenpaljastimen huijaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Polygraafista valheenpaljastinta voi huijata psyykkisin tai fyysisin keinoin. Mahdollista Tory ja Grant ohjeistettiin varastamaan rahaa kassakaapista, kun taas Kari oli syytön, ja heidät laitettiin valheenpaljastimeen. Tory yritti käyttää kipua peittääkseen valheensa ja Grant keskittyi psyykkisesti, mutta kumpikin kärähtivät. He päättelivät kuitenkin, että jotkut voisivat pystyä huijaamaan valheenpaljastinta.
Ihminen voi huijata fMRI-valheenpaljastinta, joka mittaa aivojen aktiivisuutta. Mahdollista Kari, Tory ja Grant valitsivat varastavatko sormuksen vai rannekellon. Huijauksessa onnistuneet saisivat 1000 $ palkkion ja epäonnistuneet joutuisivat matkustamaan takaisin San Franciscoon bussilla. Tory ja Kari ajattelivat iloisia ja pelottavia ajatuksia kun Grant rasitti aivojaan äärirajoilla koko testin ajan. Grant onnistui ja todisti myytin mahdolliseksi.

MacGyver-minimyytti 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Sulakekaapin voi korjata kiertämällä palaneen sulakkeen ympärille metallifoliopurukumikääreen. Vahvistettu Kääreen metalli toimii korvaavana johteena palaneessa sulakkeessa, mikä palautti virtapiirin toimintakuntoon. Tosin tämä korvike ei pala liian suuressa virrassa, kuten oikean sulakkeen kuuluisi, ja tekee siitä siksi vaarallisen.

Jakso 94 - Lentomyyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjeistettu laskeutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyseinen myytti perustuu useaan Hollywood-elokuvaan.

Myytti Tulos Lopputulokset
Kouluttamaton matkustaja voi laskeutua lentokoneella onnistuneesti pelkkien radio-ohjeiden avulla. Mahdollista Adam ja Jamie eivät voineet käyttää oikeita lentokoneita, joten he kokeilivat NASA:n simulaattoria. Ensimmäisellä kerralla he yrittivät laskeutua ilman ohjeita ja törmäsivät maahan. Toisella kerralla lentäjä Terry antoi heille ohjeita ja he onnistuivat. Myyttiä ei ole kuitenkaan koskaan tapahtunut tosielämässä.

Myrskyn ratsastajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari, Tory ja Grant kokeilivat kolmea vapaapudotusmyyttiä eräästä kohtauksesta Myrskyn ratsastajissa.

Myytti Tulos Lopputulokset
1200 metrin vapaapudotukseen voi saada kulumaan 90 sekuntia. Murrettu Tiimi pudotti nuken, mutta pudotukseen kului vain 31 sekuntia. Lisäksi aikaa olisi pitänyt jäädä myös laskuvarjolla laskeutumiseen.
Kaksi hyppääjää voivat keskustella vapaapudotuksen aikana. Murrettu Grant hyppäsi laskuvarjo-ohjaajan kanssa, mutta ohjaajan huudot peittyivät täysin ilmavirran ääneen.
Virtaviivaistamalla kehon muotoa voi saavuttaa kaksi 15 sekuntia aikaisemmin lähtenyttä laskuvarjohyppääjää. Vahvistettu Laskuvarjo-ohjaaja antoi Torylle 15 sekunnin etumatkan ja saavutti tämän 20 sekunnissa.

MacGyver-minimyytti 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Rikkihappovuodon voi pysäyttää suklaalla ja kuumalla vedellä. Vahvistettu Happo ja suklaan sokerit reagoivat muodostaen muovisen massan, joka tukki vuodon.