MPlayer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MPlayer
Kehittäjä MPlayer team
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 2000[1]
Vakaa versio 1.5 / 2022-02-27
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Mediasoitin
Alusta Alustariippumaton
Ohjelmointikielet C
Lisenssi GPLv2[2]
Aiheesta muualla
Verkkosivusto
Versiohallinta

MPlayer - The Movie Player on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva mediasoitin. Se kehitettiin alkuaan toimivaksi vain Linuxissa, mutta toimii nykyään myös muissa Unix-tyyppisissä käyttöjärjestelmissä sekä mm. Windowsissa. MPlayeria levitetään GPLv2-lisenssin alaisena, ja sen alkuperäiset tekijät olivat enimmäkseen unkarilaisia.

MPlayer on peruskäyttöliittymältään komentoriviohjelma. Siinä on myös graafinen käyttöliittymä, jota ei kuitenkaan käännetä oletusasetuksilla. Ohjelmapaketti sisältää myös MEncoder-ohjelman, jolla tehdään uudelleenkoodauksia eri mediamuotojen välillä.

MPlayerin sanotaan osaavan toistaa enemmän videomuotoja kuin minkään muun soitto-ohjelman. Siinä on sisäänrakennettuna suuri määrä koodekkeja. Lisäksi se voi tarvittaessa käyttää Windowsin konekielisiä DLL-tiedostoja tai vastaavanlaisia OS X:n Intel-version ohjelmakirjastoja median toistoon.

MPlayerissä on sisäänrakennettu tuki mm. seuraaville video- ja äänikoodekeille: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 (ml. H.264), WMV/VC-1, Sorenson, VP6, Theora, MP3, WAV, WMA (v1&v2), Ogg Vorbis, AC-3/A52 (Dolby Digital), AAC, Adoben Flash Video. MPlayer pystyy toistamaan myös DVD:n, Video CD:n ja SVCD:n sisältöjä sekä käyttämään digi-tv- ja radiokortteja.

Siinä on myös laaja laitteistotuki, ja se pystyy näyttämään kuvaa X11-ikkunassa, tukee XVideo-laajennosta ja OpenGL:ää. Se osaa käyttää myös Linuxin graafista konsolia sekä SDL-kirjastoa ja sen tukemia piirtokeinoja. Windowsissa se tukee DirectX:ää ja Macissä Quartz Compositoria. Jos graafista näyttöä ei ole käytettävissä, videota voi näyttää ASCII-grafiikkana aalib-kirjaston avulla. Äänipuolella MPlayer tukee OSS- ja ALSA-äänirajapintoja sekä useita verkkoläpinäkyviä äänipalvelimia.

MPlayerin kehityksen aloitti Árpád Gereöffy (lyhyemmin A'rpi) vuonna 2000, koska ei löytänyt Linuxille kelvollista mediasoitinta. Ensimmäisen mpg12play-nimisen ohjelman hän kirjoitti puolessa tunnissa libmpeg3-kirjaston ympärille. Pian soittimeen lisättiin Win32 DLL -lataaja avifile-ohjelmasta, jonka jälkeen soittimella pystyi näyttämään mediamuotoja, joille Linuxissa tuolloin ei ollut omaa tukea. Marraskuussa 2000 julkaistiin MPlayerin ensimmäinen versio MPlayer v0.3. Alex Beregszászi on ylläpitänyt MPlayeriä vuodesta 2003.

MPlayer pystyy toistamaan Firefox-selaimessa monia verkkosivuille upotettuja video- ja äänimuotoja käyttäen liitännäistä.[3]

Haarautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uoti Urpala erotettiin kehitystiimistä 2011 pitkään jatkuneiden erimielisyyksien vuoksi ja hän alkoi kehittää MPlayer2 -soitinta. MPlayer2:n erona oli että kirjastot ladataan dynaamisesti, se tukee NVidian VDPAU-rajapintaa videon soiton kiihdytykseen, lisäksi siinä on tarkempi kelaus ja videon pysäytys -toiminnot, FFmpegin sijaan voi käyttää Libav-kirjastoa, tekstitykset piirretään libass-kirjaston avulla ja ohjelma on oletuksena käännetty monisäikeiseksi. MEncoder ja graafisen käyttöliittymän tuki on poistettu.[4][5]

mpv on soitin, joka perustuu Mplayeriin, mplayer2:een ja FFmpegiin. mpv:n aloitti Vincent Lang vuonna 2012 mplayer2:n pohjalta. mpv uudelleenlisensoi koodinsa LGPLv2.1-lisenssille, joka sallii sen käytön toisen ohjelmien sisäisenä kirjastona.[6]

Vaihtoehtoisia soittimia Unix-tyyppisille käyttöjärjestelmille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • xine — Tukee myös DVD-valikoita ja -tekstityksiä
  • VLC — Sietää paremmin virheitä toistettavissa tiedostoissa
  • SMPlayer — Käyttäjäystävällinen MPlayeriin perustuva soitin
  • MPlayerXP — Säikeistettyyn ytimeen perustuva tehokkaammin toimiva MPlayerin muunnos

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. mplayerhq.hu: History mplayerhq.hu. Viitattu 8.2.2015. (englanniksi)
  2. mplayerhq.hu: License mplayerhq.hu. Viitattu 8.2.2015. (englanniksi)
  3. sourceforge.net: MPlayer plugin mplayerplug-in.sourceforge.net. 24.7.2008. Viitattu 9.2.2015. (englanniksi)
  4. https://www.phoronix.com/news/OTI0Ng
  5. https://web.archive.org/web/20120504055423/http://www.mplayer2.org/comparison.html
  6. https://github.com/mpv-player/mpv/issues/2033

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta MPlayer.