Myytinmurtajat (1. tuotantokausi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Myytinmurtajat (MythBusters) on yhdysvaltalainen televisiosarja. Jokaisessa jaksossa keskitytään kahteen tai kolmeen kaupunkitarinaan, yleiseen uskomukseen tai nettihuhuun, joiden paikkansapitävyys pyritään testataan mahdollisimman tieteellisesti.

Jakso 1 - Jääluoti, Räjähtävä WC, Kumpi kastuu enemmän?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääluoti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Voiko jäästä tehdyn luodin ampua, ja kuoleeko kohde osumaan? Myytti murrettu Adam ja Jamie valmistivat jääluoteja, mutta kuuma kaasu sulattaa luodin jo piipussa.
Voiko lihaluodin ampua, ja kuoleeko kohde osumaan? Murrettu Ammuttu liha ei ole tarpeeksi kovaa, jotta se voisi tappaa jonkun.
Voiko hyytelöluodin ampua, ja kuoleeko kohde osumaan? Murrettu Luoti ei aiheuttanut vakavia vammoja.

Räjähtävä WC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä oli Myytinmurtajien "tervetuliaismyytti".

Myytti Tulos Lopputulokset
Voiko WC-pönttöön tiputettu tupakka räjäyttää vessan, kun pöntössä on bensiiniä? Murrettu Bensa paloi mutta ei räjähtänyt. Pönttö kuitenkin räjähti, kun sinne pieraistiin, virtsattiin ja kaadettiin ruutia sekä tiputettiin tupakka.

Kumpi kastuu enemmän?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tästä myytistä on kiistelty jo kauan.

Myytti Tulos Lopputulokset
Sateessa on parempi juosta kuin kävellä. Murrettu Tulosten mukaan juokseva kastuu enemmän kuin kävelevä. Myytti otettiin kuitenkin uudestaan käsittelyyn 3. tuotantokauden jaksossa Myyttien uudelleenarviointi.

Jakso 2 - Kännykkä + Huoltoasema = Räjähdys?, räjähtävät silikonirinnat, räjähtävä CD-levy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kännykkä + Huoltoasema = Räjähdys?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Kännykän käyttäminen huoltoasemalla voi aiheuttaa tulipalon. Murrettu Adam ja Jamie eivät saaneet mitään aikaan kännyköillä. Tulipaloon ja räjähdykseen tarvittiin staattista sähköä.

Räjähtävät silikonirinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Silikonirinnat räjähtävät lentokoneessa. Murrettu Adam ja Jamie käyttivät tyhjiötä ja veivät rinnat yli 12 kilometrin korkeuden painetilaan. Kasvamisesta huolimatta rinnat eivät kuitenkaan räjähtäneet.

Räjähtävä CD-levy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
CD-levy voi hajota palasiksi huippunopeissa tietokoneissa (n. 40x). Murrettu/Mahdollista Adam ja Jamie eivät saaneet mitään tuhoa aikaan tavallisilla huippunopeilla CD-asemilla. Jamie rakensi kuitenkin laitteen, joka pyöritti CD-levyä 300-kertaisesti. Vasta silloin levy hajosi aiheuttaen vahanukelle ikäviä vammoja.

Jakso 3 - Tiilitynnyri, Pissaaminen 3. raiteelle, Ankeriaannahkalompakko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiilitynnyri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä myytissä Buster-nukke sai kokea Myytinmurtajien pahuuden.

Myytti Tulos Lopputulokset
Putoava tiilitynnyri nostaa sitä taljalla pitelevän rakennusmiehen ilmaan, josta tämä putoaa alas tynnyrin hajotessa. Mahdollista Adam ja Jamie latasivat 200 kiloa tiiliä tynnyriin telineelle ja asettivat Busterin köyden toiseen päähän maahan. Kun he laukaisivat asetelman, putoava tiilitynnyri kyllä nosti Busterin ylös, mutta tynnyri ei hajonnutkaan, ja Buster jäi yläilmoihin killumaan. Koe onnistui vasta, kun he muokkasivat tynnyrin helpommin hajoavaksi.

Pissaaminen 3. raiteelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Sähköraiteelle pissaaminen voi tappaa ihmisen. Murrettu Adam ja Jamie rakensivat koehenkilön, mutta ihmisen pitäisi olla naurettavan lähellä raidetta, jotta virtsasuihku pysyisi ehjänä.

Ankeriaan-nahka-lompakko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Luottokortit menevät pilalle ankeriaan nahasta valmistetuissa lompakoissa, koska sähkö vie magneettisuuden. Murrettu Adam ja Jamie pitivät luottokortteja lompakoissa monta päivää, mutta kortinlukija luki kortit siitä huolimatta.

Jakso 4 - Pennin pudotus, Vaaralliset mikroaallot, Radiohammas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pennin pudotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Pilvenpiirtäjältä putoava penni voi tappaa osuessaan maassa olevaan ihmiseen. Murrettu Jamie ampui Adamin käteen pennin naulapyssyllä, mutta Adam oli kunnossa sen jälkeen.

Vaaralliset mikroaallot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ihmisen sisuskalut voivat käristyä solariumissa. Murrettu Myytinmurtajat laittoivat kanat solariumiin, mutta ne eivät palaneet sisältä.
Mikroaaltouunin voi räjäyttää laittamalla sinne jotain metallista. Murrettu Metalli rupesi säteilemään ja tuhosi mikron, muttei räjäyttänyt sitä.
Mikrossa lämmitetty vesi räjähtää. Vahvistettu Pelkkä lämmitetty vesi ei räjähtänyt, kunnes Adam ja Jamie heittivät veteen palasokerin.

Radiohammas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä myytti on peräisin Lucille Ballin haastattelusta The Dick Cavett Show'ssa.

Myytti Tulos Lopputulokset
Hammaspaikkauksesta on mahdollista ottaa vastaan radioaaltoja. Murrettu Adam ja Jamie tekivät erilaisia hammaspaikkauksia, mutta ne eivät vastaanottaneet mitään signaaleja. Kahdesta eri metallista tehdyt paikkaukset ja suun sylki voivat kuitenkin toimia galvaanisena kennona, joka tuottaa heikkoa sähkövirtaa, jonka Lucille olisi voinut kuvitella morsetuksena.

Jakso 5 - Lekahyppy, 101 tapaa käyttää Colaa, Elävältä haudattu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lekahyppy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
On mahdollista selvitä sillalta veteen putoamisesta, jos pudottaa lekan edellään, koska leka rikkoo pintajännityksen ja pehmentää putoamista. Murrettu Kiihtyvyysmittarit Busterin päässä näyttivät samoja lukemia kummallakin kerralla.

101 tapaa käyttää Colaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colaa voi käyttää...

Myytti Tulos Lopputulokset
...poistamaan verta. Vahvistettu Veri lähti hieman paremmin Colalla kuin pelkällä vedellä.
...WC:n pesuun. Murrettu Tämä myytti on nähtävissä Myytinmurtajien Leikatut myytit-spesiaalissa.
...kromin puhdistukseen. Vahvistettu Folio ja Cola kiillottivat auton kromin säihkyväksi.
...liuottamaan hammas. Murrettu Hammas muuttui ruskeaksi muttei liuennut olemattomiin.
...liuottamaan pihvi. Murrettu Pihvi muuttui vain ällöttäväksi sotkuksi.
...puhdistamaan penni. Vahvistettu Penni muuttui kuin uudeksi, paitsi sieltä, missä oli ilmakupla.
...puhdistamaan akku. Mahdollista Ihan sama, käyttikö puhdistukseen kaupallista tuotetta vai Colaa.
...puhdistamaan vaatteista lika. Murrettu Lika ei lähtenyt vaatteista mihinkään.
...puhdistamaan moottori. Murrettu Samanlaiset tulokset saavutettiin sekä vedellä ja Colalla.
...tappamaan siittiöitä. Murrettu Siittiöille ei käynyt kuinkaan.

Elävältä haudattu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
On mahdollista selvitä ruumisarkussa elävänä monta päivää. Murrettu Adam ja Jamie rakensivat Jamielle maanpäällisen haudan, jonka päälle kasattiin multaa. Heti alussa arkku alkoi natista painosta uhkaavasti ja vetäytyi sisään. Jamie kesti arkussa vain 30 minuuttia.

Jakso 6 - Kielilävistysukkosenjohdatin, Puutykki, Alkometrin huijaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kielilävistysukkosenjohdatin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Kielilävistykset vetävät salamoita puoleensa. Osittain murrettu Tavallisella pienellä kielilävistyksellä ei saa aikaan mitään, eikä ihminen pysty luomaan oikeaa salamaa. Iskuun tarvittaisiin ovenkahvan kokoinen lävistys.

Puutykki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä oli tähän mennessä Myytinmurtajien suurin räjähdys.

Myytti Tulos Lopputulokset
Puusta voi rakentaa tykin, ja laukaistessa se voi räjähtää. Mahdollista Tykillä pystyi ampumaan esineitä, mutta tykin sai räjäytettyä vasta 2,3 kilolla ja alumiinitulpalla. Tykki toimi muutoin moitteettomasti.

Alkometrin huijaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Alkometriä voi huijata minttupastilleilla, suuvedellä, penneillä, pattereilla ja sipulilla. Murrettu Alkometri oli täysin lahjomaton.

Jakso 7 - Löyhkäävä auto, Pesukarhuraketti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Löyhkäävä auto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Autoon kuolleen ihmisen ruumis tuhoaa auton ja pilaa sen sisustuksen. Vahvistettu Kaksi sianruhoa jätettiin Corvetteen pariksi kuukaudeksi. Auto rupesi löyhkäämään todella kuvottavalta, ja Jamielta lähti kaasunaamarista huolimatta melkein taju myrkyllisten ammoniakkikaasujen takia. Istuimet olivat täysin pilalla, ja lattia oli täynnä pahanhajuista nestettä.
Autoa ei pysty puhdistamaan sellaiseen kuntoon, että sen voisi myydä eteenpäin. Mahdollista/Murrettu Sisustus piti vaihtaa, mutta muuten auton pystyi puhdistamaan, lukuun ottamatta ilmastointia, ja paha löyhkä jäi. Lisäksi moottori ei enää käynnistynyt. Auto pystyttiin kuitenkin myymään kolmannelle asiakkaalle, joka osti sen varaosiksi.

Pesukarhuraketti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Jäteputkeen laskettu bensa ja tulitikku voivat räjäyttää pihalle maalaisjuntin ja pesukarhun. Murrettu Buster oli putkessa pesukarhuna toimineen karvaisen möykyn kanssa, mutta ne vain paloivat karrelle. Ne lensivät putkesta ulos vasta sitten, kun putkeen ladattiin 10 kiloa ruutia.

Jakso 8 - Pako Alcatrazista, Ankan vaakunta, Mielenhallintasirut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pako Alcatrazista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Alcatrazin vankilasta voi paeta sadetakkilautalla ja meloilla. Mahdollista Adam ja Jamie onnistuivat pakenemaan harjoittelijan Will Abbotin kanssa.
  • FBI:n mukaan Frank Morrisin ja Anglinin veljeksien piti paeta Angel Islandille. Kun Adam ja Jamie kävivät San Francisco Bayssa ja käyttivät lahden virtauksia "pakonsa" aikana, he kehittivät uuden teorian: ehkä myös Morris ja Anglinin veljekset käyttivät virtauksia hyväkseen ja pyrkivät Marin Headlandsille. Adam ja Jamie käyttivät tätä reittiä hyväkseen pakonsa aikana ja selvisivät, mutta se, olisivatko he päässeet samalla tekniikalla Angel Islandille, jäi avoimeksi.

Ankan vaakunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Ankan vaakunta ei kaiu. Murrettu Adam ja Jamie pyysivät apua Meyer Sounds -yhtiöltä ja todistivat, että ankan vaakunta kaikuu.

Mielenhallintasirut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä myytti liittyi Internetiin.

Myytti Tulos Lopputulokset
Punainen Risti asettaa verenluovuttajiin siruja, jotka hallitsevat mieltä. Murrettu Adam ja Jamie kävivät verenluovutuksessa, mutta mitään ei löydetty.

Jakso 9 - Kanatykki, Mustekalavauva, Tappava likapyykki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanatykki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Jäätynyt kana rikkoo enemmän lentokoneiden tuulilaseja kuin sulatettu. Murrettu Jäätynyt ja sulatettu kana läpäisivät tuulilaseja yhtä paljon, mutta samalla selvisi, etteivät tuulilasit ole iskunkestäviä.

Mustekalavauva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Nainen, joka nieli mustekalan mätiä, synnytti mustekalanvauvan. Murrettu Munat eivät selvinneet vatsahapoissa.

Tappava likapyykki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Mies oli täyttämässä pesukonettaan, ja hän pomppi pyykkien päällä tiivistääkseen niitä. Pesukone käynnistyi vahingossa, jolloin mies alkoi pyöriä rummussa, osui hyllyyn ja kuoli. Myöhemmin miehen koira virtsasi lattialle kaatuneeseen valkaisuaineeseen, joka räjähti sytyttäen huoneen tuleen. Murrettu Pesukoneissa on turvamekanismi, joka estää koneen käynnistymisen luukun ollessa auki. Koiran virtsa ja ruokasooda eivät reagoi keskenään eivätkä siis räjähdä.

Jakso 10 - Räjähtävä paineentasaus, Sammakkojahti, Taka-akseli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räjähtävä paineentasaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyseessä on klassinen Hollywood-kauhukuva.

Myytti Tulos Lopputulokset
Luodin ampuminen lentokoneen kylkeen saa lentokoneen räjähtämään taivaalla palasiksi, kun paine tasaantuu. Murrettu Adam ja Jamie eivät saaneet tuhoa luodilla, koska paine-ero oli mitättömän pieni. Lopussa he räjäyttivät lentokoneen räjähteillä.

Sammakkojahti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Auton sulakkeen tilalle asetettu luoti kuumeni ja räjähti miehen kiveksiin vanhassa autossa. Murrettu Luoti ei lentänyt minnekään sulakerasiasta.

Taka-akseli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Poliisiauton taka-akseliin kiinnitetty ketju repii akselin irti. Murrettu Adam ja Jamie käyttivät yli 2000 kg:n kestävää ketjua, mutta akselin sijaan tuhoutui ketju.

Jakso 11 - Uppoava Titanic, Kultakalan muisti, Hullu pasunisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uppoava Titanic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Uppoava laiva vetää ihmisiä pinnan alle ja synnyttää pinnalle pyörteen. Murrettu Adam ja Jamie kokeilivat Mythtanic-hinaajaa, joka ei imenyt heitä mukaansa. Tätä ennen he käyttivät painoja ja Adamia ja onnistuivat upottamaan Adamin painojen mukana.

Kultakalan muisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Kultakalan muisti ei kestä kolmea sekuntia pidempään. Murrettu Kultakala voi oppia muistamaan. Adam ja Jamie rakensivat omat ratansa kaloille, ja Jamien kalat oppivat reitin. Adamin kalat kärsivät huonosta hoidosta.

Hullu pasunisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Pasuunasta voi ampua sordiinon säkeiden tahdissa. Sordiino osui kapellimestaria päähän, joka kaatui yleisöön. Murrettu Adam ja Jamie valmistivat räjähtävän pasuunan pyroteknikko Jackin avulla ja ampuivat Busteria sordiinolla, mutta sordiino vain jökötti paikallaan.

Jakso 12 - Marssisilta, Hammasharjayllätys, Vesisoutua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marssisilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Sillan päällä marssiva armeija voi saada sillan sortumaan. Murrettu Adam rakensi pienoismallin Golden Gate Bridgestä, ja Jamie rakensi armeijan marssimaan sen päällä. He saivat sillan kuitenkin romahtamaan vain rakenteita hajottavan taonnan, ei resonanssin, takia.

Hammasharjayllätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Hammasharjasta voi löytyä ulosteperäisiä bakteereja. Vahvistettu Adam ja Jamie saivat kaikkiin hammasharjoihinsa bakteereja - myös niihin, joita ei käytetty WC:ssä. Haitallisia bakteereja oli kuitenkin niin vähän, ettei niillä ole käytännössä vaikutusta.

Vesisoutua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Soutajat voivat soutaa niin nopeasti, että he voivat vetää perässään vesihiihtäjää. Vahvistettu Kahdeksan soutajaa vetivät perässään Jamiea, ja hän pysyi kuin pysyikin veden pinnalla 40 sekuntia, vaikka tasapainon pitäminen oli raskasta.

Jakso 13 - Haudattu betoniin, Vaaksiaishämähäkki, Turbiinitaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haudattu betoniin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava myytti oli todellakin myytti.

Myytti Tulos Lopputulokset
Jimmy Hoffa on haudattu Giants Stadiumille. Murrettu Adam ja Jamie kävivät jokaisen penkkirivin ja areenan kulmat sekä pelikentän läpi, mutta eivät löytäneet mitään. Mädäntyneestä ruumiista olisi pitänyt jäädä ilmatasku, jonka laitteet olisivat havainneet.

Vaaksiaishämähäkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Vaaksiaishämähäkki on myrkyllisin hämähäkkilaji. Murrettu Adam joutui kärsimään tässä kokeessa, sillä hän on aina kammoksunut hämähäkkejä. Vaaksiaishämähäkit purivat häntä useasti mutta eivät vaikuttaneet häneen mitenkään. Niiden myrkky on liian tehotonta.

Turbiinitaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Lopputulokset
Lentoon lähtevän 737-koneen turbiinit voivat saada brasilialaisen taksin kaatumaan. Osittain mahdollista Adam ja Jamie eivät saaneet lentokoneen turbiineja, mutta he tilasivat niitä muistuttavat elokuvaturbiinit. Taksi ei kaatunut, mutta siitä repeytyi irti isoja palasia. Tositapauksesta on kuitenkin olemassa nauhoitettu videotodiste.