THEOS

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

THEOS (THai Earth Observation System) on Thaimaan Tiede- ja teknologiaministerön rahoittama kaukokartoitussatelliitti. Se toteutusta johti Thaimaan avaruusjärjestö GISTDA. Se laukaistiin Dombarovskista, Venäjältä 1. lokakuuta 2008 kello 06:37 GMT Dnepr-kantoraketilla.[1]

Se on optisen aallonpituuden instrumenteilla varustettu satelliitti, jota aiotaan käyttää Thaimaan karttojen päivittämiseen, maankäytön seurantaan, maa- ja metsätaloudessa, tulvasuojelussa ja rannikon seurannassa. Mustavalkoisten valokuvien resoluutio on kaksi metriä ja pankromaattisten kuvien resoluutio on 15 metriä. Satelliitti pystyy kuvaamaan minkä tahansa kohteen Thaimaassa joka toinen päivä. Satelliitin tueksi on kehitetty maajärjestelmät ja datan jalostuskeskus.

Satelliitti perustuu EADS Astriumin AstroSat-satelliitteihin, jotka perustuvat ranskalaisiin SPOT-kaukokartoitussatelliitteihin. EADS Astriumin mukaan satelliitin tyyppi on Leostary-500-X0. Thaimaalaiset insinöörit ovat osallistuneen satelliitin suunnitteluun EADSin tehtailla EU:n alueella.

Satelliitin aurinkosynkronisen radan korkeus on 820 km. Satelliitin massa on 750 kg. Sen asennonsäätö perustuu hydratsiinitrustereihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]