Marie Linder

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marie Linder

Marie Linder (o.s. Musin-Puškin, alk. ven. Мария Мусина-Пушкина; 8. joulukuuta 1840 Pietari5. maaliskuuta 1870 Helsinki) oli Kytäjän kartanon emäntä ja yksi ensimmäisiä suomalaisia naiskirjailijoita.

Linderin vanhemmat olivat kreivi Vladimir Mushin-Puškin[1] ja hänen suomalaissyntyinen puolisonsa Emelie o.s. Stjernvall. Isänsä puolelta hän oli kaukaista sukua runoilija Aleksandr Puškinille. Äitinsä kuoltua 1845 Marie Linder muutti Suomeen Träskändan kartanoon tätinsä Aurora Karamzinin luo. Hän alkoi harrastaa kirjoittamista jo varhain mutta tämä harrastus jäi syrjään kun hän meni naimisiin 1859 Constantin Linderin (1836–1908) kanssa. Linderit asettuivat asumaan vuonna 1862 Kytäjän kartanoon.

Avioliiton vaikeudet ja yhden lapsen kuolema 1865 saivat Marie Linderin palaamaan takaisin kirjoitusharrastuksensa pariin. Tämän tuloksena syntyi ensin nimimerkillä Stella Vecko-Biblioteket -lehteen kirjoitettuja novelleja ja sitten samalla nimimerkillä romaani En qvinna af vår tid (Aikamme nainen) joka julkaistiin 1867. Romaanin päähenkilö Lucy kamppailee tuon ajan yhteiskunnan naisille asettamia rajoitteita vastaan ja romaanissa kuvataan hänen suhdettaan itsevaltaiseen isäänsä, kihlattunsa Edvardiin, jota Lucy itse pitää vastenmielisenä, sekä rakastettuun Oscariin, jonka kanssa Lucylla on platoninen suhde.

Linder ei julkaissut useampia teoksia, sillä hän kuoli muutama vuosi romaanin ilmestymisen jälkeen virallisen tiedon mukaan kouristuskohtaukseen, mutta mahdollisesti kyseessä saattoi olla itsemurha.

Constantin ja Marie Linderin poika oli kamariherra Hjalmar Linder.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lehto, Katri: Marie Linder, Kytäjän kreivitär. Otava 1985. ISBN 951-1-08596-4
  • Wickman, Maj: Marie Linder: Liv & litteratur. Helsingfors: Omakustanne, 2003. ISBN 952-91-5883-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]