Muovijäte

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muovijätettä rannalla Dominikaanisessa tasavallassa

Muovijätettä syntyy paljon, koska muovi on huokeaa ja helposti saatavaa. Samalla kun muovien käyttö mahdollistaa paljon hyvää, ne tekevät ihmisistä huolettomia ja välinpitämättömiälähde?. Jätehuolto ei monissa maissa ole pysynyt muovien kehityksen vauhdissa.

Muovijätteen syntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuluttajilla syntyy paljon muovijätettä, koska monia muovilaatuja käytetään paljon pakkauksissa ja itse tuotteissa. Monet muoviset tuotteet ovat myös lyhytikäisiä, mikä nostaa muovijätteiden määrää.

Muovijätteen aiheuttamat ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roskaa Havaijin rannikolla

Muovijäte hajoaa hyvin heikosti luonnossa. Greenpeacen mukaan 10 % käytetystä muovista eli 100 miljoonasta tonnista vuodessa päätyy mereen ja suurin osa siitä vajoaa meren pohjaan. Mereen joutuvasta muovista viidesosa tulee laivoista ja loput maalta, varsinkin tuulen mukana kaatopaikoilta.[1] Maailman meriin joutuu muovijätettä yli 500 tonnia tunnissa.[2]

Monet muoviroskat aiheuttavat luontoon joutuessaan vakavia ympäristöhaittoja. Esimerkiksi ihmisen huolimattomuuden vuoksi irrallaan ajelehtivat muoviset kalastusverkot ja muut roskat aiheuttavat runsaasti merieläinten kuolemia. Muoviroskat tukkivat myös viemäreitä ja aiheuttavat siten tulvia muun muassa Bangladeshissä.[3] Näistä syistä monet maat ovat pyrkineet rajoittamaan muovipussien käyttöä.

Muovia Tyynenmeren jätepyörteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tyynenmeren jätepyörre

Pohjoiselta Tyyneltämereltä löydettiin 1990-luvun lopussa laaja, merivirtojen kasaama jätekeskittymä. Se sisältää arviolta 100 miljoonaa tonnia jätettä, josta 90 % on muovia. Muovi on jauhautunut hyvin pieniksi hitusiksi ja sen poistamista alueelta pidetään lähes mahdottomana.

Muovijätteen kierrätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teollisuuden tuotannossa syntyvää muovijätettä kierrätetään paljon. Kuluttajien käytöstä syntyvää muovijätettä on vaikeaa kierrättää, koska muovijätteitä on hyvin monen laatuisia ja erilaatuiset muovit pitäisi lajitella huolellisesti. Muovin laadun kertoo kierrätysmerkki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Trash Vortex Greenpeace. Viitattu 29.11.2008. (englanniksi)
  2. Maailman tila 2010, s. 202
  3. Muovipussin valta hiipuu maailmalla, Helsingin Sanomat 14.10.2007 B3