M/S Kristina Regina

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kristina Regina kesällä 2006 saapumassa Brestiin.

M/S Kristina Regina on risteilyalus, joka on valmistunut höyrylaivaksi Oskarshamnissa Ruotsissa vuonna 1960. Aluksen aikaisempia nimiä ovat olleet S/S Bore ja S/S Borea.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bore Bore-varustamon väreissä

Alus kuului alun perin turkulaiselle Bore-varustamolle nimellä S/S Bore. Laivan nimestä puuttui yhtiölle tyypillinen numero. Laivayhtiö Boren suurin osakkeenomistaja Hans von Rettig halusi alukseen höyrykoneen ja se on viimeisimpiä Skandinaviassa rakennettuja matkustajahöyrylaivoja. Alus risteili aluksi pääasiassa Turusta Maarianhaminan kautta Tukholman Skeppsbrolle. 1970-luvun alussa S/S Boren liikenteen markkinointi siirtyi Silja Linelle. Vuonna 1976 Silja Line supisti toimintaansa ja S/S Boren liikennöinti Tukholmaan päättyi.

Alus myytiin 1977 Jakob Linesille, jolloin se liikennöi Pietarsaaren ja Skellefteån välillä nimellä S/S Borea. Seuraavina vuosina alus oli muun muassa kolme kuukautta asuntolaivana Skotlannissa 1979. Folkline kokeili 1981 liikennettä Kaskisten ja Gävlen välillä ja joulukuussa 1981 alus lähti Algeriaan kolmeksi vuodeksi asuntolaivaksi. Turkulainen Aura Line -yhtiö osti aluksen 1984 ja yritti palauttaa säännöllistä höyrylaivaliikennettä Turun ja Tukholman välille. Aura Line ajautui kuitenkin konkurssiin syksyllä 1984 ja alus jäi Aurajokeen.

Kotkalainen Rannikkolinjat Oy eli nykyinen Kristina Cruises osti laivan 1987, jolloin nimeksi muutettiin M/S Kristina Regina. Alukseen asennettiin tällöin dieselkoneet ja se aloitti risteilyliikenteen Helsingistä ja Kotkasta Tallinnaan, Leningradiin, Riikaan ja Visbyhyn.[1] Vuonna 1989 aluksen hyttialueet rakennettiin uudelleen ajanmukaisiksi Hollmingin Rauman telakalla. Autokansi muutettiin esiintymistilaksi, jossa oli esiintymislava. Alus on liikennöinyt myös Välimerellä ja Punaisellamerellä.

Kristina Cruises myi vuonna 2010 Kristina Reginan Oy S/S Borea Ab:lle. Laiva sijoitettiin Turun Aurajokeen ja se toimii museo-, hotelli- ja ravintola-aluksena.[2]

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristina Reginan pituus on 99,83 m, leveys 15,25 m ja syväys 5,5 m. Suurin nopeus on 16 solmua ja risteilynopeus 14 solmua. Hyttejä on 119 ja matkustajamäärä 245 henkilöä. Vetoisuus on 4 295 GRT.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. M/S Kristina Regina - Historia Kristina Cruises - Laivat. Viitattu 2.8.2010.
  2. Kristina Reginasta tulee museolaiva Turkuun. Kymen Sanomat, 30.7.2010, s. 3.
  3. M/S Kristina Regina - Tekniset tiedot Kristina Cruises - Laivat. Viitattu 2.8.2010.