Michel Tremblay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michel Tremblay vuonna 2017.

Michel Tremblay (s. 25. kesäkuuta 1942 Montreal, Kanada) C.Q., on kanadalainen romaani- ja näytelmäkirjailija.

Tremblay kasvoi Montrealin ranskankielisellä alueella, jonka työväenluokka ja tämän murre ovat merkittävästi vaikuttaneet hänen tuotantoonsa. Tremblay kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä Les Belles-Sœurs vuonna 1965. Se sai ensi-iltansa Théâtre du Rideau Vertissä 28. elokuuta 1968. Näytelmän vaikutus on ollut suuri, sillä se esitteli québeciläisen työväenluokan ja tämän murteen valtayleisölle. Näytelmä synnytti kiistaa kuvaamalla työväenluokan naisten elämää ja hyökkäämällä ahdasmielistä, hyvin uskonnollista 1900-luvun puolivälin Québecin yhteiskuntaa vastaan.

Ennen 1960-luvun alun rauhallista vallankumousta Tremblay piti Québeciä köyhänä työväenluokan provinssina, jota hallitsivat englanninkielinen eliitti ja katolinen kirkko. Tremblayn tuotanto oli ennen kaikkea modernia yhteiskuntaa luomaan pyrkineen, liberaalin ja nationalistisen ajatuksen kannattajien etujoukkoa.

Monet Tremblayn tunnetuimmat näytelmät ovat keskittyneet naishahmoihin. Hänen teostensa naiset ovat yleensä vahvoja, mutta heitä hallitsevat demonit, jotka heidän täytyy kukistaa. Hänen sanotaan näkevän Québecin matriarkaalisena yhteiskuntana. Tremblay on itse avoimesti homoseksuaali, ja useissa hänen romaaneissaan esiintyykin homoseksuaalisia henkilöitä.