Mohamed Al-Fayed

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Mohamed al-Fayed)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mohamed Al-Fayed
Mohamed Al-Fayed vuonna 2011.
Mohamed Al-Fayed vuonna 2011.
Syntynyt 27. tammikuuta 1933 (ikä 85)
Aleksandria, Egypti
Kansalaisuus Yhdistyneet arabiemiirikunnat
Asuinpaikka Lontoo, Britannia
Lapset Dodi Al-Fayed, Jasmine Al-Fayed, Karim Al-Fayed, Camilla Al-Fayed, Omar Al-Fayed
Mohamed al-Fayedia esittävä vahanukke

Mohamed Abdel Moneim Fayed (arab. محمد الفايد‎; s. 27. tammikuuta 1933) on egyptiläissyntyinen liikemies joka asuu Britanniassa. Mohamed al-Fayed omisti Harrodsin tavaratalon Lontoossa ja hotelli Hôtel Ritz Parisin Pariisissa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Fayed syntyi Bakosissa, lähellä Aleksandriaa, köyhän opettajan esikoiseksi. Hänellä oli monta työtä, hän myi kadulla Coca-Colaa ja sanomalehtiä. Hänen onnensa kääntyi, kun hän avioitui saudiarabialaisen asetehtailija Adnan Khashoggin sisaren kanssa. Hän oli töissä Khashoggin yrityksessä Saudi-Arabiassa, jossa nousi vaikutusvaltaiseen asemaan. Fayed perusti oman laivanvarustamon Egyptiin. Hän avioitui 1970-luvulla suomalaisen Heini Wathénin kanssa. Al-Fayedilla on suuri omakotitalo Espoon Westendin Lyökkiniemessä.

Al-Fayed muutti Isoon-Britanniaan vuonna 1974, hän ryhtyi ostamaan hiilikaivoksia vuonna 1975. Hänestä tuli kaivosalalla rikas mies, ja vuonna 1979 hän osti Hôtel Ritz Parisin yhdessä veljensä kanssa.[1] Samana vuonna Al Fayed sai kunnialegioonan jäsenyyden presidentti François Mitterrandilta.

Vuonna 1985 hänen Al-Fayed ja hänen veljensä Ali ostivat Harrodsin 615 miljoonalla punnalla.[1] Se myytiin Qatarin kuninkaallisen perheen sijoitusyhtiölle vuonna 2010, huhujen mukaan 1,5 miljardilla punnalla.[2]

Al-Fayed on hakenut monta kertaa Britannian kansalaisuutta, mutta sitä ei ole myönnetty.[1] Hänellä on Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kansalaisuus.

Mohammed Al-Fayedin poika Dodi Al-Fayed menehtyi 31. elokuuta 1997 auto-onnettomuudessa Walesin prinsessa Dianan kanssa Pariisissa.

Vuonna 2003 Al-Fayed muutti Surreystä Sveitsiin. Syynä oli Britannian korkea verotus, mutta taustalla oli myös hänen poikansa Dodi Al-Fayedin ja Dianan kuolema. Vuonna 2005 hän muutti takaisin Britanniaan, koska ”piti sitä kotinaan”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Profile of Mohamed Al Fayed 2008. BBC. Viitattu 11.8.2014.
  2. Mohammed Al Fayed sells Harrods store to Qatar Holdings 2010. BBC. Viitattu 11.8.2014.