Myrskylyhty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleinen myrskylyhtymalli.

Myrskylyhty on kannettava lasikuvullinen öljylamppu, joka on suunniteltu erityisesti ulkokäyttöön vaikeisiinkin olosuhteisiin. Myrskylyhtyjen polttoaineena käytetään valopetrolia; muut polttoaineet voivat noeta lasin. Myrskylyhdyssä liekki ja polttoaine ovat säältä suojassa, eikä esimerkiksi voimakaskaan tuuli pääse puhaltamaan liekkiä sammuksiin.

Myrskylyhdyissä on pohjalla polttoainesäiliö, josta nousee polttosydän säätimen kautta kuvun sisälle. Säiliöstä nousee sivuille tukeva kehys, johon kiinnittyvät lampun loput osat: kantajan kättä kuumuudelta suojaava pitkä kantokahva, lasin metallinen kehikko sekä lyhdyn hattu, joka suojaa ilmankiertoaukon vedeltä ja lumelta. Hattuosa jännittyy paikalleen vieterin voimalla. Moderneissa myrskylyhdyissä on vipu, jolla lasi voidaan nostaa ja lukita kohoasentoon liekin sytyttämistä ja sammuttamista varten.

Myrskylyhdyissä on tehostettu ilmankierto, jossa lämmintä ilmaa kierrätetään lyhdyn yläosasta kahta lyhdyn sivuilla olevaa putkea pitkin liekille, tehostaen sen kirkkautta. Ilmankierto voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla: joko keräämällä kuumaa ilmaa suoraan lasin yläpuolelta tai keräämällä hieman viileämpää mutta raitista ilmaa lyhdyn yläosasta. Hapekkaampi ilma mahdollistaa puhtaamman palamisen ja vähentää nokeamista. Lasi voidaan poistaa kehikosta puhdistamista tai vaihtoa varten.

Myrskylyhty, jossa kiertoilma kerätään suoraan lasin yläpuolelta.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.