Morsiosorsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Morsiosorsa
Wood Ducks 3 trio.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Sorsalinnut Anseriformes
Heimo: Sorsat Anatidae
Suku: Mandariinisorsat Aix
Laji: sponsa
Kaksiosainen nimi

Aix sponsa
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Morsiosorsa Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Morsiosorsa Commonsissa

Aix sponsa

Morsiosorsa (Aix sponsa) on Pohjois-Amerikassa esiintyvä sorsalintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 47–54 cm, paino 500–700 g ja siipien kärkiväli 70–73 cm. Koiras on hieman naarasta suurempi. Juhlapukuinen koiras on helppo tuntea: sinisorsan kokoinen erittäin kirjava sorsa, jonka puvussa on mustaa, vihreätä, ruskeaa ja valkoista. Silmä ja osa nokasta ovat kirkkaan punaiset. Maha on valkoinen ja koivet kellahtavat. Naaras on vaatimattomampi: puku on ruskea ja alapuolelta valkotäpläinen, silmän ympärys valkoinen. Naaras voidaan sekoittaa samannäköiseen mandariinisorsanaaraaseen. Lennossa laji on mahdollista sekoittaa amerikanhaapanaan.

Morsiosorsa elää keskimäärin 3–4-vuotiaaksi. Vanhimmat luonnonvaraiset yksilöt ovat olleet yli 15-vuotiaita. Poikaskuolleisuus on suuri, sillä kahden ensimmäisen elinviikon aikana 86–90 % poikasista menehtyy tavalla tai toisella.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luontainen levinneisyysalue kattaa Pohjois-Amerikan itärannikon Nova Scotiasta Meksikonlahdelle, länsirannikon Brittiläisestä Kolumbiasta Meksikon rajalle ja laajalti sisämaa-alueita etenkin mantereen itäosassa. Morsiosorsat ovat muuttolintuja, jotka talvehtivat Yhdysvaltain etelärannikolla ja Keski-Amerikassa. Keski-Euroopassa lajia tarhataan yleisesti, ja Suomessakin tavataan toisinaan eurooppalaisia tarhakarkulaisia.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsämaat erilaisten vesistöjen varsilla. Elinpiirin vaatimuksena on sopivan pesäkolon löytyminen, korkeintaan 1,5 kilometrin etäisyydellä vesistöstä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesä on puunkolossa tai pöntössä. Eteläisillä alueilla se voi pesiä kahdesti kesässä. Munamäärä vaihtelee välillä 6–15. Munia voi olla enemmänkin, mutta silloin samaan pesään on muninut ainakin 2 naarasta. Haudonta kestää kuukauden, vain naaras hautoo, ja poikaset kuoriutuvat vuorokauden sisällä. Ne itsenäistyvät 56–70 päivän ikäisinä. Koiras ei osallistu poikasten hoitoon. Sukukypsä 1-vuotiaana.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morsiosorsan ruokavalio on monipuolinen. Se syö vesikasveja, erilaisia pähkinöitä ja siemeniä, sekä vedessä eläviä hyönteisiä ja muita selkärangattomia. Kesyt yksilöt syövät myös pullaa yms.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Aix sponsa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.6.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]