Marko Terva-aho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marko Terva-aho (s. 26. marraskuuta 1972 Outokumpu) on suomalainen televisiojuontaja, toimittaja ja selostaja. Hän esiintyy muun muassa MTV3:n Teknavi-tv-ohjelmassa ja selostanut vuodesta 2017 alkaen MotoGP-kisoja. Terva-aho oli myös vuosina 2018-2019 esitetyn Yle TV1:n viihdeohjelman Hyvät katsojat idean takana.[1]

Vuonna 1997 Terva-aho työskenteli Yle Radio Suomen urheilutoimituksessa ja vuosina 1997–2008 Ylen Urheiluruudussa. Hän työskenteli myös Ruutulippu-moottoriurheiluohjelmassa ja MM-rallistudiossa. Terva-aho on selostanut ja toiminut studioisäntänä monissa Yleisradion televisioimissa urheilutapahtumissa, kuten neljissä olympialaisissa. Hän toimitti myös dokumentin Vuosikymmenen juoksija etiopialaisesta kestävyysjuoksijasta Haile Gebrselassiesta vuonna 1998. Vuosina 2017–2022 Terva-aho selosti ratamoottoripyöräilyn MotoGP MM-sarjaa MTV:n C More -kanaville ja DIscoverylle.[2] Vuonna 2022 hän juonsi ja tuotti Pekingin talviolympialaisia TV5-kanavalle[3].

Vuosina 2008–2010 Terva-aho toimi televisiotuotantoyhtiö Blue Media Oy:n tuottajana/toimittajana. Ohjelmia mm. Mikkosten maailma, Päivän työ, Laulu lapsesta, runo rakkaimmasta, Riki-Sorsa ja Muuttohaukka sekä Topi Sorsakoski, elämäni laulut. Terva-aho ohjasi ja suunnitteli vuonna 2013 Ylelle Pekka Vähäsöyringistä kertovan dokumentin Intohimosta hiihtoon. Myöhemmin tulivat henkilökuvadokumentit selostajista Sinivalkoinen ääni – Paavo Noponen 2016, Täyttä Höyryä - äänessä Raimo Häyrinen 2020, Juha Jokinen - kasvo ja ääni 2023 ja Urheiluruudun takaa - Seppo Kannas 2023.

Terva-aho on esiintynyt myös laulusolistina ja mm. vierailevana laulajana Pekka Myllykosken Viimeinen boheemi -albumilla. 2022 Terva-aho juonsi televisioidun Mikko Alatalo 70-vuotisjuhlakonsertin Tampere-talossa. Hän on esittänyt myös tangojuontajaa Jari Tervon kirjoittamassa televisiosarjassa Mogadishu Avenue sekä uutisankkuria televisiosarjassa Moska.

Vuonna 2006 hänet valittiin vuoden positiivisimmaksi keskiuusimaalaiseksi.[4] Valinnan tekivät Järvenpään Seudun Nuorkauppakamari, Tuusulan Nuorkauppakamari ja Keravan Nuorkauppakamari.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.