Missile Command

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Missile Command
Missile Command Mediamuseo Rupriikin näyttelyssä.
Missile Command Mediamuseo Rupriikin näyttelyssä.
Kehittäjä Atari
Julkaisija Atari
EU Sega
Jakelija App Store
Suunnittelija Dave Theurer
Julkaistu heinäkuu 1980
Lajityyppi Shoot ’em up
Pelimuoto yksinpeli, kaksinpeli
Alusta kolikkopeli, Atari 2600, Atari 5200
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Missile Command on Atarin heinäkuussa 1980 julkaisema kolikkopeli, jonka Sega lisensoi Euroopan julkaisua varten. Se on yksi tunnetuimmista Atarin 1980-luvun alkupuolen kolikkopeleistä.

Pelin ajatus on yksinkertainen. Pelaaja komentaa kolmea ilmatorjuntaohjuspatteria, jotka sijaitsevat ruudun laidoilla ja keskellä. Asemien välissä sijaitsee kuusi kaupunkia, joiden kimppuun ollaan hyökkäämässä ICBM-ydinohjuksilla (joista osa on MIRV-ohjuksia jotka ohjautuvat ilmassa usean kaupungin suuntaan). Näiden lisäksi pelialueella liikkuu vihollisen lentokoneita ja avaruusaluksia. Pelaajan tehtävänä on tuhota kaikki vihollisohjukset, ennen kuin ne osuvat kaupunkeihin tai ohjuspattereihin. Kussakin patterissa on rajallinen määrä ohjuksia, jotka palautuvat pelikierroksen jälkeen, mutta tuhottuja kaupunkeja ei saa takaisin ennen kuin tietyn pistemäärän ylittyessä. Peli loppuu, kun kaikki kaupungit ovat tuhoutuneet.

Peliä on pidetty yhtenä esimerkkinä kylmän sodan ja ydinsodan uhan vaikutuksista populaarikulttuuriin. Itse pelissä kaupunkeja ei ole nimetty, mutta suunnittelijoiden mukaan kaupungit kuvaavat Kalifornian kaupunkeja: Eureka, San Francisco, San Luis Obispo, Santa Barbara, Los Angeles ja San Diego. Atari 2600 -versiossa tarinassa kerrotaan Krytol-planeetan hyökkäyksestä Zardon-planeetalle. Hieman epätavallisesti pelin loppukuvassa nähdään teksti ”The End” eikä ”Game Over”.

Kolikkopelin lisäksi pelistä on tehty useita uudisversioita ja klooneja, niin Atarin pelikonsoleille kuin muillekin laitealustoille.

Bethesdan Fallout 4 -pelissä on myös Pip-Boyllä pelattava minipeliversio Missile Commandista nimellä Atomic Command. Siinä kaupunkien tilalla on kuuluisia maamerkkejä kuten Vapaudenpatsas, ja kolmen ohjuspatterin sijaan niitä on vain yksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.