Malmirata

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Malmbanan)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malmirata, Ofotbanen
Malmirata Pohjois-Ruotsin kartalla
Malmirata Pohjois-Ruotsin kartalla
Perustiedot
Reitti Luulaja–Narvik
Avattu 1888, 1903
Omistaja Ruotsin valtio
Norjan valtio
Ylläpitäjä Liikennevirasto (Ruotsi),
Jernbaneverket (Norja)
Liikenne
Liikennöitsijä(t) MTAB
CargoNet
Veolia Transport
Tekniset tiedot
Pituus 473 km
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 1 435 mm
Liikenteenohjaus
Kauko-ohjaus Luulaja–Narvik
Ohjauskeskus Boden (Luulaja–valtionraja),
Narvik (valtionraja–Narvik)
Miehitetyt asemat Luulaja, Boden, Narvik
Suojastus kyllä
Kulunvalvonta ATC

Malmirata (ruots. Malmbanan) on Ruotsin ja Norjan rataverkkoon kuuluva 500 kilometrin mittainen rataosuus, joka alkaa Perämeren rannikolta Luulajan kaupungista Ruotsissa ja päättyy Atlantin valtameren rantaan Narvikissa Norjassa. Norjan puoleinen osuus on nimeltään Ofotbanen.

Rataosan suurin käyttäjä on kaivosyhtiö LKAB:n tytäryhtiö MTAB, joka kuljettaa Kiirunan ja Malmbergetin kaivoksista louhittua rautamalmia Luulajan ja Narvikin satamiin, joissa malmi kuormataan laivoihin vientiä varten. Malmirata ei ole Ruotsin ainoa malminkuljetusta varten rakennettu rautatie, mutta Luulaja–Narvik-osuus on niistä tunnetuin.

Rataosuus Jällivaaran ja Luulajan välillä valmistui 1888, ja viimeinen osuus Kiirunasta Narvikiin valmistui 14. heinäkuuta 1903. Rataosuuden vihki käyttöön kuningas Oskar II. Kiirunan ja valtakunnanrajan välinen osuus oli yksi Ruotsin ensimmäisiä pidempiä sähköistettyjä rataosia. Sähköistys valmistui vuonna 1915.

Raskaan malmiliikenteen hoitoa varten radalle hankittiin Ruotsin vahvimmat höyryveturit, jotka myöhemmin korvattiin vahvemmilla sähkövetureilla. Malmiradan sähkövetureista tunnetuimpia olivat lähes 40 vuotta vanhat kolmiyksikköiset Dm3-kiertokankisähköveturit, joiden korvaaminen saksalaisvalmisteisilla kaksiosaisilla IORE-sähkövetureilla alkoi vasta vuosituhannen vaihteessa.

Malmirata on rautatieharrastajien suosima nähtävyys, eritoten Dm3-vetureiden käytön jatkuvasti vähentyessä ja uuden IORE-vetokaluston lisääntyessä.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.