Mestarien liigan loppuottelu 2005

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mestarien liigan loppuottelu 2005
Tapahtuma Mestarien liigan kausi 2004–2005

Liverpool voitti 3–2 rangaistuspotkukilpailussa

Päiväys 25. toukokuuta 2005
Paikka Atatürkin olympiastadion, Istanbul
Paras pelaaja Steven Gerrard (Liverpool)
Tuomari Manuel Mejuto González (Espanja)
Yleisö 69 600
Sää Selkeä
← 2004 2006 →

Mestarien liigan loppuottelu 2005 oli Euroopan seurajalkapalloilun korkeimman kilpailun, Mestarien liigan kauden 2004–2005 viimeinen ottelu. Ottelu pelattiin englantilaisen Liverpoolin ja italialaisen Milanin välillä Atatürkin olympiastadionilla, Istanbulissa, Turkissa 25. toukokuuta 2005. Kilpailun neljästi aiemmin voittanut Liverpool esiintyi kuudetta kertaa loppuottelussa, joista edellinen oli vuonna 1985. Kilpailun kuudesti voittaneelle Milanille loppuottelu oli toinen kolmeen vuoteen ja kymmenes kaiken kaikkiaan.

Päästäkseen loppuotteluun molempien joukkueiden piti selviytyä lohkovaiheesta ja pudotuspeleistä pelaten yhteensä 12 ottelua. Liverpool oli lohkokakkonen vuoden 2004 toiseksi tulleen AS Monacon perässä, ja myöhemmin voitti Bayer Leverkusenin, Juventuksen ja Chelsean saavuttaen finaalipaikan. Milan voitti lohkonsa ennen Barcelonaa ja sai vastaansa Manchester Unitedin, Internazionalen ja PSV Eindhovenin ennen pääsyään loppuotteluun.

Milania pidettiin ottelun ennakkosuosikkina ja se meni johtoon ottelun ensimmäisellä minuutilla kapteeni Paolo Maldinin maalilla. Milanin hyökkääjä Hernán Crespo teki kaksi maalia lisää tehden lukemiksi 3–0 ennen puoliaikaa. Toisella puoliajalla Liverpool käynnisti comebackin ja teki kolme maalia kuuden minuutin sisään tasoittaen lukemiksi 3–3 Steven Gerrardin, Vladimír Šmicerin ja Xabi Alonson maaleilla. Lukemat pysyivät samoina lisäajan jälkeenkin ja rangaistuspotkukilpailu tarvittiin ratkaisemaan ottelu. Tilanne oli 3–2 Liverpoolin hyväksi, kun Liverpoolin maalivahti Jerzy Dudek torjui Andri Ševtšenkon laukaiseman rangaistuspotkun ratkaisten voiton Liverpoolille. Mestaruus oli Liverpoolin kolmas Euroopassa.

Tie loppuotteluun[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italia Milan Kierros Englanti Liverpool
Vastustaja Yht. 1. osa 2. osa Karsinta Vastustaja Yht. 1. osa 2. osa
Eteni suoraan lohkovaiheeseen Kolmas karsintakierros Itävalta Grazer AK 2–1 2–0 (V) 0–1 (K)
Vastustaja Tulos Lohkovaihe Vastustaja Tulos
Ukraina Šah’tar Donetsk 1–0 (V) Ottelupäivä 1 Ranska Monaco 2–0 (K)
Skotlanti Celtic 3–1 (K) Ottelupäivä 2 Kreikka Olympiakos 0–1 (V)
Espanja Barcelona 1–0 (K) Ottelupäivä 3 Espanja Deportivo La Coruña 0–0 (K)
Espanja Barcelona 1–2 (V) Ottelupäivä 4 Espanja Deportivo La Coruña 1–0 (V)
Ukraina Šah’tar Donetsk 4–0 (K) Ottelupäivä 5 Ranska Monaco 0–1 (V)
Skotlanti Celtic 0–0 (V) Ottelupäivä 6 Kreikka Olympiakos 3–1 (K)
Lohko F:n voittaja
Joukkue O V T H TM PM ME P
Italia Milan 6 4 1 1 10 3 +7 13
Espanja Barcelona 6 3 1 2 9 6 +3 10
Ukraina Šah’tar Donetsk 6 2 0 4 5 9 −4 6
Skotlanti Celtic 6 1 2 3 4 10 −6 5
Lopputulokset Lohko A:n toinen
Joukkue O V T H TM PM ME P
Ranska Monaco 6 4 0 2 10 4 +6 12
Englanti Liverpool 6 3 1 2 6 3 +3 10
Kreikka Olympiakos 6 3 1 2 5 5 0 10
Espanja Deportivo La Coruña 6 0 2 4 0 9 −9 2
Vastustaja Yht. 1. osa 2. osa Pudotuspelit Vastustaja Yht. 1. osa 2. osa
Englanti Manchester United 2–0 1–0 (V) 1–0 (K) Neljännesvälierät Saksa Bayer Leverkusen 6–2 3–1 (K) 3–1 (V)
Italia Internazionale 5–0 2–0 (K) 3–0 (V) Puolivälierät Italia Juventus 2–1 2–1 (K) 0–0 (V)
Alankomaat PSV Eindhoven 3–3 (vm.) 2–0 (K) 1–3 (V) Välierät Englanti Chelsea 1–0 0–0 (V) 1–0 (K)

Ottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen puoliaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Milanin kapteeni Paolo Maldini teki maalin ottelun ensimmäisellä minuutilla.

Liverpool käytti 4–4–1–1 -muodostelmaa, jossa avauskokoonpanoon valittu yllätysnimi Harry Kewell pelasi Milan Barošin takana, joka oli valittu kokoonpanoon Djibril Cissén sijasta. Kewellin mukaan ottaminen tarkoitti sitä, että Dietmar Hamann jätettiin vaihtopenkille ja että Xabi Alonso ja Steven Gerrard aloittivat keskikentän pohjalla. Milan käytti 4–4–2 diamond -muodostelmaa, jossa Hernán Crespo valittiin Jon Dahl Tomassonin ja Filippo Inzaghin sijasta kentälle; Inzaghi ei ollut ollenkaan kokoonpanossa. Liverpool pelasi punaisessa kotiasussaan kun taas Milan käytti kokovalkoista peliasua. Liverpool voitti kolikonheiton ja aloitti ottelun.

Milan teki maalin pelin ensimmäisellä minuutilla, kun kapteeni Paolo Maldini ampui volleyn Andrea Pirlon lähettämästä vapaapotkusta, jonka oli aiheuttanut Djimi Traoré. Maali teki Maldinista kilpailun kaikkien aikojen vanhimman maalintekijän. Liverpool vastasi lähes välittömästi; John Arne Riise, jota Steven Gerrard haki kulmapotkusta, ampui volleyn rangaistusalueen reunalta. Hänen laukauksensa selvitettiin, mutta Gerrard pääsi keskittämään oikealta laidalta Sami Hyypiälle, joka puski maalia kohti johtaen Didan torjuntaan. Milan melkein paransi johtoasemaansa 13. minuutilla, kun Crespon pääpallo siivottiin maaliviivalta. Muutamaa minuuttia myöhemmin Liverpool teki vaihdon, kun Harry Kewell sai nivusvamman; hänet korvasi Vladimír Šmicer. Hieman myöhemmin Kaká syötti läpisyötön Andri Ševtšenkolle, joka ampui pallon ohi Liverpoolin maalivahdin Jerzy Dudek, mutta maali määrättiin paitsioksi ja se hylättiin. Ševtšenko sai uuden maalipaikan muutamaa minuuttia myöhemmin; vältettyään paitsioaseman Ševtšenko laukoi, mutta Dudek torjui sen kun Ševtšenko joutui Liverpoolin puolustajien painostukseen. Luis García sai kaksi maalipaikkaa Ševtšenkon laukauksen jälkeen; ensimmäinen laukaus rangaistusalueen laidalta meni yläriman yli ja Barošin lähetettyä hänet läpiajoon, hänen toinen laukauksensa meni ohi maalin. Heti tämän jälkeen Crespo pääsi läpiajoon, mutta tilanne merkittiin paitsioksi. Melkein heti tämän jälkeen Liverpool vaati rangaistuspotkua, kun Alessandro Nestan väitettiin pelanneen palloa kädellään, mutta sitä ei annettu. Milan ryhtyi vastahyökkäykseen ja teki maalin; Kaká kuljetti pallon Liverpoolin kenttäpuoliskolle ja syötti Ševtšenkolle, joka antoi maaliin johtaneen syötön Crespolle takatolpalle; 2–0. Muutama minuutti myöhemmin Crespo vahvisti Milanin johtoa nostamalla pallon Dudekin yli maaliin Kakán syötöstä tehden tilanteeksi 3–0.

Toinen puoliaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steven Gerrard teki maalin ja sai rangaistuspotkun joukkueelleen, kun Liverpool tuli takaa voittaen loppuottelun.

Toisen puoliajan alussa Liverpool teki vaihdon, jossa Dietmar Hamann korvasi Steve Finnanin. Tämän jälkeen se pelasi kolmella puolustajalla ja viidellä keskikenttäpelaajalla yrittäen vähentää Milanin johtoasemaa. Liverpoolilla oli paras tilaisuus aikaisessa vaiheessa, kun Xabi Alonso lähetti pallon 32 metristä hieman ohi Milanin oikeasta tolpasta. Kaksi minuuttia myöhemmin Dudek torjui Andri Ševtšenkon ampuman vahvan vapaapotkun rangaistusalueen ulkopuolelta. Minuuttia myöhemmin Liverpoolin kapteeni Steven Gerrard teki puskumaalin John Arne Riisen keskityksestä. Hieman myöhemmin Liverpool teki jälleen maalin; Vladimír Šmicer päihitti Milanin maalivahdin Didan kaukolaukauksella tuoden Liverpoolin maalin päähän. Kolme minuuttia myöhemmin Liverpoolille annettiin rangaistuspotku, kun Gennaro Gattuso rikkoi Steven Gerrardia. Xabi Alonson rangaistuspotku torjuttiin, mutta hän sai tehtyä maalin laukauksen kimmottua. Sekä Milanilla että Liverpoolilla oli mahdollisuudet mennä johtoon myöhemmin, mutta Clarence Seedorf ja Riise epäonnistuivat maalinteossa.

Lisäaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liverpool aloitti lisäajan ensimmäisen puoliajan. Pirlolla oli paikka alussa, mutta hänen laukauksensa meni yli maalin. Tomassonilla oli paikka lisäajan ensimmäisen puoliajan lopulla, mutta hän ei onnistunut osumaan palloon. Vladimir Šmicer tarvitsi hoitoa saatuaan krampin ensimmäisen puoliajan lopulla, jolloin useampi Liverpoolin pelaajista oli uupunut. Liverpoolilla oli enemmän paikkoja ensimmäisellä puoliajalla saatuaan kaksi kulmapotkua, mutta ei onnistunut maalinteossa. Hetkeä myöhemmin Milan teki viimeisen vaihtonsa vaihtaen Gennaro Gattuson Rui Costaan. Toisen puoliajan paras paikka tuli sen lopussa, kun Ševtšenko laukoi maalia kohti. Dudek torjui, mutta laukaus kimposi takaisin Ševtšenkolle, joka ampui uudelleen noin viidestä ja puolesta metristä, jonka Dudek torjui työntämällä pallon yli maalin. Liverpoolilla oli viimeinen mahdollisuus lisäajan lopussa, mutta John Arne Riisen vapaapotku blokattiin, jonka jälkeen erotuomari puhalsi lisäajan päättyneeksi, mikä tarkoitti sitä että mestaruus ratkeaisi rangaistuspotkukilpailulla.

Rangaistuspotkukilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Liverpool että Milan olivat voittaneet edelliset Euroopan cupinsa rangaistuspotkukilpailun jälkeen, ja tämä oli toinen kerta kolmeen vuoteen, kun loppuottelu ratkaistiin tällä tavoin. Milan aloitti rangaistuspotkukilpailun, mutta Serginho ampui yli maalin sen jälkeen kun Jerzy Dudek yritti häiritä häntä tavalla, joka jäljitteli Bruce Grobbelaarin ”spagettijalkoja” vuoden 1984 Euroopan cupin loppuottelun rangaistuspotkukilpailussa. Dietmar Hamann ampui Liverpoolin ensimmäisen rankkarin ja huolimatta murtuneesta varpaastaan, teki maalin vieden Liverpoolin 1–0 johtoon. Milanin seuraava ampuja oli Andrea Pirlo, jonka laukauksen Dudek torjui syöksyttyään oikealle puolelleen. Cissé teki maalin rankkaristaan pistäen Liverpoolin 2–0 johtoon. Tomasson maalasi Milanin seuraavasta pilkusta kaventaen Liverpoolin johdon 2–1:een. Riise oli seuraavana vuorossa Liverpoolilta, mutta Dida torjui hänen laukauksensa. Kaká teki maalin seuraavasta rankkarista tasoittaen kilpailun 2–2:een. Vladimír Šmicer ryhtyi ottamaan Liverpoolin seuraavaa rangaistuspotkua ja teki maalin. Ševtšenkon, joka oli laukonut ottelun voittavan rangaistuspotkun vuoden 2003 loppuottelussa, oli tehtävä maali tai Liverpool voittaisi mestaruuden. Hän ampui rankkarinsa keskelle maalia. Dudek syöksyi oikealle, mutta torjui laukauksen vasemmalla kädellään. Niin Liverpool voitti rangaistuspotkukilpailun lukemin 3–2.

Yksityiskohdat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

25. toukokuuta 2005 Milan Italia 3–3 (j.a.) Englanti Liverpool Atatürkin olympiastadion, Istanbul
21.45
Maldini Maali 1'
Crespo Maali 39'44'
Raportti Gerrard Maali 54'
Šmicer Maali 56'
Alonso Maali 60'
Yleisömäärä: 69 600
Tuomari: Manuel Mejuto González (Espanja)
  Rangaistuspotkukilpailu  
Serginho Ei maalia rangaistuspotkusta
Pirlo Ei maalia rangaistuspotkusta
Tomasson Maali rangaistuspotkusta
Kaká Maali rangaistuspotkusta
Ševtšenko Ei maalia rangaistuspotkusta
2–3 Maali rangaistuspotkusta Hamann
Maali rangaistuspotkusta Cissé
Ei maalia rangaistuspotkusta Riise
Maali rangaistuspotkusta Šmicer
}}
Milan[1]
}}
Liverpool[1]
GK 1 Brasilia Dida
RB 2 Brasilia Cafu
CB 31 Alankomaat Jaap Stam
CB 13 Italia Alessandro Nesta
LB 3 Italia Paolo Maldini (c)
DM 21 Italia Andrea Pirlo
RM 8 Italia Gennaro Gattuso Vaihdettu penkille 112 minuutin jälkeen 112'
LM 20 Alankomaat Clarence Seedorf Vaihdettu penkille 86 minuutin jälkeen 86'
AM 22 Brasilia Kaká
CF 7 Ukraina Andri Ševtšenko
CF 11 Argentiina Hernán Crespo Vaihdettu penkille 85 minuutin jälkeen 85'
Vaihtomiehet:
GK 46 Italia Christian Abbiati
DF 4 Georgia Kakha Kaladze
DF 5 Italia Alessandro Costacurta
MF 10 Portugali Rui Costa Vaihdettu kentälle 112 minuutin jälkeen 112'
MF 24 Ranska Vikash Dhorasoo
MF 27 Brasilia Serginho Vaihdettu kentälle 86 minuutin jälkeen 86'
FW 15 Tanska Jon Dahl Tomasson Vaihdettu kentälle 85 minuutin jälkeen 85'
Manageri:
Italia Carlo Ancelotti
GK 1 Puola Jerzy Dudek
RB 3 Irlanti Steve Finnan Vaihdettu penkille 46 minuutin jälkeen 46'
CB 23 Englanti Jamie Carragher Keltainen kortti 75 minuutilla 75'
CB 4 Suomi Sami Hyypiä
LB 21 Mali Djimi Traoré
DM 14 Espanja Xabi Alonso
RM 10 Espanja Luis García
CM 8 Englanti Steven Gerrard (c)
LM 6 Norja John Arne Riise
SS 7 Australia Harry Kewell Vaihdettu penkille 23 minuutin jälkeen 23'
CF 5 Tšekki Milan Baroš Keltainen kortti 81 minuutilla 81'  Vaihdettu penkille 85 minuutin jälkeen 85'
Vaihtomiehet:
GK 20 Englanti Scott Carson
DF 17 Espanja Josemi
MF 16 Saksa Dietmar Hamann Vaihdettu kentälle 46 minuutin jälkeen 46'
MF 18 Espanja Antonio Núñez
MF 25 Kroatia Igor Bišćan
FW 9 Ranska Djibril Cissé Vaihdettu kentälle 85 minuutin jälkeen 85'
FW 11 Tšekki Vladimír Šmicer Vaihdettu kentälle 23 minuutin jälkeen 23'
Manageri:
Espanja Rafael Benítez

Ottelun paras pelaaja:
Englanti Steven Gerrard (Liverpool)
Apulaistuomarit:
Espanja Clemente Plou (Espanja)
Espanja Oscar Samaniego (Espanja)
Neljäs erotuomari:
Espanja Arturo Dauden Ibáñez (Espanja)

Säännöt

  • 90 minuuttia.
  • 30 minuutin lisäaika jos tarpeen.
  • Rangaistuspotkukilpailu jos yhä tasatilanteessa.
  • Seitsemän vaihtomiestä.
  • Enintään kolme vaihtoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Line-ups (.pdf) 25.5.2005. UEFA. Viitattu 19.5.2016. (englanniksi)