Argand-lamppu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Charles Willson Peale, James Pealen muotokuva, 1822. Pöydällä Argand-lamppu.
Argand-lamppu, jossa on sylinterin muotoinen sydänlanka ja lasista valmistettu putki.(Illustration from Les Merveilles de la science [1867-1869] by Louis Figuier).

Argand-lamppu on kotitalouskäyttöön tarkoitettu öljylamppu, joka tuottaa 6–10 kynttilää vastaavan valaisuvoiman ja jonka keksi ja patentoi 1780-luvulla Aimé Argand. Valaisuvoimakkuuden parantumisen lisäksi sydänlangan ja öljyn puhtaampi palaminen vähensi tarvetta sydänlangan niistämiselle.

Ranskassa Argand-lamppu tunnetaan nimellä ”quinquet” Antoine-Arnoult Quinquetin mukaan. Hän oli pariisilainen apteekkari, joka käytti Argandin alkuperäistä ideaa ja saattoi sen ihmisten tietouteen Ranskassa. Hänelle annetaan joskus kunnia lasisen putken lisäämisestä lamppuun.[1]

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argand-lampussa oli asennettuna sylinterin muotoinen litteä sydänlanka siten, että ilma saattoi kulkea sekä langan keskeltä läpi että langan ulkopuolelta ja jatkaa sylinterimäisen piipun läpi, mikä vakautti liekkiä ja paransi ilman virtausta. Aikaisimmat mallit käyttivät mattalasia, joka oli joskus sävytetty langan ympäriltä.

Argand-lampussa käytettiin valasöljyä, rapsiöljyä, oliiviöljyä[2] tai muuta kasviöljyä polttoaineena, jota syötettiin painovoimalla säiliöstä, joka oli asennettuna polttimon yläpuolelle.

Alkuperäisen Argand-lampun haittapuolena oli, että öljysäiliön piti olla polttimon tasan yläpuolella, koska raskas ja tahmea kasviöljy ei olisi jaksanut nousta korkealle sydänlankaa pitkin. Tämä teki lampun yläosasta painavan ja langetti varjon yhteen suuntaan lampun liekistä. 1800-luvun Carcel-lamppu ja Franchotin moderaattorilamppu vuodelta 1836 välttivät nämä ongelmat.

Samaa periaatetta käytettiin myös ruoanlaitossa ja veden keittämisessä johtuen sen 'kyvystä paljon voimakkaampaan kuumuuteen ilman savua'.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argand-lamppu oli Thomas Jeffersonille uutta Pariisissa vuonna 1784. Hänen mukaansa se antoi ”valoa saman kuin kuudesta kahdeksaan kynttilää.”[4]

Nämä uudet lamput, jotka olivat huomattavasti paljon monimutkaisempia ja kalliimpia kuin edelliset alkeelliset öljytuikut, omaksuttiin ensiksi hyväosaisten keskuudessa, mutta pian ne levisivät Euroopassa ja Amerikassa keskiluokkaan ja lopulta myös vähemmän varakkaille. Argand-lamppuja valmistettiin koristeellisina joka lähtöön ja niistä tuli nopeasti suosittuja Amerikassa.[5]

Argand-lamppu oli normi aina 1850-luvulle asti, jolloin petrolikäyttöiset öljylamput otettiin käytöön. Valopetroli oli edullisempaa kuin kasviöljy, se tuotti valkoisemman liekin, ja alhaisen viskositeetin ansiosta valopetroli nousi helposti sydänlankaa pitkin ylös täten poistaen tarpeen monimutkaisille mekanismeille, joilla syötettiin polttoainetta polttimoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Lamp." Columbia Electronic Encyclopedia, 6Th Edition (2011): 1. Academic Search Premier. Web. 5 Dec. 2011. (englanniksi)
  2. "Lamp." Encyclopaedia Britannica: or, a dictionary of Arts, Science, and Miscellaneous Literature. 6th ed. 1823 Web. 5 Dec. 2011
  3. (1844) An Encyclopędia of Domestic Economy:Comprising Such Subjects As Are Most Immediately Connected with Housekeeping, 841. 
  4. Crowley, John E. The Invention of Comfort: Sensibilities & Design in Early Modern Britain & Early America. Baltimore, MD: Johns Hopkins UP, 2000. Web. 5 Dec. 2011. (englanniksi)
  5. McCullough, Hollis Koons. Telfair Museum of Art: Collection Highlights. McCullough, Hollis Koons. Telfair Museum of Art: Collection Highlights. Savannah, GA: Telfair Museum of Art, 2005.Web. 5 Dec. 2011

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Argand-lamppu.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Argand lamp