Muovijäte

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muovijätettä rannalla Dominikaanisessa tasavallassa

Muovijäte on yleisesti mitä tahansa muovia sisältävää jätettä. Järjestäytyneessä jätehuollossa muovijäte voi olla kerättävä jätejae, joka sisältää vain tiettyjä sopivia muovilaatuja. Luontoon päätynyt muovi lasketaan saasteeksi.

Muovijätettä syntyy paljon, koska muovi on huokeaa valmistaa ja monikäyttöistä. Lisäksi se on verrattain hyvin ympäristössä säilyvää verrattuna moniin aiempiin vastaaviin tuotteisiin käytettyihin materiaaleihin kuten puuhun, nahkaan tai paperiin. Kun kuluttajien käyttäytyminen ja jätehuolto ei monissa maissa ole pysynyt muovien kulutuksen vauhdissa on luontoon dumpattu muovijäte merkittävä ympäristöongelma.

Muovijätettä syntyy runsaasti hajautetusti kuluttajakäytössä, koska muovia käytetään paljon pakkauksissa ja myös itse tuotteissa. Pakkauksista tulee välittömästi jätettä, minkä lisäksi monet muoviset tuotteet ovat lyhytikäisiä.

Muovijätteen aiheuttamat ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roskaa Havaijin rannikolla

Muoveja on monenlaisia mutta pääosin muovi hajoaa hyvin heikosti luonnossa. Greenpeacen mukaan 10 % käytetystä muovista eli 100 miljoonasta tonnista vuodessa päätyy mereen ja suurin osa siitä vajoaa meren pohjaan. Mereen joutuvasta muovista viidesosa tulee laivoista ja loput maalta, varsinkin tuulen mukana kaatopaikoilta.[1] Maailman meriin joutuu muovijätettä yli 500 tonnia tunnissa.[2]

Monet muoviroskat aiheuttavat luontoon joutuessaan vakavia ympäristöhaittoja. Esimerkiksi irrallaan ajelehtivat muoviset kalastusverkot ja muut roskat aiheuttavat runsaasti merieläinten kuolemia. Muoviroskat tukkivat myös viemäreitä ja aiheuttavat siten tulvia muun muassa Bangladeshissä.[3] Näistä syistä monet maat ovat pyrkineet rajoittamaan muovipussien käyttöä.

Muovia Tyynenmeren jätepyörteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tyynenmeren jätepyörre

Pohjoiselta Tyyneltämereltä löydettiin 1990-luvun lopussa laaja, merivirtojen kasaama jätekeskittymä. Se sisältää arviolta 100 miljoonaa tonnia jätettä, josta 90 % on muovia. Muovi on jauhautunut hyvin pieniksi hitusiksi ja sen poistamista alueelta pidetään lähes mahdottomana. Vastaavat jätepyörteet löytyvät kaikista valtameristä.[4]

Muovin kierrätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teollisuuden tuotannossa syntyvää muovijätettä kierrätetään paljon. Kuluttajien käytöstä syntyvää muovijätettä on vaikeaa kierrättää uusiomuovin raaka-aineena, koska muoveja on niin montaa sorttia, joten erilaatuiset muovit pitäisi lajitella. Muovilaadun kertoo kierrätysmerkki. Soveltuvin osin muovijätettä käytetään myös polttoaineena, järjestäytyneimmin erityisissä jätepolttolaitoksissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Trash Vortex Greenpeace. Viitattu 29.11.2008. (englanniksi)
  2. Maailman tila 2010, s. 202
  3. Muovipussin valta hiipuu maailmalla, Helsingin Sanomat 14.10.2007 B3
  4. Merten muoviroska peittää jo 40 prosenttia merten pinta-alasta – keksijät taistelevat jättiläisongelmaa vastaan Yle Uutiset. Viitattu 13.2.2016.