Valintamyymälä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Marketti)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amerikkalaisen supermarketin hyllyjä.

Valintamyymälä eli itsepalvelumyymälä on myymälä jossa suurin osa tavaroista on asiakkaiden itsensä kerättävinä. Etenkin puhekielessä valintamyymälää, erityisesti suurmyymälää, sanotaan marketiksi.[1]

Valintamyymälän kalustoon kuuluvat ostoskärryt ja pienempiin ostoksiin soveltuvat muoviset ostoskorit, joihin asiakas voi kerätä tuotteita. Asiakas vie kärryn tai korin kassalle ja maksaa siellä ostoksensa. Tämän jälkeen hän siirtää tavarat kassapöydältä omiin kasseihinsa tai kaupasta ostettuihin kasseihin.

Itsepalveluperiaatteen keksijänä pidetään yhdysvaltalaista ruokakauppias Clarence Saundersia (1881–1953) Hän avasi 1916 Memphisissä itsepalveluun perustuvan valintamyymälän Piggly Wigglyn. Kauppiaan ajatus oli, että henkilöstökuluissa tulee säästöä, kun asiakkaat itse keräävät ostoksensa.[2]

K-supermarket Helsingin Kampissa.

Suuremmat versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Supermarket on suurikokoinen elintarvikekauppa, jossa myydään mahdollisesti myös viihde-elektroniikkaa, vaatteita ja vapaa-ajan tuotteita. Tunnettuja suomalaisia supermarketteja ovat muun muassa K-supermarket ja S-market.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
    Itkonen, Terho: Vierassanat: Kielenkäyttäjän opas. Helsinki: Kirjayhtymä, 1990. ISBN 951-26-2796-5.
  2. Janne Laitinen, Roolit sekaisin. Sunnuntaisuomalainen. Keskisuomalainen 19.4.2015.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.