Luettelo vuoden 2008 miehittämättömistä avaruuslennoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vuoden 2008 miehittämättömät avaruuslennot muodostivat tavanomaisen avaruustoimintavuoden – vuoden aikana laukaistiin 95 avaruusalusta ilman merkittäviä epäonnistumisia. Kaksi ilmoitettua epäonnistumista liittyivät molemmat uuteen kantorakettiin, toinen Iranin ja toinen Yhdysvaltojen. Vuosi oli Yhdysvaltain NASAn ja sen ensimmäisen Explorer-1-avaruusraketin 50-vuotisjuhlavuosi, joka ei kuitenkaan näkynyt Yhdysvaltain ulkopuolella. Vuoden jälkimmäisen osan Ranska oli EU:n puheenjohtajavaltio, jossa roolissa se pyrki esiintuomaan Ranskan avaruus- ja ilmailuteollisuutta ja haki sille EU:n rahoituksen kasvua.

Suomen avaruustoimintaan liittyivät Yhdysvaltain Trumpet-tiedustelusatelliitti ja Intian Chandrayaan-1-kuuluotain.

Onnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen luokka Kantoraketti, laukaisupaikka Aluksen omistaja Lähteet
Tammikuu (3 alusta, 3 laukaisua)
15. tammikuuta 2008 Thuraya 3 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Zenit-3SL, Sea Launch, Tyyni valtameri Thuraya-tietoliikenneyhtiö (arabiomisteinen) [1] [2]
21. tammikuuta 2008 TECSAR Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Polar Satellite Launch Vehicle, intialainen Antrix-yhtiö, Intia Israelilainen toimija [3] [4]
28. tammikuuta 2008 Ekspress AM 33A Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Proton-M Briz-M, Baikonurin kosmodromi Venäläinen RSSC-satelliittitietoliikenneyhtiö [5], [6]
Helmikuu (3 alusta, 3 laukaisua)
5. helmikuuta 2008 Progress M-63 Rahtialus, ISS-avaruusasemalle, LEO-rata Sojuz-U-kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Venäjän avaruusjärjestö [7]
11. helmikuuta 2008 Thor 5 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Proton-M Briz-M-kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Telenor [8], [9]
23. helmikuuta 2008 Kizuna eli WINDS Kokeellinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata H-II-kantoraketti, Tanegashiman avaruuskeskus JAXA, Japani [10]
Maaliskuu (5 alusta, 5 laukaisua)
9. maaliskuuta 2008 ATV "Jules Verne" Rahtialus ISS-avaruusasemalle, LEO-rata Ariane 5-kantoraketti, Kourou ESA [11]
13. maaliskuuta 2008 Trumpet eli NROL 28 eli USA 200, SBIRS-HEO 2 ja NASAn TWINS B Tiedustelusatelliitti (ELINT), Molnija-rata Atlas V, Vandenbergin lentotukikohta, laukaisutorni SLC-3E NRO [12], [13]
14. maaliskuuta 2008 AMC 14 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Proton, Baikonurin kosmodromi SES Americom-tietoliikenneyhtiö, Yhdysvallat? [14]
15. maaliskuuta 2008 Navstar-2RM Navigaatiosatelliitti, MEO-rata Delta II, Cape Canaveral, torni SLC-17A SES Americom-tietoliikenneyhtiö, Yhdysvallat? [15]
27. maaliskuuta 2008 SAR-Lupe 4 Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Kosmos-3M-kantoraketti, Plesetskin kosmodromi Bundeswehr, Saksa [16]
Huhtikuu (17 alusta, joista 9 mikrosatelliitteja, 7 laukaisua)
14. huhtikuuta 2008 ICO G1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Atlas-5(421)-kantoraketti, Cape Canaveral, torni SLC-41 ICO Holdings, Yhdysvallat
16. huhtikuuta 2008 C/NOFS (P00-3) Sotilaallnen satelliitti, LEO-rata Pegasus-XL-kantoraketti, Kwajalein atolli, Tyyni meri Air Force Research Laboratory, Yhdysvallat
18. huhtikuuta 2008 Star One C2 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane 5ECA-kantoraketti, Kourou Star One-yritys
18. huhtikuuta 2008 VINASAT 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane 5ECA-kantoraketti, Kourou (yhteislaukaisu) VNPT (telelaitos), Vietnam
25. huhtikuuta 2008 Tian Lian 1 Tietoliikennelinkkisatelliitti, GEO-rata Pitkä Marssi CZ-3C-kantoraketti, Xichang, Kiina Kiinan kansantasavalta
25. huhtikuuta 2008 GIOVE B (GSTB v2B) Navigaatiosatelliitti, MEO-rata Sojuz-FG Fregat -kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Euroopan avaruusjärjestö
28. huhtikuuta 2008 Cartosat 2A Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata PSLV-CA -kantoraketti, Intia (Sr...) ISRO, Intia [17]
28. huhtikuuta 2008 IMS 1 eli Indian Mini Satellite 1 eli TWSAT Piensatelliitti, LEO-rata PSLV-CA -kantoraketti, Sriharikota, Intia ISRO
28. huhtikuuta 2008 CanX 6  ?satelliitti, LEO-rata PSLV-CA -kantoraketti, Sriharikota, Intia UTIAS =?
28. huhtikuuta 2008 CanX 2 eli NLS-4  ?satelliitti, LEO-rata PSLV-CA -kantoraketti, Sriharikota Intia UTIAS=?
28. huhtikuuta 2008 AAU-Cubesat 2 Mikrosatelliitti, LEO-rata PSLV-CA -kantoraketti, Sriharikota, Intia AAU -yliopisto
28. huhtikuuta 2008 Cute 1.7 + APD II (kytketty nanonasatelliitti) Mikrosatelliitti, LEO-rata PSLV-CA -kantoraketti, Sriharikota, Intia TITech=?
28. huhtikuuta 2008 COMPASS 1 Mikrosatelliitti, LEO-rata PSLV-CA -kantoraketti, Sriharikota, Intia Aachenin teknillinen korkeakoulu
28. huhtikuuta 2008 Delfi C3 Mikrosatelliitti, LEO-rata PSLV-CA -kantoraketti, Sriharikota, Intia Delftin teknillinen korkeakoulu
28. huhtikuuta 2008 SEEDS 2  ?satelliitti, LEO-rata PSLV-CA -kantoraketti, Sriharikota, Intia Nihon =?
28. huhtikuuta 2008 Rubin 8-AIS  ?satelliitti, LEO-rata PSLV-CA -kantoraketti, Sriharikota, Intia - yhteislaukaisu  ?
28. huhtikuuta 2008 Amos 3 (Amos 60) Vakoilusatelliitti, LEO-rata Zenit-3SLB-kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Israel Aviation Industries Spacecom, Israel
Toukokuu (8 alusta, 4 laukaisua)
14. toukokuuta 2008 Progress M-64 Rahtialus, ISS-avaruusasemalle, LEO-rata Sojuz-U-kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Venäjän avaruusjärjestö [18]
21. toukokuuta 2008 Galaxy 18 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Zenit-3SL, Sea Launch, Tyyni valtameri Intelsat [19]
23. toukokuuta 2008 Gonets-D1M 1  ?satelliitti, ?-rata Rockot, Plesetskin kosmodromi Venäjä
23. toukokuuta 2008 Gonets-D1M 2  ?satelliitti, ?-rata Rockot, Plesetskin kosmodromi Venäjä
23. toukokuuta 2008 Gonets-D1M 3  ?satelliitti, ?-rata Rockot, Plesetskin kosmodromi Venäjä
23. toukokuuta 2008 Gonets-D1M 4  ?satelliitti, ?-rata Rockot, Plesetskin kosmodromi Venäjä
23. toukokuuta 2008 Jubulenij Mikrosatelliitti, ?-rata Rockot, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu) Venäjä
27. toukokuuta 2008 Feng-Yun Sääsatelliitti, LEO-rata Pitkä Marssi (raketti), TY, Kiina Kiinan kansantasavalta
Kesäkuu (12 alusta, 6 laukaisua)
9. kesäkuuta 2008 Chinasat 9 eli ZX 9 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Pitkä Marssi (raketti), Xi, Kiina Kiinan kansantasavalta [20]
11. kesäkuuta 2008 GLAST Tiedesatelliitti, ??-rata Delta 2, Cape Canaveral, Yhdysvallat NASA [21]
12. kesäkuuta 2008 Turksat 3A Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane 5-kantoraketti, Kourou Turkkilainen operaattori [22]
12. kesäkuuta 2008 Skynet 5C Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane 5-kantoraketti, Kourou (yhteislaukaisu) Englannin puolutusministeriö [23]
19. kesäkuuta 2008 Orbcomm Tietoliikennesatelliitti, LEO-rata? Kosmos-3M -kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Orbital Sciences Corporation [24]
19. kesäkuuta 2008 Orbcomm Tietoliikennesatelliitti, LEO-rata? Kosmos-3M -kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Orbital Sciences Corporation [25]
19. kesäkuuta 2008 Orbcomm Tietoliikennesatelliitti, LEO-rata? Kosmos-3M -kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Orbital Sciences Corporation [26]
19. kesäkuuta 2008 Orbcomm Tietoliikennesatelliitti, LEO-rata? Kosmos-3M -kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Orbital Sciences Corporation [27]
19. kesäkuuta 2008 Orbcomm Tietoliikennesatelliitti, LEO-rata? Kosmos-3M -kantoraketti, Kapustin Jar/Baikonurin kosmodromi (yhteislaukaisu) Orbital Sciences Corporation [28]
19. kesäkuuta 2008 Orbcomm-CDS 3 Tietoliikennesatelliitti, LEO-rata? Kosmos-3M -kantoraketti, Kapustin Jar/Baikonurin kosmodromi (yhteislaukaisu) OHB, Saksa, US Coast Guard? [29]
20. kesäkuuta 2008 Jason 2 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Delta II-kantoraketti, Vandenbergin sotilastukikohta CNES, EUMETSAT
26. kesäkuuta 2008 Kosmos 2440 Ennakkovaroitussatelliitti, GEO-rata Proton-kantoraketti, Baikonurin kosmodromi, Kazakstan Venäjä [30]
Heinäkuu (5 alusta, 4 laukaisua)
7. heinäkuuta 2008 Protostar 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane 5, Kourou  ?? yhtiö [31]
7. heinäkuuta 2008 Badr 6 eli Arabsat 4C Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane 5, Kourou (yhteislaukaisu) Arabsat-yhtiö [32]
16. heinäkuuta 2008 Echostar 11 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Zenit-3SL, Sea Launch, Tyyni valtameri Echostar-yhtiö
22. heinäkuuta 2008 SAR-Lupe 5 Sotilaallinen kaukokartoitussatelliitti, GEO-rata Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi Saksan puolustusministeriö
26. heinäkuuta 2008 Kosmos 2441 alias Persona 1 Ennakkovaroitussatelliitti, GEO-rata Sojuz-2-1b, Plesetskin kosmodromi Venäjän puolustusministeriö [33]
Elokuu (8 alusta, 3 laukaisua)
14. elokuuta 2008 Superbird 7 (Superbird C2) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane 5ECA, Kourou Yhdysvaltalainen tietoliikenneyhtiö
14. elokuuta 2008 AMC 21 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane 5ECA Kourou (yhteislaukaisu) Yhdysvaltalainen? tietoliikenneyhtiö
18. elokuuta 2008 INMARSAT 4 F3 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Proton, Baikonurin kosmodromi Inmarsat [34]
29. elokuuta 2008 RapidEye 1 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Dnepr, Baikonurin kosmodromi Saksa [35]
29. elokuuta 2008 RapidEye 2 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Dnepr, Baikonurin kosmodromi Saksa [36]
29. elokuuta 2008 RapidEye 3 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Dnepr, Baikonurin kosmodromi Saksa [37]
29. elokuuta 2008 RapidEye 4 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Dnepr, Baikonurin kosmodromi Saksa [38]
29. elokuuta 2008 RapidEye 5 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Dnepr, Baikonurin kosmodromi (yhteislaukaisu) Saksa [39]
Syyskuu(11 alusta, 8 laukaisua, joista yksi epäonnistui)
6. syyskuuta 2008 Huan Jing HJ 1A Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Pitkä Marssi CZ-2C-III Kiinan kansantasavalta
6. syyskuuta 2008 Huan Jing HJ 1B Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Pitkä Marssi CZ-2C-III (yhteislaukaisu) Kiinan kansantasavalta
6. syyskuuta 2008 GeoEye 1 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Delta-7420-10C, Vandenberg GeoEye-yritys [40]
10. syyskuuta 2008 Progress M-65 Rahtialus ISS-avaruusasemalle, LEO-rata Sojuz-U-kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Venäjän federaatio [41]
19. syyskuuta 2008 NIMIQ 4 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Proton-M-kantoraketti, Baikonurin kosmodromi Telesat Canada [42]
24. syyskuuta 2008 Galaxy 19 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Zenit-3SL SL, Tyyni meri Satelliittitietoliikenneyhtiö, Yhdysvallat
25. syyskuuta 2008 Kosmos 2442 (Uragan-M #15) eli Glonass Paikannussatelliitti, MEO-rata Proton-M, Baikonurin kosmodromi Venäjä [43]
25. syyskuuta 2008 Kosmos 2443 (Uragan-M #16) eli Glonass Paikannussatelliitti, MEO-rata Proton-M, Baikonurin kosmodromi Venäjä [44]
25. syyskuuta 2008 Kosmos 2444 (Uragan-M #17) eli Glonass Paikannussatelliitti, MEO-rata Proton-M, Baikonurin kosmodromi (yhteislaukaisu) Venäjä [45]
26. syyskuuta 2008 BanXing Mikrosatelliitti, LEO-rata Pitkä Marssi (miehitetyn aluksen ohessa), Jiuquanin avaruuskeskus Kiinan kansantasavalta
28. syyskuuta 2008 Ratsat Massamalline, LEO-rata Falcon-1, Kwajalein atolli Yhdysvaltalainen yritys [46]
Lokakuu (7 alusta, 6 laukaisua)
1. lokakuuta 2008 THEOS Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Dnepr-1, Jasni, Venäjä Thaimaan "Geo-Informatics and Space Technology Development Agency" eli GISTDA [47]
19. lokakuuta 2008 IBEX Avaruusluotain Pegasus-XL, US Army Kwajalein Atoll (USAKA), Tyyni meri NASA [48]
23. lokakuuta 2008 Chandrayaan-1 Kuuluotain PSLV-C11, Sriharikota, Intia ISRO [49]
25. lokakuuta 2008 COSMO-Skymed 3 Kaukokartoitussatelliitti, matala kiertorata Delta II, Vandenbergin lentotukikohta, Kalifornia ASI, Italia [50]
25. lokakuuta 2008 Shi Jian 6E Teknologiakoesatelliitti, matala kiertorata Pitkä Marssi 4B-kantoraketti, Taiyuanin avaruuskeskus, Kiina Kiinan valtio [51]
25. lokakuuta 2008 Shi Jian 6E Teknologiakoesatelliitti, matala kiertorata Pitkä Marssi 4B-kantoraketti (yhteislaukaisu), Taiyuanin avaruuskeskus, Kiina Kiinan valtio [52]
29. lokakuuta 2008 VENESAT 1 eli Simon Bolivar 1 Tietoliikennesatelliitti, geosynkrooninen kiertorata Pitkä Marssi 4B-kantoraketti, Xichangin avaruuskeskus,Kiina Venezuelan valtio
Marraskuu (5 alusta, 4 laukaisua)
5. marraskuuta 2008 SW 3 eli Shiyan Weixing 3 Teknologiakoesatelliitti, LEO-rata? Kiina Pitkä Marssi 2D, Jiuquanin avaruuskeskus
5. marraskuuta 2008 CX 1(2) eli Chuanxin-1-02 Mikrosatelliitti, LEO-rata Kiina Pitkä Marssi 2D, Jiuquanin avaruuskeskus (yhteislaukaisu)
5. marraskuuta 2008 Astra 1M Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata SES-tietoliikenneyhtiö Proton-M Briz-M, Baikonur [53]
14. marraskuuta 2008 Kosmos 2445 eli Jantar-4K2M 4 eli Kobalt-M 4 Sotilaallinen tiedustelusatelliitti, LEO-rata Venäjän puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetsk [54]
26. marraskuuta 2008 Progress-M 1M Rahtialus ISS-avaruusasemalle, LEO-rata Venäjän avaruusjärjestö Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi [55]
Joulukuu (10 alusta, 7 laukaisua)
1. joulukuuta 2008 Yaogan 4 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata Kiinan avaruushallinto Pitkä Marssi CZ-2D, Jinquan, Kiina [56]
2. joulukuuta 2008 Kosmos 2446 eli US-K 85 Ennakkovaroitusatelliitti, MEO Venäjä Molnija-M, Plesetsk
10. joulukuuta 2008 Ciel-2 Tietoliikennesatelliitti, GEO Kanadalainen yhtiö Proton-M, Baikonur
16. joulukuuta 2008 Yaogan V Kaukokartoitussatelliitti, LEO Kiinan avaruushallinto Pitkä Marssi-kantoraketti, Taiyuan [57]
20. joulukuuta 2008 Hot Bird 9 Tietoliikennesatelliitti, GEO Amer. tietoliikenneyhtiö Ariane 5-kantoraketti, Kourou
20. joulukuuta 2008 W2M 9 Tietoliikennesatelliitti, GEO EUTELSAT Ariane 5-kantoraketti, Kourou (yhteislaukaisu)
23. joulukuuta 2008 Feng-Yun 2E eli 2-06 Kaukokartoitussatelliitti, LEO Kiinan avaruushallinto Pitkä Marssi CZ-3A, Xichangin avaruuskeskus [1]
25. joulukuuta 2008 Kosmos 2447 eli Uragan-M #18 eli Glonass Paikannussatelliitti, HEO Venäjän valtio Proton-M Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi
25. joulukuuta 2008 Kosmos 2448 (Uragan-M #19) Paikannussatelliitti, HEO Venäjän valtio Proton-M Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi
25. joulukuuta 2008 Kosmos 2449 (Uragan-M #20) Paikannussatelliitti, HEO Venäjän valtio Proton-M Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi (yhteislaukaisu)

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2. elokuuta 2008 tapahtui vuoden ensimmäinen epäonnistunut laukaisuyritys, kun yhdysvaltalainen Falcon-1-raketti epäonnistui Trailblazer-, PreSat-, Nanosail D- ja Celestis 07-mikro- ja nanosatelliittien laukaisussa Omelek-saarelta, joka kuuluu Marshall-saariin.

14.3.2008 Proton-raketti vei yhdysvaltalaisen AMC-tietoliikennesatelliitin 28 000 km:n korkeuteen eli 8000 km alle GEO-radan (epätäydellinen laukaisu johtui ylimmän rakettivaiheen liian aikaisesta sammumisesta) - satelliitti nousee GEO-radalleen omalla propulsiojärjestelmällään, mutta sen käyttöikä jäänee lyhyemmäksi kuin alun perin on tavoiteltu.

Iranin elokuinen kantorakettilaukaisu on länsimaissa tutkittu epäonnistumiseksi [58]. Se oli ilmeisesti koesatelliitin (maketti) laukaisukoe eikä yritys laukaista satelliitti, joten se ei suoranaisesti kuulu tähän luetteloon. Kantoraketin toinen rakettivaihe ei toiminut suunnitellusti.

Aiottuja muttei toteutuneita laukaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten avaruusalalla aina on ollut, aikomuksia oli vuonna 2008 likimain sama määrä kuin tiettynä vuotena toteutettuja missioita. Tämä johtuu myöhästymisistä projekteissa. Osa johtuu länsimaiden tekemistä arvioista EU:n ja Yhdysvaltain ulkopuolisen avaruustoiminnan aikatauluista. Seuraavat avaruusalukset on joidenkin lähteiden mukaan aiottu laukaista vuonna 2008, mutta laukaisut tapahtuvat myöhemmin:

  • maaliskuussa 2008, DirecTV 11, Zenit-3SL, Tyyni meri
  • maaliskuussa 2008, FY 3A-sääsatelliitti, SMS CZ-4B, TY, Kiina
  • maaliskuussa 2008 UGATUSAT, Kosmos-3M, Kapustin Jar, torni LC-107
  • 21.03.2008, ICO G1 Atlas-5(421), Cape Canaveral, torni SLC-41
  • 15. huhtikuuta 2008 C/NOFS (P00-3) Pegasus-XL Kwavalain atollit
  • 16. huhtikuuta 2008 ? GeoEye 1 Delta-7920-10C Vandenberg SLC-2W
  • 17. huhtikuuta 2008 ? STSS-ATRR Delta-7920-10C Vandenberg SLC-2W
  • 30. huhtikuuta 2008 NPP Delta-7920-10C Cape Canaveral, torni SLC-17
  • 15. toukokuuta 2008 NROL 26, Delta-4H, Cape Canaveral, torni SLC-37B
  • toukokuussa 2008 WGS 2 Atlas-5(421), Cape Canaveral, SLC-41
  • toukokuussa 2008 Proton (Briz M) raketti laukaisee Inmarsat 4-F3 tietoliikennesatelliitin (Eurostar E3000)
  • 25. kesäkuuta 2008 TacSat 3, GeneSat 2, PharmaSat 1 Minotaur-1 WI LA-0B
  • kesäkuussa 2007 GSat 4, GSLV Mk.1, Intia
  • kesäkuussa 2008 Koronas-Foton, Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
  • kesäkuussa 2008 Navstar-2RM 7, Delta-7925 Cape Canaveral, torni SLC-17
  • kesäkuussa 2008 TacSat 4 Minotaur-4 Vandenberg
  • kesäkuussa 2008 Xinnuo 3B (Sinosat 3B) CZ-3B Xi
  • kesäkuussa 2008 Celestis 05 Falcon-1
  • kesäkuussa 2008 RazakSat (MacSat)ja Cubesats Falcon-1
  • kesäkuussa 2008 Proton/Breeze M laukaisee Echostar 13 (CMBStar) tietoliikennesatelliitin (EchoStar Communications Corporation).
  • kesäkuussa 2008 Proton/Breeze M laukaisee venäläiset Express-AM44 ja Express-MD1 tietoliikennesatelliitit Baikonurin kosmodromilta.
  • xx.1H.2008 HJ 1A, HJ 1B, Pitkä Marssi CZ-2C-III, TY
  • 16. heinäkuuta 2008 STSS 1 ja STSS 2 Delta-7920-10C CC SLC-17
  • 20. heinäkuuta 2008 GOES O Delta-4M+(4,2) CC SLC-37B
  • heinäkuussa 2008 EQUARS VLS-1 Al
  • heinäkuussa 2008 IGS-Optical 4, IGS-Radar 4 H-2A-2024 Ta YLP-1
  • heinäkuussa 2008 DMSP-5D3 F18 Atlas-5(401) Va SLC-3E
  • heinäkuussa 2008 Sojuz-2.1b/Fregat laukaisenn Meteor-M 1 (Venäjän avaruusjärjestö), Sterkh No. 2 ( COSPAS) ja Universitetsky-Tatyana-2 (Moskovan valtion yliopisto)
  • 12. elokuuta 008 Progress-M 65-rahtialus, Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
  • elokuussa 2008 GOSAT. SOHLA 1, MicroLabSat 2, SDS 1, SpriteSat, PRISM, Kagayaki, KKS 1, H-2A-kantoraketti, Tanegashima, Japani (laukaistiin onnistuneesti 23.1.2009)
  • elokuussa 2008 NROL 25 Delta-4M Va SLC-6
  • xx.8.2008, HJ 1A, HJ 1B, Pitkä Marssi CZ-2C-III, TY
  • 21.8.2008, MEASAT 3a, Zenit-3SLB, Baikonur
  • 22.8.2008, GeoEye 1, Delta-7420-10C, Vandenberg
  • syyskuussa 2008 WGS 3, Delta-4M+(5,4) Cape Canaveral, torni SLC-37B
  • syyskuussa 2008 Meteor-M 1-sääsatelliitti, Sterkh 2, Universitetsky 2, Sojuz-2-1b Fregat, Baikonur
  • 24.9.2008 DMSP-5D3 F18-sääsatelliitti, Atlas-5(401), Vandenberg
  • syyskuussa 2008 Koronas Foton, Tsiklon-3 kantoraketti, Plesetsk
  • 28.10.2008 LRO LCROSS-vakoilusatelliitti, Atlas-5, Cape Canaveral
  • lokakuussa 2008 Insat 3D, GSLV Mk.2 Sr, Intia
  • lokakuussa 2008 Navstar-2RM 8, Delta-7925 CC SLC-17
  • 31.10.2008, Mentor 4 ? (NROL 26) vakoilusatelliitti?, Delta-4H, Cape Canaveral, torni SLC-37B
  • lokakuussa 2008, Astra 1M tietoliikennesatelliitti, Proton-M Briz-M, Baikonur
  • lokakuussa 2008, Feng-Yun 2E, Pitkä Marssi CZ-3A, Kiina
  • marraskuussa 2008, Elektro-L 1-sääsatelliitti (GEO-rata), Zenit-3SLBF, Baikonur
  • marraskuussa 2008, Radio Astron (Spektr R)-tiedesatelliitti, Zenit-3SLBF, Baikonur
  • marraskuussa 2008, Beidou 2B paikannussatelliitti, Pitkä marssi, Xichangin avaruuskeskus
  • marraskuussa 2008, RSCC:n Ekspress-AM 44 ja Ekspress-MD 1 tietoliikennesatelliitit, Proton-M Briz-M, Baikonur
  • marraskuussa 2008 IGS-Optical 4, IGS-Radar 4, H-2A-2024, Tanegashima YLP-1
  • marraskuussa 2008 BD 2B paikannussatelliitti CZ-3A Xichang
  • 1. joulukuuta 2008, SDO Atlas-5(401) Cape Canaveral SLC-41
  • 15. joulukuuta 2008, OCO (ESSP 5) Taurus-3110 Vandenberg
  • 17. joulukuuta 2008, Progress-M 67 Soyuz-U Baikonur
  • joulukuussa 2008, SBSS 1, Minotaur-4, Vandenberg
  • loppuvuonna 2008 Proton/Breeze M laukaisee Express-AM4 ja Express-MD2 tietoliikennesatelliitit Baikonurista.
  • loppuvuonna 2008 Zenit-3SLB laukasee AsiaSat-5 satelliitin Baikonurista.
  • loppuvuonna 2008 Proton M/Breeze M laukaisee Ciel-2 satelliitin (Ciel Satellite Group, Kanada) Baikonurista.
  • loppuvuonna 2008 Proton-M Block DM laukaisee Yamal-300 No. 1 ja Yamal-300 No. 2 tietoliikennesatelliitit (OAO Gazkom).
  • loppuvuonna 2008 Dnepr laukaisee DubaiSat-1, Deimos-1, Nanosat-1B UK-DMC-2, Dombarovskista (Jasny).
  • vuoden 2008 toisella puoliskolla Strela laukaisee Kondor kanukokartoitussatelliitin
  • vuonna 2008 Proton laukaisee kanadalaisen Nimiq 4 tietoliikennesatelliitin.
  • 16.12.2008 sotilaallinen Mentor 4 ? (NROL 26) Delta-4H Cape Canaveral
  • joulukuussa FY 2E CZ-3A Xichang
  • joulukuussa Kosmos 24xx (Liana #1) Soyuz-U Plesetsk
  • joulukuussa Kosmos 24xx (Parus #97) ja Sterkh 1 Kosmos-3M Plesetsk

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 2007
Miehittämättömät avaruuslennot Seuraaja:
Vuosi 2009