Vierasmaalisääntö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vierasmaali on erityisesti jalkapallossa mutta myös muissa urheilulajeissa käytetty sääntö, jota sovelletaan ratkaistaessa voittaja kahden joukkueen välisissä kahden osaottelun ottelusarjoissa.

Sääntöä käytetään, kun ottelusarjan maalit ovat tasan kahden osaottelun jälkeen. Silloin voittaja on joukkue, joka on tehnyt enemmän maaleja vierasottelussaan. Mikäli silläkään ei saada eroa joukkueiden välille, pelataan jatkoaika ja mahdollinen rangaistuslaukauskilpailu.

Jalkapallon eurooppalaisissa seurajoukkuekilpailuissa sääntöä alettiin käyttää Cup-voittajien cupissa vuonna 1965 vaihtoehtona arvonnalle ja puolueettomalla kentällä pelattavalle uusintaottelulle.[1]

Vierasmaalisääntöä on arvosteltu ajoittain. Keskustelua vierasmaalisääntö herätti muun muassa keväällä 2003, kun Milanon seurat AC Milan ja Inter kohtasivat Mestarien liigan välierissä. Ensimmäinen osa San Siro -stadionilla, jossa AC Milan oli merkitty kotijoukkueeksi, päättyi 0–0, ja kun toinen osaottelu samalla fyysisellä stadionilla (nimeltään Stadio Giuseppe Meazza -stadion Interin ollessa kotijoukkue) päättyi 1–1, eteni AC Milan loppuotteluun vierasmaalisäännön perusteella. Kaudella 2008–2009 Mestarien liigan välierissä kohtasivat FC Barcelona ja Chelsea. Ensimmäinen osaottelu päättyi 0–0 ja toinen 1–1, jolloin FC Barcelona eteni loppuotteluun vierasmaalisäännön perusteella. Syksyllä 2018 monet eurooppalaisten huippujoukkueiden valmentajat avasivat Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n kanssa keskustelun säännön poistamiseksi[1].

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1. osaottelu: Joukkue A vs. Joukkue B, tulos 2–1
  • 2. osaottelu: Joukkue B vs. Joukkue A, tulos 1–0
  • Kokonaistulos 2–2, Joukkue B on otteluparin voittaja, koska se teki enemmän maaleja vieraskentällä kuin Joukkue A.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vilén, Jan: Valmentajat haluavat eroon vierasmaalisäännöstä. Helsingin Sanomat, 6.9.2018, s. A36.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.