Lyhty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee valonlähdettä. Lyhty voi tarkoittaa myös Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:tä.
Japanilainen paperilyhty

Lyhty on kiinteä tai liikuteltava valaisin, jossa valonlähde (lamppu, kynttilä tms.) on pitimessä, jota ympäröi metalli- tai puukehys ja siihen kiinnitetyt lasi-, sarvi-, paperi- tai muut sellaiset valoa läpäisevät seinämät.[1] Tavallisimmin lyhdyn valolähteenä on jonkin polttoaineen, kuten kynttilän steariinin tai valopetrolin palaminen, mutta nykyisin on olemassa myös paristokäyttöisiä lyhtyjä. Lyhtyjä käytetään tilapäisenä valaistuksena muun muassa retkeilyssä sekä koristeina, mutta myös varsinaisena valaistuksena. Varsinkin vanhan mallisia katuvaloja sanotaan myös katulyhdyiksi.

Erityisiä lyhtyjä ovat muun muassa myrskylyhty, tallilyhty, jäälyhty, lumilyhty ja kurpitsalyhty.

Rakennustekniikassa lyhty voi tarkoittaa myös vesikatolla olevaa ikkunallista uloketta jolla voi olla luonnonvaloa sisälle tuovaa vaikutusta tai vain katolla olevaa arkkitehtuurista koristetta ilman muuta toiminnallista tavoitetta.

Lentävä lyhty

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentävä lyhty on lyhty, joka lentää kuumailmapallon tavoin kuuman ilman nosteesta. Lyhdyt palavat viidestätoista kahteenkymmeneen minuuttia ja voivat kohota jopa kahden kilometrin korkeuteen.[2]

Vuonna 2009 lentävät lyhdyt vedettiin pois Suomen markkinoilta, koska pelastus- ja kuluttajaviranomaiset pitivät tuotetta palovaarallisena.[3]

  1. Nykysuomen sanakirja, lyhentämätön kansanpainos, Osat III ja IV L-R. Porvoo–Helsinki: Werner Söderström osakeyhtiö, 1967.
  2. Taivaalla lentäneet tulipallot lentäviä lyhtyjä? – Katso video Yle Uutiset. 2.1.2009 (päiv. 25.5.2012).
  3. Tenhunen, Asta: Lentävät lyhdyt kiellettiin Savon Sanomat. 29.1.2009. Arkistoitu 24.9.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.