M/S Bore

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta M/S Kristina Regina)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kristina Regina kesällä 2006 saapumassa Brestiin.

M/S Bore on hostelli- ja ravintola- sekä museoalus Turun Aurajoessa Forum Marinumin tuntumassa. Alus on valmistunut höyrylaivaksi Oskarshamnissa Ruotsissa vuonna 1960. Aluksen aikaisempia nimiä ovat olleet S/S Bore ja S/S Borea. Vuosina 1987–2010 alus tunnettiin risteilyaluksena nimellä Kristina Regina.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bore Bore-varustamon väreissä

Alus kuului alun perin turkulaiselle Bore-varustamolle nimellä S/S Bore. Laivan nimestä puuttui yhtiölle tyypillinen numero. Laivayhtiö Boren suurin osakkeenomistaja Hans von Rettig halusi alukseen höyrykoneen, ja se on viimeisimpiä Skandinaviassa rakennettuja matkustajahöyrylaivoja. Alus risteili aluksi pääasiassa Turusta Maarianhaminan kautta Tukholman Skeppsbrolle. 1970-luvun alussa S/S Boren liikenteen markkinointi siirtyi Silja Linelle. Vuonna 1976 Silja Line supisti toimintaansa, ja S/S Boren liikennöinti Tukholmaan päättyi.

Alus myytiin vuonna 1977 Jakob Linesille, jolloin se liikennöi Pietarsaaren ja Skellefteån välillä nimellä S/S Borea. Seuraavina vuosina alus oli muun muassa kolme kuukautta asuntolaivana Skotlannissa vuonna 1979. Folkline kokeili vuonna 1981 liikennettä Kaskisten ja Gävlen välillä, ja joulukuussa 1981 alus lähti Algeriaan kolmeksi vuodeksi asuntolaivaksi. Turkulainen Aura Line -yhtiö osti aluksen vuonna 1984 ja yritti palauttaa säännöllistä höyrylaivaliikennettä Turun ja Tukholman välille. Aura Line ajautui kuitenkin konkurssiin syksyllä 1984, ja alus jäi Aurajokeen.

Kotkalainen Rannikkolinjat Oy eli nykyinen Kristina Cruises osti laivan vuonna 1987, jolloin sen nimeksi muutettiin M/S Kristina Regina. Alukseen asennettiin tällöin dieselkoneet, ja se aloitti risteilyliikenteen Helsingistä ja Kotkasta Tallinnaan, Leningradiin, Riikaan ja Visbyhyn.[1] Vuonna 1989 aluksen hyttialueet rakennettiin uudelleen ajanmukaisiksi Hollmingin Rauman telakalla. Autokansi muutettiin esiintymistilaksi, jossa oli esiintymislava. Alus on liikennöinyt myös Välimerellä ja Punaisellamerellä.

Kristina Cruises myi vuonna 2010 Kristina Reginan Oy S/S Borea Ab:lle. Laiva sijoitettiin Turun Aurajokeen, ja se toimii museo-, hotelli- ja ravintola-aluksena.[2] Samalla se sai takaisin alkuperäisen nimensä.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boren pituus on 99,83 m, leveys 15,25 m ja syväys 5,5 m. Suurin nopeus dieselkoneaikana on 16 solmua ja risteilynopeus 14 solmua. Hyttejä on 119 ja matkustajamäärä 245 henkilöä. Vetoisuus on 4 295 GRT.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. M/S Kristina Regina - Historia Kristina Cruises - Laivat. Viitattu 2.8.2010.
  2. Kristina Reginasta tulee museolaiva Turkuun. Kymen Sanomat, 30.7.2010, s. 3.
  3. M/S Kristina Regina - Tekniset tiedot Kristina Cruises - Laivat. Viitattu 2.8.2010.